Volumul „Dimensiunea culturală românească – dialoguri neconvenționale”, al preotului Tiberiu Roșu, lansat miercuri la Târgul „Gaudeamus”

HomeCultural

Volumul „Dimensiunea culturală românească – dialoguri neconvenționale”, al preotului Tiberiu Roșu, lansat miercuri la Târgul „Gaudeamus”

 

Tiberiu Roșu, preot paroh la biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena“, din satul Stejaru, comuna Ion Creangă, este autorul noului volum „Dimensiunea culturală românească – dialoguri neconvenționale”, apărut în acest an la Editura Oscar Print, din București, volum ce va fi lansat miercuri, 22 noiembrie, la ora 18.30, în cadrul Târgului Internațional de Carte „Gaudeamus”. Între invitații evenimentului se numără academician Constantin Bălăceanu Stolnici, academician Nicolae Manolescu, general Ion Sârbu și scriitorul și jurnalistul Vartan Arachelian.

„Cultura este și rămâne un indicator prețios al convingerilor unui neam ce supraviețuiește curgerii clepsidrei prin opere și fapte durabile. Plecând de la acest crez, autorul Tiberiu Roșu, caută răspunsuri pentru întrebări esențiale prin interviurile pe care le realizează cu mari personalități ale culturii românești.

Toate cele 16 interviuri, prin conținutul lor, alcătuiesc o imagine a societății românești din ultimul secol, dar și din perioada postdecembristă așa cum au trăit-o și au văzut-o cei 16 interlocutori ai autorului, mai ales că aceștia sunt aleși dintre numele reprezentative ale mai multor domenii de activitate și medii sociale: cadre universitare și oameni de știință (Liviu Antonesei, Constantin Bălăceanu – Stolnici, Tudor Ghideanu, Nicolae Manolescu), oameni ai scenei (Radu Beligan, Dan Puric, Dionisie Vitcu), scriitori și publiciști (Liviu Apetroaie, Ana Blandiana, Daniel Corbu, Emilian Marcu, Tudor Opriș, Cassian Maria Spiridon, Horia Zilieru). O imagine aparte este realizată în această carte asupra unei perioade întunecate din istoria noastră, de tristă amintire din primii ani ai instaurării regimului comunist, imagine realizată prin trei interviuri în care interlocutorii depun mărturie atât prin relatarea perioadei de detenție ca în cazul lui Grigore Caraza cât și prin relatările Anei Blandiana și ale Măriucăi Vulcănescu (fiica filozofului Mircea Vulcănescu) despre chinurile îndurate de cei apropiați lor în perioada comunistă.

Valoarea acestei cărți constă și în faptul că Tiberiu Roșu așază la începutul fiecărui interviu câte o succintă dar consistentă notă bibliografică a fiecărei personalități. Nu putem încheia aceste câteva constatări fără a sublinia două virtuți conținute de două dintre cele 16 texte ale cărții. Avem în vedere analiza deosebită, de concretă și reală a fenomenului literar, mai ales a poeziei contemporane, analiză efectuată de Emilian Marcu și, nu în ultimul rând de interviul cu poetul Horia Zilieru, un adevărat poem în proză ce are în centrul ei un portret superb al poetului român din Basarabia, Grigore Vieru. De altfel, acest ultim interviu încheie în mod fericit un volum în care sunt oferite câteva modele demne de urmat, o carte ce merită a fi citită și datorită faptului că autorul are știința de a pune întrebări și de a alcătui o carte, care pe lângă multe cunoștințe oferă multiple virtuți literare”, se arată în postfața volumului, semnată de profesorul și criticul literar Constantin Tomșa.

 

În prezent, Tiberiu Roșu este preot paroh la biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena“, sat Stejaru, Protopopiatul Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. A absolvit facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloaie, secția Pastorală, UAIC, Iași (2008-2012), Facultatea de Teologie ortodoxă, Sfântul Apostol Andrei, secția Didactică, Universitatea Ovidius, Constanța (2012-2015), Masteratul la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloaie, specializarea Teologie practică, UIAC Iași (2012-2014), Masteratul la facultatea de Istorie, specializarea Istoria comunismului în România UIAC, Iași (2012-2014). Este membru al Cenaclului Literar Săgetătorul – București – din aprilie 2007, și redactor asociat la revista Zona Literară – Iași – din septembrie 2011.

Alte lucrări publicate: „Un memorialist fără amintiri”, carte de debut, Editura Performantica, 2010, „Interviuri în dimensiunea românească”, Editura Feed Back, 2011, „Biserica Banu de la origini până în prezent”, Editura Filocalia, 2014.

Editura Oscar Print a oferit publicului șansa de a se bucura de lecturi inedite semnate de reputați intelectuali contemporani cum ar fi: academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. univ. dr. Ioan Opriș, prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu sau de istorici renumiți Marian Ștefan, Dorin Matei, Cristian Păunescu, Nadia Manea, Brândușa Costache, Mihaela Tone etc. Pe parcursul anilor lucrările publicate de editura Oscar Print au fost recompensate cu numeroase premii ale Academiei Române.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0