Prima paginăActualitate

Zece străini aflați ilegal în Neamț, depistați de polițiști anul trecut

Zece străini aflați ilegal în Neamț, depistați de polițiști anul trecut

Dimensiune text

În cursul anului 2020, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Neamț au asigurat managementul şederii în România pentru 1.201 persoane, dintre care 721 din state terţe şi 480 de cetăţeni ai Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene (UE/SEE/CH), informează Biroul pentru Imigrări al județului Neamț.

Au fost depistaţi zece străini în situaţii ilegale împotriva cărora s-au luat măsurile legale prevăzute în OUG 194/2002 republicată, privind regimul străinilor în România. De asemenea, au fost acordate 127 de avize de angajare pentru lucrătorii permanenţi, detaşaţi şi înalt calificaţi. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 11 sancțiuni, în valoare totală de 6.300 lei, și 15 avertismente.

Activitatea poliţiştilor din cadrul Biroului pentru Imigrări al judeţului Neamț s-a desfăşurat pe parcursul anului 2020 în contextul situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, determinate de răspândirea SARS-CoV-2, cetăţenilor străini fiindu-le aplicabile prevederile articolului 4, alineatul 5, din Legea 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, referitoare la prelungirea unor termene şi a valabilităţii documentelor.

Astfel, în  ceea ce priveşte şederea ori rezidenţa pe teritoriul României, în anul 2020, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al judeţului Neamț au asigurat managementul şederii, pe raza judeţului, pentru 1.201 de persoane, dintre care 721 din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Turcia şi 480 din UE/SEE/CH – majoritatea din Italia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite șapte invitaţii depuse pentru străini din Iordania, Sri Lanka, Pakistan și Yemen

De asemenea, ca urmare a aprobării prelungirii dreptului de şedere temporară, au fost emise 210 permise unice, 87 de permise pentru reîntregirea familiei, 25 de permise au fost emise pentru studii/ alte scopuri și 21 permise termen lung.

Pentru cetățenii din Uniunea Europenă/SEE/CH au fost emise 51 de certificate de înregistrare a rezidenței temporare și 19 cărți rezidență permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 127 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise tot atât de multe avize de angajare/detaşare pentru lucrători permanenţi, detaşaţi şi înalt calificaţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi zece străini în situaţii ilegale, pentru care s-au aplicat măsurile legale în vigoare.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 6.300 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare şi OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.

„Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului”, mai precizează reprezentanții Biroului pentru Imigrări al județului Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0