HomeSocial

Zece ani de pușcărie pentru stranierii care își abandonează copiii

Părinții sau reprezentanții legali care își abandonează copiii ar putea fi condamnați la o pedeapsă de la 5 la 10 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi. Fenomenul „orfanilor imigrației” a luat amploare în ultimii ani, mai ales în zona Moldovei.

 

Inițiativa legislativă a fost adoptată deja tacit de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților. „Statisticile indică între 40.000 și 70.000 de copii abandonați, cărora li se adaugă alți 300.000 care au fost lăsați singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane în străinătate. Jumătate dintre copii au vîrste cuprinse între doi și șase ani, iar 4% au mai puțin de un an. 16% dintre ei nu și-au mai văzut părinții de un an, în timp ce 3% nu i-au mai văzut de cel puțin patru ani„, se arată în motivarea propunerii legislative. Abandonul reprezintă, potrivit inițiativei legislative, părăsirea copilului de către părinte sau reprezentantul legal, dezinteresîndu-se de acesta, mai mult de trei luni. Inițiatorii precizează că prin dezinteres se înțelege încetarea imputabilă și nejustificată a oricăror legături între părinți sau reprezentantul legal și copil. Nu este considerat abandon cazul în care copilul rămîne în grija unuia dintre părinți.

Constatarea abandonului copilului se efectuează de către reprezentanții serviciului public de asistență socială ori, după caz, ai direcției generale de asistență socială și protecție a copilului. Inițiatorii mai propun ca părinții care își abandonează copiii să își piardă drepturile și obligațiile părintești pe toată durata măsurii de plasament dispusă de comisia pentru protecția copilului. „Nu avem statistici exacte în ceea ce privește numărul copiilor abandonați, dar știm că fenomenul a luat amploare, la fel ca și tentativele de sinucidere în rîndul copiilor care au părinți plecați la muncă în străinătate. Această ințiativă trebuie, însă, completată cu alte prevederi și facilități, pentru că nu rezolvă problema abandonului„, a apreciat părintele Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas.

Există foarte multe cazuri, în Săbăoani, Adjudeni, Tămășeni sau Buruienești, în care copiii au fost lăsați singuri, în grija fraților mai mari, iar părinții au plecat în străinătate și se întorc foarte rar. Chiar în Roman există un caz în care cinci frați locuiesc singuri într-un apartament. Mama lor a plecat în urmă cu cinci ani în străinătate și îi vizitează foarte rar. Le mai trimite bani, din cînd în cînd, dar ei se descurcă singuri„, a povestit părintele Emilian Dumea, coordonator proiecte în cadrul Fundației umanitare „Pacea”.

Comentarii

WORDPRESS: 0