Prima paginăRoman

Zeci de localități sunt blocate de zăpadă

Dimensiune text

29 de sate din zona Romanului sunt izolate din cauza nămeților. Echipele de la deszăpezire au reușit să curețe mai multe drumuri, dar nu au rezolvat situația în totalitate. Din cauza vremii, romașcanii au rămas câteva ore fără apă. Pe drumurile naționale se circulă fără restricții.

 

 

Joi, la ora 14.00, 29 de localități erau izolate din cauza drumurilor înzăpezite. Pe un drum județean și pe zece drumuri comunale nu se putea circula deloc. Probleme au fost și cu energia electrică. Joi dimineață a fost afectată o linie de medie tensiune cu 30 de posturi de transformare, iar patru localități – satele Săbăoani, Pildești, Adjudeni și Tețcani – au fost afectate ca urmare a nealimentării cu energie electrică. La ora 14.00, un singur punct de transformare din satul Adjudeni era fără energie electrică.

Cele mai afectate localități în ceea ce privește blocarea circulației rutiere au fost șapte comune din zona Romanului. Joi dimineață, în comuna Văleni nu se putea circula pe DJ 157A, spre satele Văleni, Moreni, Munteni și David. În comuna Dulcești nu s-a circulat în satele Brițcani (DJ 157A), Roșiori (DC 49) și Poiana (DC 55), iar în comuna Valea Ursului nu se poate ajunge în satul Giurgeni (DJ 159). În comuna Icușești nu se circula în satele Bălușești, Tabăra, Mesteacăn, Spiridonești și Bătrînești, adică pe DC 83, DC 84, DC 82 și DJ 207D.

Izolate sunt și satele Averești (DC 79D) și Recea (DJ 207D), din comuna Ion Creangă, satul Băneasa, din comuna Bozieni, și satul Corni (DJ 155G), din comuna Bodești.

La Stănița au fost probleme de acces în toate satele comunei: Stănița, Chicerea, Todireni, Vlădicele, Poienile Oancei, Ghidion, Veja (DJ 280, DC 62, DC 63, DC64). La Boghicea a fost aceeași situație, fiind afectate satele Boghicea, Slobozia, Nistria și Căușeni (DJ 207 A, DC 61).

După ce autoritățile locale și cele județene au intervenit pentru a face ca drumurile să fie practicabile, în Neamț mai erau probleme pe 11 drumuri: DJ 157A Cîrlig – Văleni; DC 83 Icușești – Mastacăn – Tabăra; DC 84 Bălușești – Chilii; DC 82 Icușești – Spiridonești; DC 79 D Izvor – Averești; DC 72 Iucșa – Băneasa; DC 61 Boghicea – Căușeni; DC 62 Stănița – Poienile Oancei; DC 63 Stănița – Veja; DC 55 Dulcești – Roșiori; DC 72 Bozieni – Băneasa.

Pe șase drumuri județene se circula pe un singur fir, iar echipajele de la SC Drupo SA acționau pentru redarea traficului pe ambele sensuri de circulație: DJ 207C Stejaru – Valea Ursului; DJ 207A Bîra – Boghicea; DJ 207D Icușești – Batrânești; DJ 280 Bîra-Stănița – Chicerea; DJ 159 B Izvoare – Bahna; DJ 157 Trifești – Climești.

Pe aceste drumuri județene, dar și pe altele, echipajele Drupo împrăștiau material antiderapant pentru ca, acolo unde deszăpezirea a fost făcută, șoseaua să rămână practicabilă.

Pe drumurile naționale din Neamț se circula în condiții de iarnă, dar nu mai există restricții pe niciuna dintre șosele. În continuare, echipele de la Secția Neamț a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România acționează cu 11 utilaje și 11 lucrători pe: DN 2 Roman – Moțca; DN 15D Piatra Neamț – Roman – Crăiești; DN 15 Bistricioara – Poiana Largului; DN 15B Tîrgu Neamț – Cristești; DN 15C Bodești – Tîrgu Neamț.

 

Sfaturi pentru șoferi la vreme de iarnă grea

 

Serviciul Rutier Neamț recomandă șoferilor să nu plece la drum fără a avea autoturismul echipat pentru deplasare în condiții de iarnă – anvelope de iarnă, lopată, perie, mătură, racletă, sac cu sare sau nisip și lanțuri. Asigurați-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiți în caz de urgență, apelând cu mult calm numărul de urgență 112, precum și un încărcător sau baterie de rezervă. Informați-vă asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Respectați indicațiile agenților de circulație și ale lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a salvărilor.

 

Fără apă din cauza zăpezii

 

Din cauza întreruperilor de curent de miercuri seară, romașcanii s-au trezit, joi dimineață, că nu au apă la robinet sau că presiunea este scăzută. „Miercuri seara, la ora 22.50, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică la stația de captare de la Pildești, din cauza condițiilor meteorologice. După această oră, noi am funcționat pe sistemul de avarie, astfel încât să putem menține presiunea în țevi. Joi, la ora 11.45, s-a reluat furnizarea energiei electrice, iar până în jurul orei 17.00 am revenit la normal cu furnizarea apei„, a declarat Cristian Buzdugan, directorul zonei operaționale Est a companiei județene Apa Serv.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • edu' 8 ani

    e-on e de vina …. platim atatia bani pt curentul electric si ei isi fac de cap !

  • dorel 8 ani

    asa este e-on este de vina, daca nu platesti factura la timp te trezesti cu penalitati sau debransat,rusine sa le fie,sa-si facva treaba la timp si sa investeasca acolo unde trebuie nesimtire pe fata….

  • cla 8 ani

    Sa stiti ca nici satul Tuscani Deal din comuna Bahna nu este deszapezit.