Zăpada și viscolul fac din nou probleme

Pe drumurile din Neamț se circulă în condiții de iarnă, chiar și pe un singur sens. E85 este deschis doar pînă la Bacău. Doar 31 de primării au instituit serviciul de permanență. Au fost anulate trenurile spre și de la București. 75 de școli au fost închise în Neamț. Au fost închise și vămile către Republica Moldova.

 

 

Marți, la prînz, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț a anunțat că, la nivelul județului Neamț, erau două drumuri județene, cu tronsoane cu circulație pe un singur fir, la care se lucra pentru  deblocare: DJ 157 Hoisești – Făurei și DJ 157 H Bălușești – Itrinești. Alte zece drumuri județene erau cu circulație îngreunată, pe acestea intervenindu-se cu utilaje specifice: DJ 157 H Girov – Dochia, DJ 157 Piatra Neamț – Papuc, DJ 155 I Tupilați – Bîrgăoani, DJ 155 G Cîrligi – Bordea, DJ 155 I Păstrăveni – Totoiești, DJ 156 A Tazlău – Roznov, DJ  156 C Tazlău – Casa de copii, DJ 159 C Ruseni – Costișa, DJ 156 E Luminiș – Negulești și DJ 207 Horia – Valea Ursului.

Pe cinci tronsoane de drum național, circulația era îngreunată și s-a intervenit cu utilaje specifice. Astfel, șoferii au întîlnit utilaje de deszăpezire pe DN 15 D Piatra Neamț – Roman – Crăiești, pe DN 15  Bradu – Poiana Largului – Bicaz, pe DN 15 Bicaz – Piatra Neamț – Costișa, pe DN 15 C Piatra Neamț – Tîrgu Neamț – Tîrzia și pe DN 2 Secuieni Noi – Roman – Cristești.

Pentru deblocarea și menținerea stării de viabilitate a drumurilor județene și naționale, marți s-a acționat cu 27 utilaje și 38 lucrători.

Șoferii de TIR au putut pleca spre Bacău sau spre Brașov, marți dimineață, restricția pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone fiind ridicată. În parcările din oraș au mai rămas doar autovehiculele care ar fi trebuit să ajungă în județele din sudul țării, începînd cu Vrancea.

 

Doar 31 de primării au instituit serviciul de permanență

Prefectul Mihai Archip, în calitate de președinte al CJSU, a dispus verificarea serviciului de permanență organizat la nivelul primăriilor. În urma verificărilor telefonice din cele 83 de primării din județ, doar 31 de primării au instituit serviciul de permanență. Avînd în vedere avertizarea cod galben, toate celelalte primării vor lua măsuri de organizare a acestui serviciu, pentru a putea răspunde cu operativitate solicitărilor cetățenilor. „Totodată am dispus verificarea dotării cu utilaje, stocurile de materiale antiderapante și stocurile de combustibil, precum și fondurile alocate prin bugete pentru deszăpezire. Acolo unde resursele locale nu au fost suficiente, autoritățile locale au primit sprijin fie de la DRUPO, fie de la Drumuri Naționale. Este esențial să cunoaștem aceste date, pentru a coordona cît mai bine acțiunile de cooperare la nivel local și, dincolo de culoarea politică și alte simpatii, să venim, astfel, în sprijinul cetățenilor, atunci cînd au mai mare nevoie de ajutor„, a declarat prefectul Mihai Archip.

 

Trenuri anulate

Romașcanii care au vrut marți să călătorească spre București au fost nevoiți să amîne plecarea sau să găsească rute ocolitoare. Trenurile către București erau anulate, la fel ca și cele care ar fi trebuit să ajungă din Capitală la Roman. „A fost anulat trenul Intercity care ar fi trebuit să sosească de la București la ora 11.25 și trenul Suceava – București, care ar fi trebuit să ajungă la Roman la ora 14.11„, au afirmat reprezentanții stației CFR Roman. În ceea ce privește celelalte trenuri, acestea au sosit în Gara Roman fără întîrzieri sau cu delagaje de doar cîteva minute.

 

75 de școli închise în Neamț

Ninsoarea a închis marți 75 de unități școlare din județul Neamț. 8.054 de elevi au stat acasă, pentru că nici ei și nici profesorii lor nu au reușit să ajungă la școală. Din zona Romanului au fost închise toate structurile Școlii Făurei, cele patru structuri arondate Școlii Români, Școlile Văleni, Munteni și Moreni, Scoala Bahna – structura Izvoare, toate școlile din comunele Oniceni, Boghicea, Bozieni, Stănița și Valea Ursului, structurile arondate Școlii Bălușești (cu excepția Școlii Icușești) și ale Școlii Bîra, cu excepția structurii Rediu 2.

 

Vămile către Republica Moldova, închise

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a anunțat că, începînd cu data de 13 februarie, ora 12.00, a fost restricționat traficul rutier pe ambele sensuri de circulație pentru toate categoriile de vehicule, prin următoarele puncte de trecere a frontierei de la granița cu Republica Moldova: punctul de trecere al frontierei Galați, punctul de trecere al frontierei Oancea, județul Galați, și punctul de trecere al frontierei Albița, județul Vaslui. Restricția de circulație se impune din cauza fenomenelor meteo nefavorabile asociate cu ninsoare și viscol.

Ca urmare a acestui fapt, pînă la reluarea traficului, toate autovehiculele sînt dirijate în parcările adiacente punctelor de trecere a frontierei. Polițiștii de frontieră asigură în permanență sprijin participanților la trafic și, împreună cu autoritățile competente, acționează în comun în vederea îndrumării acestora și a intervenției în caz de urgență.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!