Prima paginăSanatate

Vizita timpurie la dentist garantează dinți frumoşi pentru copii

Dimensiune text

„Copiii trebuie să fie consultaţi de medicul dentist şi, mai ales, trebuie să se obişnuiască în cabinetul stomatologic de la o vârstă fragedă”, afirmă medicul stomatolog Eva Luisa Nândrean. 

În cadrul Clinicii stomatologice Dentexpert din Roman funcţionează un cabinet stomatologic pentru copii. Acolo lucrează medicul de stomatologie pediatrică Eva Luisa Nândrean, care lucrează şi în cadrul Clinicii de stomatologie infantilă din Iaşi, dar vine de trei ori pe săptămână la clinica Dentexpert din Roman. Cabinetul a fost special amenajat pentru copii, pentru ca ei să se simtă în largul lor pe parcursul consultaţiilor.

Clinica stomatologică Dentexpert din Roman

Clinica stomatologică Dentexpert din Roman

„Având în vedere că studiez şi ortodonţia, iar acolo pacienţii sunt, în mare parte, de vârste mici, am ajuns să prind mare drag de copii şi să îmi doresc să lucrez, în mod special, cu ei. Mă ajută şi faptul că am foarte multă răbdare”, susţine medicul Eva Luisa Nândrean.

Medicul Luisa Nândrean atrage atenţia părinţilor asupra importanţei pe care o are tratamentul stomatologic la copii. „Aceştia trebuie să fie consultaţi de medicul dentist şi, mai ales, trebuie să se obişnuiască în cabinetul stomatologic de la o vârstă fragedă. Practic, din momentul în care apar primii dinţi la copii, aceştia trebuie îngrijiţi, periaţi corect şi, dacă este nevoie, trataţi”, recomandă medicul stomatolog.

Copiii, la fel ca şi adulţii, de multe ori, ajung pentru prima oară la medicul dentist doar atunci când au o problemă, când îi doare ceva. Astfel, prima vizită ajunge să fie făcută în condiţii improprii pentru copil şi părinte. Copilul poate fi speriat, să nu coopereze şi, cel mai important, să asocieze cabinetul stomatologic şi medicul dentist cu durerea, iar de aici să rezulte frica de dentist. De aceea, vizitele la stomatolog nu trebuie să fie o experienţă neplăcută. Este foarte important ca micuţii să fie obişnuiţi cu mediul din clinica stomatologică, cu aparatele, zgomotele şi tratamentele. Primele vizite pot fi doar simple consultaţii.

„Important este ca prima interacţiune cu medicul stomatolog să rămână în mintea copilului ca o experienţă cât mai plăcută. Părinţii trebuie să ştie că pot fi necesare mai multe vizite la stomatolog, chiar pentru probleme simple, deoarece este recomandat să nu fie forţat copilul să facă lucruri pe care nu le doreşte. Toate acestea vor da rezultate pe termen lung, deoarece copilul va veni şi va apela cu încredere la medicul stomatolog, va veni fără frică în cabinetul stomatologic”, consideră medicul Luisa Nândrean.

Dacă vizita copilului la stomatolog se face din timp, pot fi depistate şi se pot lua măsuri pentru corectarea diverselor probleme dentare. În plus, copilul va învăţa de mic realizarea unui periaj corect, importanţa igienei bucale şi va contribui activ la formarea unor dinţi sănătoşi.

Prin igienizări periodice dentare, programe de fluorizare adaptate nevoilor fiecărui copil în parte, sigilări ale suprafeţelor dentare retentive cu risc crescut de a forma carii, selectarea unei protecţii dentare, în vederea prevenirii traumatismelor dentare în timpul practicării sporturilor şi prin diagnosticul precoce al problemelor ortodontice, medicul de stomatologie pediatrică îl ajută pe copil în prevenirea îmbolnăvirilor dentare.COMENTARII

WORDPRESS: 0