„Vom merge cu avocatul la APIA”

Dimensiune text

Liderii fermierilor încearcă să modifice Ordinul ce reglementează completarea cererii unice de plată.

Discuţiile pe tema depunerii cererii unice continuă printre fermierii nemţeni. Aceştia se plâng că documentul este foarte stufos, iar unele reguli sunt aberante. În plus, numărul actelor pe care trebuie să îl aducă este foarte mare.

„Pentru a completa cererea unică de plată, cred că vom avea nevoie de un avocat. Este foarte mare şi se poate greşi destul de uşor. Nu ştiu cât durează exact tot procesul, dar apreciez că poate ajunge la peste o oră, două. Aşa merg lucrurile la noi. Trebuia făcută mult mai simplu, pe înţelesul tuturor, şi nu existau probleme. Nu ştiu dacă, până la termenul limită, vor apuca toţi să-şi completeze cererile, dacă se merge în acest ritm”, a spus Ioan Crăciun, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Mioriţa, Roman – Neamţ.

Campania de depunere a cererii unice de plată a început la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Neamţ, dar fermierii spun că este o adevărată aventură completarea ei. Documentul are câteva zeci de pagini, iar instrucţiunile tot atât, motive suficiente pentru ca producătorii să fie nemulţumiţi. Deocamdată, se preiau doar cereri pentru suprafaţa pentru fermieri care au mai puţin de zece hectare, urmând ca, în viitor, instituţia să primească şi de la cei care au cereri pe sectorul zootehnic şi suprafeţe mai mari.

Problema cererii unice de plată a ajuns şi la urechile ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, dar şi la comisia de specialitate din cadrul Camerei Deputaţilor. Liderii fermierilor pe plan naţional, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi ai MADR s-au întâlnit la începutul săptămânii, pentru a vedea cum rezolvă situaţia. În urma discuţiilor purtate s-a ajuns la un consens, reprezentanţii MADR fiind de acord să modifice ordinul care reglementează modul de completare a cerii unice, iar această modificare urmează a fi făcută chiar până la sfârşitul acestei săptămâni.


COMENTARII

WORDPRESS: 0