Ziua Unirii Principatelor Române, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Ziua Unirii Principatelor Române, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

 

Marți, 24 ianuarie, la împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman și în bisericile din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului s-au oficiat rugăciuni speciale de pomenire a personalităților de stat şi bisericești care s-au implicat în marele act al Micii Uniri, între care: Sofronie Miclescu, mitropolitul Moldovei, Melchisedec Ștefănescu, episcopul Romanului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, Neofit arhiereul și preotul Dimitrie Matcaş, protopop de Roman.

La primele ore ale dimineții, catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a așteptat credincioși, numeroși copii și tineri de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și membri în Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși (ATOR) – filiala Roman.

IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi romașcani, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul acesteia fiind pomeniți făuritorii Unirii din anul 1859.

„Astăzi, țara noastră sărbătorește Mica Unire, adică unirea Țării Românești cu Moldova, dat fiind faptul că acea conjunctură politică și socială a vremii a fost propice pentru a se înfăptui aceasta. Eroii și sfinții sunt cinstiți deopotrivă, iar neamul românesc și biserica îi pomenește și îi va pomeni mereu, întrucât prin cei care și-au dat și vărsat sângele pentru idealurile unui popor acesta dăinuie. Ei bine, și națiunea română îi prețuiește în mod special. Poporul nostru a fost întotdeauna un popor creștin, deci toată cultura și tot duhul creștin nu izvorăsc decât dintr-o credință autentică în Hristos Domnul Istoriei”, a afirmat IPS Ioachim.

În cadrul ceremoniei, doi tineri licențiați în teologie au fost hirotoniți: Silviu Andrei Neicu, întru preot, pe seama Parohiei Albele, din Protopopiatul Onești, și Sabin Foca, întru diacon, pe seama Parohiei Gâdinți, din Protopopiatul Roman.

Tinerii din ATOR au desfășurat un scurt program artistic, recitând diverse poezii. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Paraschevi”, care la final a interpretat cântece dedicate zilei de 24 ianuarie, iar la final, toți cei prezenți au cântat imnul Unirii.

 

Ziua Unirii catedrala arhiepiscopala 1

Ziua Unirii catedrala arhiepiscopala 2

Ziua Unirii catedrala arhiepiscopala 3

Ziua Unirii catedrala arhiepiscopala 4

Ziua Unirii catedrala arhiepiscopala 5

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0