Vreţi să votaţi din străinătate la alegerile parlamentare? De pe 1 aprilie trebuie să vă înscrieţi în Registrul electoral

Vreţi să votaţi din străinătate la alegerile parlamentare? De pe 1 aprilie trebuie să vă înscrieţi în Registrul electoral

Dimensiune text

 

alegeri08-680x365Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral reprezintă un pas important şi necesar pentru exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an, având în vedere modificările aduse legislaţiei electorale şi noutatea introducerii votului prin corespondenţă. Este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziţie pentru înscriere, care debutează la data de 1 aprilie 2016.

Începând cu 1 aprilie 2016, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral. Perioada de înscriere începe la data de 1 aprilie şi se încheie cu aproximativ trei luni înaintea datei alegerilor, în funcţie de data stabilirii scrutinului.

În cadrul conferinţei de presă organizată joi, 31 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, secretarul general al MAE, Sorin Moise, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, şi directorul de comunicare al AEP, Marian Muhuleţ, au prezentat cele mai importante aspecte cu privire la desfăşurarea în străinătate a scrutinului pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului României prevăzut pentru finalul acestui an.

Ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat faptul că înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral reprezintă un pas important şi necesar pentru exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an, având în vedere modificările aduse legislaţiei electorale şi noutatea introducerii votului prin corespondenţă.

Preşedintele AEP, Ana-Maria Pătru, a subliniat importanţa intrării în vigoare a noilor prevederi din legislaţia electorală, prin care se facilitează accesul românilor la procesul electoral, evitându-se, astfel, aglomeraţia de la secţiile de votare şi costurile de deplasare.

Totodată, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, a prezentat paşii pe care trebuie să îi urmeze românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pentru a se înscrie în Registrul Electoral, în vederea exercitării dreptului de vot  prin corespondenţă sau la secţiile de votare înfiinţate acolo unde se înregistrează cel puţin 100 de cetăţeni. Acesta a subliniat că este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziţie pentru înscriere, care debutează la data de 1 aprilie 2016.

Cetăţenii români care doresc să se informeze cu privire la desfăşurarea procesului electoral din străinătate pot consulta materialele informative alcătuite de AEP şi MAE accesibile în secţiunile speciale de pe pagina de internet a fiecărei instituţii (http://www.roaep.ro/vot_strainatate/vot_strainatate.html şi http://www.mae.ro/node/35931).

Ordinul ministrului afacerilor externe privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016 şi formularul cererii de înscriere în Registrul electoral pot fi descărcate de pe site-ul MAE.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • De 1 aprilie…