Vom avea cărți de identitate electronice

Dimensiune text

Anul acesta se vor elibera cărți de identitate cu date biometrice. Actualele cărți de identitate vor fi, treptat, înlocuite.

 

 

Persoanele care vor călători în țările Uniunii Europene vor avea nevoie de cartea electronică de identitate. Conform unei ordonanțe de urgență a Guvernului care intră în vigoare din data de 12 ianuarie, românii vor trebui să se adapteze legislației europene și să dețină o carte electronică de identitate, care va conține și datele biometrice ale posesorului. Aceasta este diferită de cartea de identitate care se eliberează la acest moment cetățenilor români, începând cu vârsta de 14 ani.

Cartea electronică de identitate va conține datele cu caracter personal din cartea din identitate, adică numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia titularului, data și locul nașterii titularului, fotografia titularului, codul numeric personal, adresa de domiciliu a titularului, prenumele părinților titularului, certificate digitale și date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și amprentele a două degete, dar și alte elemente de siguranță care nu se regăsesc la actualele documente.

Datele biometrice se colectează, la acest moment, doar de reprezentanții serviciilor de pașapoarte din țară, astfel că, cel mai probabil, aceste cărți electronice se vor realiza în cadrul acestor servicii, cu aparatura deja existentă. „Această ordonanță revoluționează activitatea de emitere a actelor de identitate. Din informațiile pe care le dețin la acest moment, Direcția Generală a Pașapoartelor trebuie să asigure, până la sfârșitul lunii iunie, o platformă electronică pentru prelucrarea acestor cărți electronice. Însă normele de aplicare a ordonanței Guvernului nu au apărut și nu știm foarte multe. Cert este că noi vom prelucra aceste date, întrucât avem autoritatea și tehnologia necesare„, a afirmat subcomisarul Constantin Roman, șeful Serviciul Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple Neamț.

Cel mai probabil, cărțile electronice de identitate vor putea fi întocmite și fără datele biometrice ale titularului, doar cu elementele de siguranță specifice. De precizat că datele biometrice se vor șterge imediat după ce vor fi folosite la întocmirea cărții electronice, așa cum se întâmplă acum în cazul pașapoartelor simple electronice.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • prostul satului 8 ani

    asta ca datele biometrice o sa fie sterse imediat sa o spuna gastelor.. numai ca nici ele nu cred asa ceva

  • Balan razvan 8 ani

    Amprente???? Amprentarea parca se făcea in. Cazul unei suspiciuni,infracțiuni . Ne transformati in oite . Multumim ! Mă mut in Carpati