Ziua comunei Văleni, sărbătoare de suflet cu joc și voie bună

A devenit tradiție ca, în ultima duminică din luna iunie, la Văleni să se strîngă neamuri și prieteni, autorități și politicieni pentru a sărbători comunitatea. Muzica populară, veselia și omenia sînt caracteristici care fac din locuitorii comunei oameni cu spor la muncă, dar și cu plăcerea de a petrece. Investițiile și realizările primarului Ionel Stoleru (foto) l-au consacrat pentru un nou mandat. Edilul speră ca moștenitorul Michael Styrcea să poată finaliza un proiect de agroturism care să includă comuna Văleni într-un circuit național.

 

Oaspeții comunei Văleni sînt invitați ca duminică, 24 iunie, începînd cu ora 12, să participe la marea sărbătoare a comunității, tradiție considerată de primarul reales Ionel Stoleru ca o obligație de suflet față de localnici, fii ai comunei plecați peste mări și țări, prieteni, colegi primari și colegi de partid.
Am fost dăruiți cu sănătate, ne-a înzestrat Dumnezeu cu daruri naturale de vis, avem înțelegere și prietenie între noi, motive suficiente să ne bucurăm împreună, chiar dacă perioada pe care o parcurgem cere și sacrificii. Am realizat multe împreună, am muncit pentru a fi și comuna Văleni la standardele de civilizație contemporane, așa încît a venit și vremea de a ne bucura împreună. O facem pentru a păstra tradițiile, pentru a împărtăși emoțiile, pentru a ne arăta dragostea și respectul față de aceste locuri binevuvîntate și oamenii de o mare bogăție sufletească„, spune, emoționat, primarul Ionel Stoleru.

Petrecerea de duminică, organizată pentru Ziua comunei Văleni, are atracții pentru toți invitații, fie că sînt oficiali, localnici, vîrstnici sau copii. Oaspeților le este oferit un program de muzică populară susținut de artiști îndrăgiți, acompaniați de orchestra locală. Vor cînta binecunoscuții artiști populari Viorica Macovei și Ionuț Matei – din vestita și prețuita formație Rapsozii Botoșanilor, iar prezentarea și moderarea evenimentului revine redactorului Vasile Pohoanță, de la Radio Iași.

Voia bună, muzica și dansul vor constitui suficiente motive pentru ca toată suflarea comunei și invitații să participe în număr cît mai mare la o petrecere de neuitat. De asemenea, nelipsitele grătare, berea, vinul, băuturile răcoritoare, precum și micul comerț cu suveniruri și obiecte de artizanat contribuie la atractivitatea acestei sărbători.

Anual, în ultima duminică din luna iunie, încercăm să ne adunăm pe aceste meleaguri împreună cu rude și prieteni, așa cum se cuvine la o zi de sărbătoare, pentru a ne bucura de toate cele bune cîte am reușit să realizăm. Toate împlinirile sînt rodul muncii de echipă a administrației publice și a cetățenilor comunei. Mulțumesc locuitorilor acestei comune pentru că m-au ales, pentru încă un mandat, să răspund de destinele lor. Am fost ales pentru a face dintr-o comună săracă o comunitate demnă de respect, în care locuitorii să se bucure de condiții bune de viață. N-am făcut minuni, dar, împreună, am reușit să realizăm lucruri frumoase, necesare, de care să fim mîndri, noi și copiii noștri. Am folosit fiecare leu și fiecare lucrare pentru ca să ne fie mai bine, să fim mîndri că trăim pe aceste meleaguri și să ne creștem copiii cu dragoste pentru aceste locuri. Cu urări de sănătate, gînduri mari și fapte bune, mărturisesc mulțumirea pentru ceea ce am făcut.  Încrederea mi-a fost suport pentru noi planuri și proiecte pe care să le realizăm împreună în următorii patru ani„, mărturisește primarul Ionel Stoleru.

Pentru acest mandat, proiectele au fost schițate în sensul respectului pentru confortul localnicilor, al promovării stării de sănătate, a garantării condițiilor pentru un sistem de educație accesibil și, nu în ultimul rînd, pentru conservarea și promovarea tradițiilor și a unei bogate vieți spirituale.

Mai bine ca mine, născut și crescut pe aceste locuri, nu poate nimeni înțelege dorința firească a locuitorilor comunei Văleni de a trăi mai bine, de a avea condiții civilizate. Vrem să scăpăm de sărăcie, să ne trimitem copiii la școli, să ajungă buni meseriași, specialiști respectați, să-și găsească de muncă aici, unde s-au născut și au crescut, să-și ajute și să-și respecte părinții, bunicii, neamurile și prietenii, să trăiască în armonie cu vecinii. Vrem să trăim într-un mediu sănătos, cu asistență medicală de calitate. Am plecat la drum împreună pentru a avea drumuri mai bune, pentru a fi și la noi în comună drumuri asfaltate, nu vom neglija școlile, bisericile, amenajările gospodărești dar și măsurile de protecție socială. Toate reușitele noastre de pînă acum poartă semnul binecuvîntării, de aceea am avut spor„, crede Ionel Stoleru.

Despre localnici are numai cuvinte de laudă: „Sînt oameni vrednici, nu se dau îndărăt de la muncă și respectă toate datinile, obiceiurile și tradițiile. M-am bucurat de sprijinul și înțelegerea lor, mă bucur și sînt recunoscător pentru încrederea acordată, sentimente care mă motivează să muncesc pentru a le face viața mai bună, iar comuna să fie tot mai frumoasă. Toți sînt plătitori de impozite, toți au aceleași drepturi și se bucură de tratament egal din partea mea, ca primar, și a colaboratorilor mei. Implementarea proiectului de alimentare cu apă și canalizare este o încununare a eforturilor echipei pe care o am alături„, mai spune primarul Ionel Stoleru.

Din respect pentru locuitorii comunei, primarul le acordă meritul de a-i fi susținut proiectele. „Atît cît ne-a ajutat Dumnezeu, cu banii pe care i-am avut, cu sprijinul și înțelegerea lor, am mai adăugat la zestrea comunei, a fiecărui sat, cîteva obiective importante. Starea drumurilor e mai bună, siguranța cetățenilor este apărată, avem cabinete medicale, școli și grădinițe, ne-am ocupat de buna întreținere a bisericilor, am amenajat cimitirele, avem case praznicale, am ridicat troițe și am zidit fîntîni. Am făcut treabă bună împreună, ne-am respectat promisiunile făcute. Mai avem multe de făcut, dar numai cu  bună înțelegere și credință„, susține primarul comunei Văleni.

 

„Un act de naștere de 500 de ani este ca un titlu nobiliar”

 

Comuna Văleni este situată la circa 25 de kilometri de Roman și 45 de kilometri de Piatra Neamț. Satele Văleni, Moreni, Munteni și David se bucură de frumusețea rîului Moldova, păduri generoase, dealuri molcome și cîmpuri darnice în recolte.

Satul Văleni a fost pomenit pentru prima dată într-un act de schimb între postelnicul Cozma Șarpe și Iursa din Tucep, datat 14 aprilie 1506. În acest act, satul a purtat numele de Schini și se spune că ar exista de pe vremea „bunului domn Alexandru„. Un alt act doveditor al vechimii satului a fost construirea de către Cozma Șarpe, în anul 1519, a bisericii ortodoxe care a fost declarată monument istoric și slujește și astăzi că lăcaș de închinăciune pentru locuitorii din zonă. Ctitoria a primit, „cu ajutorul lui Dumnezeu și a robului postelnic Cozma Șarpe„, hramul Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
Așezarea satului Văleni și a celorlalte sate pe terasa rîului Moldova, suprafețele mari de pădure, existența unor pîraie cu un debit destul de bogat, Moreanca și pîrîul Șarpelui, precum și condițiile bune oferite de teren, au fost cîteva elemente care au permis o intensă locuire din cele mai vechi timpuri.
Un act de naștere de 500 de ani este ca un titlu nobiliar. De altfel, noi ne mîndrim nu doar cu vechimea, stabilitatea și dăruirea, ci chiar cu apartenența, prin boierii locali, la o familie de rang domnesc. Documentele aflate în arhiva Primăriei Văleni susțin apartenența comunei la domeniile familiei Stîrcea. Această familie apare în acte domnești ca făcînd parte din Sfatul Domnesc din anii 1515, 1518, 1520 și 1522„, spune, cu mîndrie, primarul Ionel Stoleru.

Victor Stîrcea, urmașul baronului Ioan Stîrcea, s-a ocupat de amenajarea, pe o suprafață de circa 3,5 hectare, a unui parc dendrologic, printre puținele din România și Europa. Flora acestui parc prezintă multe rarități dintre care se evidențiază o specie de stejar unică în România, tise, platani, pini, molizi, ginko biloba, magnolia sau arbore de lalea. Biserica Văleni este situată la marginea parcului, iar în curtea sfîntului lăcaș au crescut două specii rare ocrotite de lege, arborele de Tisa și Paulovnia. Parcul a fost înființat de către proprietarul moșiei, cu peste 100 de ani în urmă, iar pentru întreținerea acestuia și a serei cu flori, boierul a avut un angajat adus special din străinătate.

Speranțele noastre, ale membrilor comunității, și ale mele, ca primar, în mod special, sînt legate de proiectele pe care le are, legate de Văleni, moștenitorul familiei, Michael Styrcea, specialist de încredere al curții regale din Marea Britanie. După redobîndirea tuturor proprietăților – pe care ne-am străduit să le conservăm cît mai bine, mai ales parcul dendrologic -, vine relativ des în comună, frumusețea și liniștea locurilor fiind, după calitatea oamenilor, motive pentru a schița o zonă dedicată agroturismului. Blazonul familiei Styrcea se răsfrînge benefic și asupra comunității„, crede primarul comunei Văleni.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • zwarte wreker 7 ani

    A pus placute cu donatiile familiei pe toate lucrarile publice, sa fie oare mita preelectorala?