Zeci de minori se joacă de-a mama și de-a tata, fără a avea răspunderea pruncilor

Dimensiune text

Până la 1 noiembrie, 48 de minore din judeţul Neamţ au adus pe lume copii la maternitatea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Acestea se adaugă celor 64 de adolescente care au născut la Spitalul Roman pe parcursul anului 2013. Asta demonstrează că fenomenul naşterilor în rândul minorelor rămâne de actualitate.

Din cele 48 de mame tinere, două aveau 14 ani, nouă aveau 15 ani, 16 aveau 16 ani şi 21 mai aveau un an până la majorat.

Adolescentele care au dat naştere unui copil în luna octombrie proveneau din Roman şi din satul Veja, comuna Stăniţa. „O fată de 16 ani, din comuna Stăniţa, a născut un băieţel şi era deja la a doua naştere. Primul copil l-a avut în 2012, pe când avea numai 14 ani. Cea de-a doua mamă avea 17 ani şi a născut o fată. Și ea mai născuse un copil, în 2012. Deşi nu erau căsătorite, în ambele cazuri taţii au recunoscut copiii”, a afirmat medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Roman.

Anul trecut, dintre cele 64 de mame tinere care au născut la Spitalul Roman, 63 au luat copii acasă, indiferent dacă erau căsătorite sau nu, iar una singură a decis să abandoneze copilul şi să îl lase în grija autorităţilor, pentru a fi dat într-un centru de plasament sau spre adopţie.

„Trebuie intensificate acţiunile de educare şi informare a adolescentelor cu privire la fenomenul naşterii, la responsabilitatea pe care o presupune creşterea unui copil. Aceste cazuri reprezintă şi o problemă socială, pentru că, în cele mai multe cazuri, şi tatăl copilului este minor. Astfel, părinţii sunt în imposibilitatea de a-şi crea o familie, în mod legal, şi de a avea posibilitatea materială de a creşte copilul. În multe cazuri, familia adolescenţilor preia responsabilitatea creşterii nou-născutului sau părinţii solicită o măsură de protecţie pentru pruncul lor, pentru că ei nu au posibilitatea de a-l îngriji. Pentru a evita astfel de situaţii, se recomandă o intensificare o educaţiei oferite adolescentelor, încă din şcoală, cu privire la viaţa sexuală, viaţa de familie, ce presupune procesul naşterii (la mamele minore nu se face cezariană, decât în situaţii excepţionale, atunci când starea medicală o impune) şi ce presupune a îngriji şi pe altcineva, în afară de propria persoană”, susţine medicul Oana Onu.COMENTARII

WORDPRESS: 0