Zece ani de la înființarea SMURD în judeţul Neamţ

Zece ani de la înființarea SMURD în judeţul Neamţ

Dimensiune text

 

De la operaţionalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi până la data de 29 februarie 2020, în zona de competenţă a inspectoratului s-au produs 58.693 evenimente care au necesitat intervenţia echipajelor de descarcerare şi prim ajutor calificat, informează ISU Neamț.

Deasemenea, forţele de intervenţie au mai fost solicitate în 3.157 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive:  echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, în 439 situaţii; echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat, deoarece persoanele au refuzat primul ajutor calificat în 1.890 situaţii; echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista, în 828 situaţii.

La momentul actual, în dotarea ISU Neamţ sunt: 14 ambulanţe SMURD – intervenţiile sunt asigurate de către 11 ambulanţe tip B2 şi 3 ambulanţe tip C; o autospecială de transport personal şi victime multiple; două autospeciale de descarcerare;  un post medical avansat tip I; 11 autospeciale de stingere cu modul de descarcerare; un 1 modul Multirisc tip II; un modul Container căutare-salvare tip I.

Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele SMURD includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.

În cei zece ani, echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru: acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 57.243 misiuni; descarcerarea la accidente rutiere şi feroviare – 472 misiuni; alte situaţii de urgenţă – 5 misiuni; asistenţa persoanei – 769 misiuni; acţiuni pentru protecţia comunităţii (transport persoane supraponderale, salvări de animale) – 204 misiuni.

„În acești primi zece ani de existență a SMURD în județul Neamţ, se poate observa o creștere progresivă a numărului anual de acțiuni. Dacă în anul 2010, echipajele de paramedici au intervenit în 2.216 misiuni, în anul 2019 au desfăşurat 9.673 acţiuni. Acest lucru s-a datorat creșterii graduale a solicitărilor cetăţenilor prin 112, dar și înființării dispeceratului comun, care a condus la eficientizarea serviciilor medicale prespitalicești în județ, prin coordonarea unitară a tuturor ambulanțelor din teritoriu”, precizează reprezentanții ISU Neamț.

Situaţia intervenţiilor pe zece ani se prezintă astfel:

 

Repartizarea misiunilor SMURD executate pe subunităţi este următoarea:
– Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ – 31.778 misiuni (din care 7.670 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă);
– Detaşamentul de Pompieri Roman – 19.149 misiuni (din care 599 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă);
– Detaşamentul de Pompieri Tîrgu Neamţ – Garda de intervenţie nr. 1 – 2.922 misiuni;
– Detaşamentul de Pompieri Tîrgu Neamţ – Garda de intervenţie nr. 2 Poiana Teiului – 4.844 misiuni.

La cele 58.693 intervenţii ale echipajelor SMURD au fost asistate 58.689 persoane, din care 55.453 adulţi şi 3236 copii.

Salvatorii nemţeni au demonstrat, în cei zece ani de existenţă SMURD, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada promptitudinii, îndemânării şi empatiei.

Funcționarea SMURD Neamț este asigurată 24 din 24 de către personal cu o bună pregătire profesională. Astfel, zece medici, 45 de asistenţi medicali, 210 paramedici şi 82 de voluntari din programul naţional „Salvator din pasiune” sunt pregătiţi pentru a gestiona misiunile medicale precum şi alte situaţii de urgenţă.

Activitatea echipajelor SMUR se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, sub coordonarea medicului şef UPU – SMURD, Brânduşa Pavlidis. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat, la dispeceratul ISU – SMURD – Serviciul de Ambulanță Județean, iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

„Sub deviza «Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!», salvatorii nemţeni răspund, de fiecare dată, cu promptitudine solicitărilor. La mulţi ani SMURD Neamț şi tuturor colegilor care activează în cadrul acestui serviciu: medici, asistenţi medicali, pompieri, paramedici şi voluntari!”, au mai transmis reprezentanții ISU Neamț.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0