„Ziarul de Roman” reînvie speranța: Zece copii, rămași fără tată, au nevoie de ajutor

Dimensiune text

Tatăl copiilor a murit săptămâna trecută, de tuberculoză, în Spitalul de la Bisericani. Copiii n-au haine, n-au de mâncare și nici nu merg la școală. Ei trăiesc din mila localnicilor.

 

 

Învierea lui Isus Hristos este sărbătoarea bucuriei, a luminii și a speranței. În prag de sfântă sărbătoare, împreună cu „Ziarul de Roman”, la ușa inimii dumneavoastră vor bate oameni mai puțin norocoși, cărora viața nu le-a adus prea multe bucurii. Împreună, le putem aduce zâmbetul pe buze și putem reînvia speranța că poate exista o lume mai bună, iar schimbarea poate începe cu fiecare dintre noi.

 

Nouă copii din satul Chilii, comuna Valea Ursului, trăiesc o adevărată dramă. Al zecelea copil este pe drum, fără a putea să-i mulțumească sau să-i reproșeze tatălui Achiței ceva. Săptămâna trecută, tatăl lor a trecut în lumea celor drepți, după ce a pierdut lupta cu o boală cruntă – tuberculoza. Familia trăiește din mila localnicilor. Mama va aduce pe lume, peste două luni, pe cel de-al zecilea copil, destin frânt înainte de a vedea lumina zilei. Nici ceilalți frățiori nu s-au născut sub zodii mai norocoase. E mare fericire când prind rând la o pereche de încălțări sau un rând de haine. Din cei cinci copii cu vârste școlare, numai unul mai merge la școală.
„Doar fata din clasa a VIII-a frecventează cursurile. Ceilalți copii vin la școală o dată la două săptămâni. Din cauza absențelor, le-au fost sistate alocațiile complementare. Motivația mamei este că nu are cu ce să-i îmbrace pe copii”, spune profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din Valea Ursului.

Nici eforturile angajaților primăriei nu au fost încununate de succes. „Este una dintre cele mai sărace familii din comuna Valea Ursului. Familia a fost susținută de Consiliul Local și de agenții comerciali din sat. Primăria i-a pus geamuri la casă, am trimis oameni să le facă curățenie. Direcționăm toate ajutoarele care sosesc în comună spre familia Achiței. Înțelegem că e foarte greu să crești din nimic nouă copii, dar aștept ca măcar mama să-și schimbe atitudinea. Casa în care locuiește familia are o bucată de pământ, dar nu o lucrează, poate și pentru că soțul i-a fost bolnav iar ea, ca mamă, abia face față necazurilor. Mă doare sufletul să văd cum suferă copiii”, spune Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Situația a ajuns și la Direcția pentru Protecția Copilului Neamț, după cum spune primarul comunei Valea Ursului. „Cei de la Protecția Copilului nu au putut face mare lucru. Când s-a pus problema să fie luați copiii, mama a spus că se spânzură, iar copiii au stat fugiți prin pădure”, spune primarul Smeria.

La anunțul decesului, localnicii și autoritățile au sărit în ajutorul familiei Achiței. „Primăria a asigurat transportul trupului neînsuflețit de la Spitalul Bisericani în satul Chilii, iar sătenii au ajutat ca familia să poată face o înmormântare creștinească”, a spus primarul Viorel Smeria.

 

Copiii familiei Achiței, monitorizați de medicii romașcani

 

Medicul Silvia Ciubotaru, din cadrul Policlinicii Roman, a făcut un control asupra stării de sănătate a copiilor, având în vedere boala grea a capului familiei.

„Cunoaștem foarte bine situația acestei familii și, într-adevăr, este una extrem de dificilă. Tatăl lor se afla în evidența dispensarului nostru încă din anul 2011. Prima dată a fost internat la Spitalul Bisericani, cu tuberculoză, în februarie 2011. După o perioadă petrecută acolo, a abandonat tratamentul și a plecat să muncească cu ziua. De regulă, mergea să lucreze în comuna Panciu, în viticultură. În luna decembrie a aceluiași an, el a fost reinternat, pentru că boala a recidivat. A abandonat din nou tratamentul și a fost internat tot la Spitalul Bisericani, pe 5 aprilie, 2013. Din păcate, săptămâna trecută, Spitalul Bisericani ne-a cumunicat că a decedat”, a declarat medicul pneumoftiziolog Silvia Ciubotaru, coordonatorul Dispensarului TBC din cadrul Policlinii Roman.

Potrivit acesteia, copiii stau în condiții improprii, însă nu s-au îmbolnăvit și ei de TBC până acum. „Pentru că nu aveau nicio posibilitate materială, ne-am deplasat noi, cu o ambulanță, în satul unde locuiesc și i-am adus la Roman în această săptămână. I-am examinat și am constatat că nu s-au îmbolnăvit de TBC. Ne-a impresionat faptul că mama își ruga foarte mult soțul să-și ia medicația, însă acesta nu a ascultat-o. Copiii dorm pe jos, într-o casă fisurată, iar situația lor materială este extrem de gravă”, a mai spus medicul Silvia Ciubotaru.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Elena 7 ani

    Cum putem da de familia aceasta? Ne puteti da adresa? Multumesc frumos.

    • Bortas Cristiana 7 ani

      Pretuim gestul dumneavoastra si ne cerem scuze pentru viteza de reactie scazuta in raport cu gandul crestin care va anima. Comuna este Valea Ursului, satul Chilii, posibilitatea de a ajunge fara mari probleme fiind aceea de a cauta familia Achitei, pe care sigur o stiu toti locuitorii din sat, mai ales ca decesul tatalui a fost cu putin timp in urma. O alta solutie este sa mergeti cu masina Ziarului de Roman, care duce haine si produse alimentare. Sunati la 0233/741258, Lacramioara Ghiorghiu se ocupa de organizarea drumului la copii. Dumnezeu sa va ajute si sa aveti sarbatori fericite, Cristiana Bortas