Prima paginăRoman

Ziua – cântăreț bisericesc, seara – actor

Dimensiune text

Gheorghiță Iancu (foto) este administrator la Liceul Teologic Ortodox și cântăreț bisericesc la Biserica „Sfântul Nicolae” din Roman. După program, repetă pentru spectacole cu trupa de amatori „Vasile Alecsandri” a Cercului Militar Roman.

 

 

Între cele sfinte și actorie pare să nu existe nicio legătură directă. Apropierea dintre cele două domenii ar putea exista atunci când o persoană îmbină viață plină de smerenie cu tensiunea vieții de pe scenă.

Romașcanul Gheorghiță Iancu, în vârstă de 44 ani, se regăsește în  aceste cazuri. Este administrator la Liceul Teologic Ortodox „Melchisedec Ștefănescu” din Roman, cântă în strană în zilele de sărbătoare, iar serile și le petrece repetând alături de colegii din trupa de teatru de amatori „Vasile Alecsandri”, ce funcționează pe lângă Cercul Militar din Roman.

În 1990, m-am angajat la Parohia «Sfântul Nicolae» din Roman. Am activat multă vreme în cadrul la Cercul Militar din Roman, unde exista o formație de muzică ușoară. Am început să cânt romanțe, apoi muzică ușoară. Din 1999, sunt administrator la Liceul Teologic Ortodox„, a spus Gheorghiță Iancu.

 

Preoții din parohie au venit la spectacole

 

Regizorul Gheorghe Colescu, coordonatorul trupei de teatru „Vasile Alecsandri” din Roman, l-a distribuit pe Gheorghiță Iancu în câteva roluri, punându-i în valoare calitățile interpretative. „Primul rol pe care l-am primit a fost în piesa «Sfântul Mitică Blajinul», de Aurel Baranga, unde jucam rolul unui funcționar model. Am avut mari emoții la acest spectacol, pentru că doream să fac impresie bună. Doar repetițiile m-au făcut să-mi înfrâng timiditatea și să scap de trac. Am știut că este un test și că, dacă nu îl voi trece, nu voi intra în trupa de teatru„, își amintește Gheorghiță Iancu.

Între programul de la liceu și o cântare la biserică, Gheorghiță Iancu și-a pregătit următoarele roluri. „Doctor fără voie”, de Molière – unde l-a jucat pe Lucas, mâna dreaptă a avocatului care îl căuta pe doctorul închipuit -, a fost cel de-al doilea spectacol în care a jucat. Apoi au urmat „Muza de la Burdujeni”, după Costache Negruzzi, unde a interpretat rolul băiatului din casă, și „Deșteapta pământului”, de Victor Ion Popa, unde a jucat rolul Ion.

Gheorghiță Iancu nu repetă niciodată rolurile acasă. „Pentru că nu sunt profesionist, nu repet rolurile acasă. Există riscul să spun replicile într-un fel care l-ar nemulțumi total pe regizor, iar ceea ce am deprins să-mi fie mai greu să corectez la repetiții„, crede actorul.

Preoții cu care a lucrat în parohie au știut care este hobby-ul lui Gheorghiță Iancu. „Toți preoții au venit la spectacole să mă vadă. Mai puțin părintele Bârliba. El a venit o singură dată, pe vremea când cântam cu orchestra Cercului Militar. Dar ceilalți – preoții Maxim, Iancu și Munteanu – au venit la spectacolele mele. Le-au plăcut ce fac și m-au încurajat„, a spus Gheorghiță Iancu.

Cum dragostea dintâi nu se uită niciodată, Gheorghiță Iancu se pregătește pentru un concurs de interpretare muzicală. „Iau lecții de canto cu un profesor de muzică, pentru că vreau să particip la festivalul dedicat romanței «Crizantema de Aur». Îmi doresc să vin acasă cu marele premiu. Ar însemna o împlinire și pe plan muzical„, a spus Gheorghiță Iancu.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • prieten 8 ani

    Domnul Gheorghita Iancu este ziua cantaret bisericesc, seara actor si pe tot parcursul unei zile un om deosebit. Ma bucur ca Ziarul de Roman are aceasta initiativa de a scrie despre oameni frumosi, simpli, cu preocupari remercabili. Ar trebui sa nu renuntati si sa cautati in Roman astfel de oameni pentru a deveni pentru toti romascanii ca poti fi apreciat fara sa strigi in gura mare ca ai facut ceva. Domnul Gheorghita este un om deosebit, de o bunatate rara, cu o inima frumoasa si cel mai important un exemplu pentru toti cei din jurul sau.
    Rugam pe jurnalistiii Ziarului de Roman sa devina colaboratorii trupei de teatru si sa ne anunte cand au reprezentatii caci ne-am dori mult sa vedem toate spectacolele lor si sa aplaudam cu drag munca lor deosebita. Chiar daca sunt matori, implicarea lor in fiecare proiect ii dovedeste adevarati profesionisti.
    Domnului Iancu ii uram mult succes in toate si suntem sustinatorii lui pentru a aduce acasa trofeul ce si-l doreste.
    Un an frumos si linistit tuturor romascanilor.