Ziua Armatei Române, sărbătorită la Roman și Piatra Neamț

Ziua Armatei Române, sărbătorită la Roman și Piatra Neamț

 

Marți, 25 octombrie, se împlinesc 72 de ani de la încheierea cu succes a campaniei Armatei României de eliberare totală a teritoriului naţional de sub ocupație hortysto-fascistă. Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri. Eliberarea Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Marți, primarul Laurențiu Dan Leoreanu, împreună cu oficialități ale administrației publice locale, ale Garnizoanei Roman, ale Jandarmeriei, ale ISU Neamț, reprezentanți ai partidelor politice, ai societăților comerciale, elevi, profesori și cetățeni ai municipiului, a participat la ceremonialul militar – religios desfășurat în Cimitirul „Eternitatea”, cu prilejul Zilei Armatei. După ce s-au rostit alocuțiuni cu privire la faptele de vitejie ale eroilor neamului și s-au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor, urmând deviza „Flori pentru luptători”, elevi ai unităților de învățământ din municipiul Roman au plantat flori pe mormintele ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă. Evenimentul a fost încheiat cu defilarea gărzii de onoare însoțită de aplauzele publicului.

Prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă, împreună cu subprefecţul Vlad Ciurea, au adus un omagiu armatei române în cadrul ceremonialului militar şi religios care s-a  desfăşurat marți în Piaţa Ştefan cel Mare din municipiul Piatra Neamţ. La această sărbătoare au fost prezente şi alte oficialităţi ale judeţului  – reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, instituţiilor publice deconcentrate, Primăriei Piatra Neamţ, Asociaţiei Veteranilor de Război şi Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, precum şi alte organizaţii. Activităţile de omagiere au debutat cu salutarea Drapelului de Luptă al detaşamentului de onoare de către prefectul de Neamţ, intonarea Imnului Naţional şi au continuat cu ceremonialul religios de cinstire a eroilor neamului, după care au urmat alocuţiunile dedicate Zilei Armatei. Prefectul Niculina Dobrilă, în discursul său, a făcut precizări privind semnificaţia acestei zile şi a adus aprecieri la adresa Armatei Române. La final, s-a desfăşurat defilarea drapelului de luptă şi a detaşamentului de onoare.

ziua-armatei-roman-01

ziua-armatei-roman-02

ziua-armatei-roman-06

ziua-armatei-roman-03

ziua-armatei-roman-04

ziua-armatei-roman-05

ziua-armatei-piatra-neamt-1

ziua-armatei-piatra-neamt-2

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0