„Voi face o selecţie riguroasă în 2014”

Aceasta este afirmaţia făcută de Carmen Iederan, profesor de sport şi antrenor specializat în probele de aruncări. Nouă medalii au luat, în 2013, elevii tehnicienei.

Patru dintre clasaţii între primii zece sportivi ai anului 2013, la Clubul Atletic Roman, sunt discipoli ai profesorului Carmen Iederan. Bineînţeles, toţi sunt medaliaţi la campionatele naţionale din anul care se încheie, suma clasărilor pe podium fiind nouă. Florin Asmarandei figurează pe locul al patrulea în clasamentul Clubului Atletic. Mihaela, sora sa mai mică, a ocupat poziţia a şasea în aceeaşi ierarhie a clubului romaşcan. Pe locul al nouălea, la egalitate, s-au situat Cosmin Cârlig şi Cosmin Ghiroagă.

Florin Asmarandei, atlet şi pompier, a luat două medalii de argint la naţionalele seniorilor în proba de aruncare a ciocanului, în competiţiile de iarnă şi de vară. Tot el s-a clasat pe poziţia a şasea la Campionatul Balcanic.

Mihaela Asmarandei, profilată pe aruncarea discului, a devenit campioană naţională în vară, după „argintul” din iarnă.

Cosmin Cârlig este dublu vicecampion naţional la aruncarea ciocanului la juniori III, Marius Aionesei are două medalii de bronz în aceeaşi probă, tot la juniori. Cosmin Ghiroagă se poate lauda cu o medalie de argint la aruncarea ciocanului, juniori.

„Cosmin Cârlig are tot ce-i trebuie, de la natură”

Antrenorul Carmen Iederan face analiza anului competiţional 2013, în ce-i priveşte pe sportivii de care se ocupă. Începe cu Asmarandei, ambii: „Mihaela a avut rezultate bune, inclusiv cu record personal, 46,79 metri. Este la facultate, la cea din Bacău, acolo unde se şi antrenează, cu Mihaela Melinte. Acelaşi lucru, în privinţa rezultatelor, este valabil şi pentru Florin. În ce priveşte progresul, oscilează. Are şi serviciu şi trebuie să se împartă. Este foarte greu. Oricum, şi ca sportiv, cel puţin, îşi face treaba. Un antrenor nu poate fi nemulţumit când elevul său are două medalii de argint, la seniori. Mă declar extrem de mulţumită de el când fac comparaţie cu unul care face doar sport”.

Febleţea antrenorului se îndreaptă către Cosmin Cârlig: „Cosmin Cârlig, junior III în ultimul an, are de la mama natură tot ce-i trebuie. Sper să prindă cât mai curând lotul naţional şi să facem şi turnee în afara graniţelor României. Este un copil cu o evoluţie fantastică. După şase luni de la începerea pregătirilor specifice acestui sport, a luat medalie. Sper ca el să fie component de bază al lotului naţional. Are calităţi pentru performanţă de înaltă clasă. Iubeşte această probă de aruncare a ciocanului. Se va auzi de el”.

Carmen Iederan continuă trecerea în revistă a elevilor săi: „Marius Aionesei este un copil talentat, începător la tehnică. Mai are de descoperit multe în ce priveşte proba de aruncare a ciocanului. Este puţin temător. 2014 va fi un an foarte greu pentru el. Nu mă aştept la medalie. Cosmin Ghiroagă a ocupat locul al cincilea la Balcaniada din Turcia. Nu este un rezultat slab, fiind şi prima lui participare. Se putea şi mai bine. Au fost emoţii, n-a fost antrenor lângă el, au fost factori de risc. A luat argint în iarnă şi în vară s-a clasat doar pe locul al patrulea. Otilia Calfa este o fetiţă de perspectivă, extrem de ambiţioasă. După doar o lună de pregătire, a ocupat locul al patrulea la naţionalele copiilor. A început cu aruncarea ciocanului şi n-a avut timp să înveţe cum se face pirueta. Vom lucra şi vom încerca şi la aruncarea discului. Rezultatele încep să apară de pe la 16 ani, de obicei. La anul voi face o selecţie riguroasă. Sunt uşor dezamăgită, comparativ cu rezultatele din 2011 şi 2012. A fost un an mai dificil, cu ghinioane. Cu răbdare şi perseverenţă, sper ca 2014 să fie mai bun. Datoria mea este să-i pregătesc. Cu toţii, antrenori şi sportivi, ne dorim, în primul rând, sănătate. La mulţi ani!”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0