Ziarul de Roman ajută un tânăr să-și găsească părinții biologici

Ziarul de Roman ajută un tânăr să-și găsească părinții biologici

Dimensiune text

 

adoptieUn tânăr născut în Roman, înfiat imediat după Revoluție de o familie care locuiește în străinătate, a apelat la echipa Ziarului de Roman pentru a-l ajuta să-și găsească părinții biologici. Demersurile făcute de cotidianul nostru au avut un prim răspuns pozitiv și imediat al autorităților, care vor să se implice în soluționarea acestui caz, cu precizarea că subiectul trebuie tratat în spiritul legii și cu delicatețe.

Tocmai din aceste motive, Ziarul de Roman nu va publica detalii despre acest caz. Dar, din dorința de a veni în sprijinul celor care se află într-o situație similară, vom publica detaliile legate de procedura care trebuie urmată în astfel de cazuri.

De subliniat este faptul că solicitarea către Ziarul de Roman din partea tânărului a venit pe 4 ianuarie, o zi mai târziu ne-am adresat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și, în mai puțin de o săptămână, am primit și informațiile, pe care, ulterior, le-am oferit celui care ne-a solicitat sprijinul.

Procedura legală și obligatorie

ANPDCA ne-a făcut cunoscută procedura care trebuie urmată, pe care o redăm și noi: „Vă asigurăm că instituția noastră recunoaște dreptul copilului de a-şi cunoaşte originile şi sprijină persoanele adoptate în obţinerea de informaţii cu privire la membrii familiei biologice sau contactarea acestora.

Pentru concretizarea unui astfel de demers, primul pas este ca tânărul să formuleze o cerere în acest sens, în care să menționeze că dorește să cunoască părinții biologici și să îi contacteze pe aceștia.

Ulterior, instituția noastră face demersuri pentru identificarea persoanelor care urmează să fie contactate, în colaborare cu primăriile, serviciile de evidență a  persoanelor, direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului.

În cazul în care se realizează identificarea părinților firești, serviciile sociale locale le solicită consimţământul privind dezvăluirea datelor cu caracter personal şi le furnizează consiliere privind implicaţiile unor astfel de întâlniri. Procedura de soluționare a cererilor variază, în funcție de situațiile specifice fiecărui caz, durata medie fiind de aproximativ 5,5 luni.

Punerea în contact a persoanelor adoptate cu rudele lor biologice este posibilă numai cu acordul scris prealabil al ambelor părți implicate (adoptat și rudă biologică) cu privire la realizarea întâlnirii și, în cazul în care există colaborarea cu mass-media, la difuzarea sau publicarea informațiilor și imaginilor care surprind  aceste momente și a poveștii lor.

Precizăm că, în conformitate cu Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, datele cu caracter personal ale adoptatorilor și ale rudelor biologice pot fi prelucrate în scopuri determinate, explicite şi legitime și dezvăluite numai dacă persoanele vizate şi-au dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare, în cunoștință de cauză.

Cererea poate fi depusă la sediul instituției noastre sau transmisă prin poștă, poștă electronică, fax, însoțită de copia documentului care atestă identitatea actuală a solicitantului, copia certificatului de naștere și copia sentinței de adopție sau informațiile deținute cu privire la adopție și părinții biologici. Datele de contact ale instituției sunt: B-dul Gh. Magheru nr. 7, sector 1, București, tel.: 021 310 07 89, fax: 021 312 74 74, e-mail: office@anpfdc.ro.

Recomandăm tânărului adoptat să apeleze anterior la servicii de consiliere, având în vedere implicațiile emoționale”.

Pagină de Facebook dedicată celor care își caută părinții biologici

În urmă cu doi ani, o tânără româncă stabilită în Irlanda din anul 1996, Ileana Cunniffe Baiescu, a creat o pagină pe Facebook pentru a-și găsi fratele biologic, adoptat de la locul lor de origine. Așa a pornit povestea site-ului „Adopted from Romania”, parte din pagina de comunitate Facebook, „The never forgotten Romanian children” şi din recentul grup de pe Facebook, „Copiii niciodată uitaţi ai României – The never forgotten Romanian children”.

„Pe parcursul primului an al activităţilor paginii de Facebook, mii de oameni din România şi de peste tot în lume au intrat în contact şi au împărtăşit, cu noi sau pentru noi, cele mai incredibile poveşti, poze, articole, opinii, proiecte, experienţe din timpul adopţiei, căutările de familie, sentimente – în principal ale copiilor români adoptaţi sau ale celor rămaşi acasă. Pagina noastră de Facebook a devenit în puţin timp una dintre cele mai cunoscute pagini de pe media sociale, care ajută şi sprijină români adoptaţi în căutările lor şi în reunirea cu familiile lor biologice. Peste 300 de cereri de căutări de familie au ajuns pe pagină în primul an, 88 dintre ele au avut succes, inclusiv prima căutare a fratelui adoptat în Irlanda”, se arată pe pagina site-ului dedicate identificării familiilor biologice.

Pe pagina de Facebook „Copiii niciodată uitați ai României”, aproape zilnic sunt postate povești ale celor care vor să afle informații despre rudele biologice. Dacă legea este clară cu privire la condițiile în care familia se poate cunoaște, pe Facebook zeci de oameni se oferă să-i ajute pe cei care își caută mama, tata, frații sau surorile și care postează puținele informații pe care le știu și, eventual, fotografii de la momentul despărțirii.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0