„Vremea curăţeniei”: 11 tone de deşeuri, ridicate de 550 de voluntari în trei zile

„Vremea curăţeniei”: 11 tone de deşeuri, ridicate de 550 de voluntari în trei zile

E „Vremea Curăţeniei” pe Lacul Izvorul Muntelui
Tinerii sînt chemați la urne
Colectarea selectivă, soluția pentru un viitor verde

 

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-1Asociaţia Sens Civic, alături de Instituţia Prefectului Neamţ, Centrul de Voluntariat Neamţ şi Asociaţia Juvenala, a organizat în perioada 9 – 11 septembrie, o amplă acţiune de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui  – Lacul Bicaz.

Acţiunea a mobilizat, în cele trei zile, peste 550 de voluntari, proveniţi atât din organizaţiile neguvernamentale partenere (250 de voluntari cu vârste de la 5 la 55 de ani), cât şi din celelalte instituţii implicate: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Hidroelectrica, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Primăria Poiana Teiului, Primăria Hangu, Primăria Farcaşa, Primăria Borca, Primăria Bicaz, Primăria Ceahlău.

În urma celor 4.600 de ore efective de ecologizare desfăşurate în cele trei zile, au fost colectaţi peste 6.500 de saci de deşeuri, totalizând 11 tone de deşeuri, dintre care nouă tone de PET. Dintre aceştia, 1.500 de saci au fost colectaţi de către voluntarii primăriilor menţionate şi au fost deja ridicaţi de către firmele de salubritate care acţionează pe raza comunelor. Din restul de saci, au fost deja ridicaţi şi depozitaţi în Portul Munteanu peste 50%, acţiunea urmând a se finaliza până vineri, 16 septembrie.

„Au fost trei zile grele, pline de provocări, cărora am reuşit să le facem faţă numai datorită mobilizării fabuloase a voluntarilor şi partenerilor. Voluntarii au fost cei care au dus greul, s-au luptat cu canicula, cu tonele de gunoaie, cu indolenţa unor localnici, cu condiţiile de dormit la cort şi, cu toate acestea, au fost 100% implicaţi şi au găsit resurse să se adune în jurul focului de tabără, să cânte şi să socializeze şi să o ia a doua zi dimineaţă de la capăt”, a declarat Anamaria Holotă, coordonator voluntari în cadrul Asociaţiei Sens Civic.

„Timpul scurt şi cantitatea foarte mare de deşeuri au fost cele mai mari provocări pe care le-am întâmpinat, motiv pentru care am reuşit să ecologizăm doar 30% din cei 60 de kilometri de mal pe care ne-am propus să-i curăţăm. A fost, însă, un efort temeinic, care a avut ca rol nu numai curăţarea Lacului Bicaz de deşeuri, ci, mai ales, să tragă un semnal de alarmă referitor la importanţa prevenirii unor astfel de situaţii”, a afirmat Loredana Dinu, coordonatorul Centrului de Voluntariat Neamţ şi director al Asociaţiei de Sprijin Comunitar „ACS”.

„Mulţumim tuturor celor care s-au implicat, voluntarilor, tuturor instituţiilor partenere şi, nu în ultimul rând sponsorilor, fără de care această activitate nu ar fi putut avea loc, în condiţiile în care resursele acestui proiect s-au bazat în exclusivitate pe munca voluntarilor şi pe aportul sponsorilor şi donatorilor. Proiectul «Vremea curăţeniei» a fost doar un start, a cărui finalitate este o legislaţie mai eficientă privind  protecţia mediului, a cărei aplicare să se regăsească şi în teren, nu doar pe hârtie. În acest sens, vom planifica, începând de săptămâna viitoare, o serie de consultări cu specialişti în domeniu, care activează în organizaţii neguvernamentale şi instituţii de profil, astfel încât să putem pune în aplicare o strategie naţională care să vizeze reducerea până la dispariţie a deşeurilor din România”, a declarat Andrei Carabelea, preşedintele Asociaţiei „Sens Civic”, iniţiatoarea acestei acţiuni.

„Felicit organizatorii şi toate instituţiile implicate pentru rezultatele acestei acţiuni şi, totodată, le reamintesc că au câştigat o bătălie, însă nu şi războiul, pentru care, înainte de toate, este necesar să eliminăm şi să prevenim cauza”, a declarat Vlad Ciurea, subprefect al judeţului Neamţ, în cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri, 14 septembrie, la Prefectura Neamţ.

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-1

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-2

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-3

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-4

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-5

ecologizare-lacul-izvorul-muntelui-6

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Aceste asociații de strângere a gunoaielor au viața lor, au cheltuieli,au personal,au nevoie de fonduri …
  NU sunt de acord ca UNII să facă gunoi,iar ALȚII să-l adune
  Gunoiul trebuie adunat NUMAI de cei care-l fac …doar atunci se va institui normalitatea.
  Rămâne să se știe cine sunt vinovații …asta e treaba organelor de ordine,actual incompetente în a-i depista…
  Și așa se face că se scot copii nevinovați să adune gunoaie,riscând îmbolnăviri, iar „ghiolbanii” râd pe seama acestor asociații, a autorităților,murdărind mereu.
  P.S. La fel, trebuie să planteze numai cine defrișează.

 • error: Content is protected !!