HomeActualitateNeamt

”Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a-i sprijini pe oameni”

Aceasta este concluzia raportului de activitate al președintelui CJ Neamț, la 16 luni de la primirea funcției. Preşedintele CJ Culiţă Tărâţă a rezolvat cazuri sociale cunoscute din 2009-2011.

 

Proiecte europene cu finanțare nerambursabilă, acoperirea unor datorii însemnate și investiții la principalele obiective din jdeț, care afectează viața tuturor nemțenilor, sunt doar câteva dintre reușitele pe care președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, le-a trecut în raportul de activitate întocmit la 16 luni de la momentul în care a preluat frâiele județului.  În documentul de 43 de pagini, care a fost oferit și aleșilor județeni în mapa ședinței de luni, 28 octombrie, șeful CJ Neamț prezintă, succint, succesele și nereușitele acestei perioade. Executivul județean are în implementare patru proiecte care au drept scop protecția mediului, șapte proiecte pentru reabilitarea și modernizaarea infrastructurii sociale și cinci proiecte care vizează dezvoltarea turimului.

Infrastructura rutieră a fost întreținută sau modernizată cu bani din mai multe surse: buget județean, fonduri de la bugetul central sau bani europeni. Pe lângă milioanele de lei care au mers în întreținere, reparație sau modernizare de drumuri, Consiliul Județean a alocat 1.276.360 de lei pentru finalizarea lucrărilor de la fostul bloc cu bulină, bani care au făcut posibilă mutarea proprietarilor în locuințele lor după aproape opt ani.

O acțiune care a fost evidențiată de mai multe ori de administrația județului este plantarea a aproximativ 500.000 de puieți de salcâm, oferiți gratuit de CJ Neamț. Perdelele de protecție, realizate de-a lungul unor drumuri județene și comunale, au rolul de a proteja carosabilul de viscol, dar și de a combate efectele alunecărilor de teren. Acivitățile de plantare a puieților de salcâm vor continua și în această toamnă.

Promovarea județului pe plan național și internațional a fost motivul pentru care CJ Neamț a organizat sau a participat la diverse evenimente de profil.

”Am adoptat un stil de muncă dinamic, ancorat în realităţile zilelor noastre, când, dacă nu ceri, nu insişti, nu primeşti şi nu eşti primit. Am bătut la uşile factorilor de răspundere de la nivel central, regional, am luat legătura cu o parte din ambasadele prezente la Bucureşti, cu firme şi societăţi reprezentative, am invitat în judeţ miniştri ( de la Ministerul Apărării Naţionale, Sănătate, Ape, Agricultură),  ambasadori ( China, Argentina, Franţa, Suedia, Danemarca, Austria), am ţinut legătura cu deputaţii şi senatorii din judeţul Neamţ, şi nu numai, am înlesnit şi organizat întâlniri pe teme stringente ale judeţului nostru”, precizează Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț.

Acesta recunoaște că are o nemulțumire cu privire la disputele politice și interesele de grup, care au pus frână unor proiecte. ”Îmi reproşez că nu am reușit să găsesc cheia scoaterii din impas a unor probleme grave, ce trenează încă, privind rentabilizarea activităţii la unele societăţi şi companii la care CJ este acţionar majoritar, cum ar fi Apa Serv şi Drupo. În aceste domenii nu am găsit înţelegerea şi sprijinul legal şi moral din partea unor consilieri judeţeni, nominalizaţi şi aprobaţi în AGA, dar şi din partea unor cadre de conducere care se complac, încă, într-un management defectuos şi perdant”, mai afirmă Culiță Tărâță, reamintind, totodată, de controale de audit și concluziile acestora. ”Principalele neconformităţi stabilite în urma desfăşurării misiunilor de audit au fost la compania județeană ApaServ, unde au fost acordate neconform drepturi şi beneficii fostului şi actualului director general – pentru care s-a recomandat recuperarea de către companie a contravalorii acestor cheltuieli. De asemenea, au fost lăsate recomandări privind urmărirea susţinută la încasare a debitelor de la clienţi,  reducerea cheltuielilor cu sponsorizările, reducerea cheltuielilor cu achiziţia biletelor şi abonamentelor de la FC Ceahlăul, analiza şi lărgirea ariei de prospectare a pieţei în ceea ce priveşte furnizorii, reducerea pierderilor de apă.

La Drupo SA s-au acordat  premii anuale directorilor, contrar prevederilor legale, şi s-a recomandat recuperarea acestora, urgentarea măsurilor de recepţionare a investiţiilor în curs şi înregistrarea lor în conturile de mijloace fixe, plata furnizorilor funcţie de vechimea şi importanţa acestora, urmărirea la încasare a debitorilor, organizarea obligatorie a contabilităţii de gestiune și respectarea prevederilor legale referitoare la efectuarea inventarierii anuale a patrimoniului. La ambele societăţi, implementarea recomandărilor este în desfăşurare, răspunderea pentru măsurile luate aparţinând conducerilor entităţilor publice.”

 

Ce reclamă nemțenii

Peste 500 de persoane au fost audiate şi au primit clarificări în legătură cu unele prevederi legislative şi acte normative de interes personal sau colectiv, majoritatea cazurilor  fiind  rezolvate pe loc, prin dirijarea persoanelor solicitante către autorităţile competente, după ce, în prealabil, s-a discutat cu acestea.

Problematica din cele mai multe cereri a constituit-o  nemulţumirile legate de activitatea companiei ApaServ (peste 200), solicitările de certificate de vechime în muncă sau venituri salariale, ( peste 180),  în timp ce 130 de persoane  au solicitat gratuităţi la transportul pe mijloacele de transport în comun.

”În legătură cu asistenţa socială, vă prezint situaţia în care s-a aflat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, privind acordarea unor proteze  sau dispozitive medicale. Când am auzit că pe listele de aşteptare sunt cazuri nerezolvate din anul 2009 şi că numărul persoanelor care aşteaptă se apropie de 2.000, am dat un telefon la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi problema a fost imediat rezolvată, fiind alocată suma de 33,88 miliarde de lei vechi. Practic, toate solicitările din perioada 2009 – 2011 au fost rezolvate. Pe listele de aşteptare nu se mai regăseşte nici un copil, aceştia fiind consideraţi prioritari, și, în paralel, vor fi rezolvate cererile şi urgenţele pentru 2012 şi 2013. Recunosc că, de câte ori am deschis uşa CNAS, am fost bine primit. Aştept orice semnal din partea celor care cred că pot găsi ajutor la mine şi cu mare plăcere voi face tot ce-mi stă în putere pentru a-i sprijini cu cât pot”, mai spune Culiță Tărâță în finalul raportului de activitate.

Comentarii

WORDPRESS: 0