Zece ani de luptă anticorupție

Dimensiune text

Evenimentul a fost marcat printr-un concurs de filme anticorupție n nemțenii care vor să reclame fapte de corupție au la dispoziție o linie verde. 

Direcția Generală Anticorupție (DGA) a sărbătorit, pe 30 mai, zece ani de la înființarea ca structură specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului  Ministerului Afacerilor Interne.

”În cei zece ani, instituția noastră s-a dezvoltat atât pe palierul activităților de prevenire, cât și a celor de combatere a faptelor de corupție, consolidându-și rolul la nivel instituțional. Prevenirea reprezintă principala direcție de acțiune împotriva corupției, concretizată prin desfășurarea unor activități de instruire și informare în rândul personalului propriu, dar și prin campanii de conștientizare a societății civile, în dorința expresă de schimbare a mentalității populației.

Prin toate acțiunile sale, DGA promovează legalitatea, integritatea, onestitatea și profesionalismul, ca standarde atât pentru personalul propriu, cât și pentru cel al Ministerului Afacerilor Interne” a afirmat comisarul Vasile Doroftei, șeful Serviciului Județean Anticoruție Neamț.

Cetățenii care vor să ia atitudine împotriva actelor de corupție pot face acest lucru printr-o sesizare la linia gratuită telverde, prin email la adresa neamt.dga@mai.gov.ro sau direct la sediul structurii  județene. Linia telverde anticorupție 0.800.806.806 poate fi apelată din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României.

Serviciul Județean Anticorupție Neamț a marcat cei zece ani de activitate ai DGA prin participarea ofițerilor la masa rotundă organizată de Sindicatul Național al Polițiștilor, în cadrul unui proiect european intitulat „Împreună împotriva corupției”. La această întâlnire au participat polițiști din zona Moldovei, ai IPJ Neamț, SNPPC și ai Primăriei Târgu Neamț. Asociația Pro Democrația, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și Fundația Hanns Seidel România împreună cu Flanco au organizat un proiect cu tema „Educaţie anticorupție prin film”. ”Proiectul susține promovarea transparenţei, integrităţii, responsabilităţii şi bunei guvernări prin atingerea a trei dimensiuni ale prevenirii corupţiei: informarea privind efectele negative ale corupţiei, încurajarea unei atitudini de intoleranţă şi stimularea celor afectaţi în semnalarea cazurilor de corupţie. Au fost organizate seminarii de informare în licee și universități, cu participarea a 5400 de elevi, studenți și profesori. Sâmbătă, 30 mai, la CASA TIFF din Cluj-Napoca, au fost premiate cele mai bune trei filme al căror subiect central este prevenirea și lupta împotriva corupției. În urma activităților realizate de ofițerii anticorupție Neamț, pe primul loc de pe podium s-a clasat echipa Liceului de informatică, din Piatra Neamț, sub coordonarea profesorului Constantin Aciobăniței,  cu pelicula «Lumea în care am vrea să trăim»”, a adăugat comisarul Vasile Doroftei. O tânără din Piatra-Neamț a fost premiată pentru scurt-metrajul ”Un nou început”.

Cel mai recent caz rezolvat de DGA Neamț este din 18 martie. Ofiţerii DGA Neamț au fost delegaţi de procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț pentru efectuarea unei percheziţii domiciliare pe raza comunei Vânători – Neamț şi punerea în executare a unui mandat de aducere.
În fapt, în cursul anului 2014, R.V.V. a pretins și primit suma de 1.000 euro de la un denunțător pentru a-și trafica influența pe lângă funcționari din cadrul Serviciului de Medicină Legală Neamț în scopul denaturării rezultatelor probelor biologice. Denunțătorul dorea să obțină o valoare a alcoolemiei sub limita de infracțiune într-un dosar penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală.Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0