Vizită de studiu în Regiunea Nord-Est pentru identificarea modelelor de bune practici în economia circulară

Vizită de studiu în Regiunea Nord-Est pentru identificarea modelelor de bune practici în economia circulară

Dimensiune text

 

În perioada 12-16 iunie, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est organizează o serie de evenimente transnaționale, în cadrul proiectului RETRACE.

În perioada 12-13 iunie, are loc, la Moinești, Întâlnirea stakeholderilor regionali în cadrul proiectului RETRACE, pentru definirea măsurilor Planului de Acțiune Regional în domeniul economiei circulare. La întâlnire participă, din partea Politehnicii din Torino, lideri ai acestui Consorțiu, profesor Luigi Bistagnino – fondatorul conceptului de design sistemic, și profesor Silvia Barbero.

Pe lângă simpla acțiune de a vedea bunele practici existente în țările europene (de exemplu vizita de studiu la care au participat cei de la Moinești și Dărmănești, în Olanda), cei din Moinești și-au propus ceva mai mult. O bună practică pe care au văzut-o în Piemonte le-a atras atenția și au decis să verifice dacă poate fi transferata și la Moinești (și zonele învecinate). Este vorba despre un model de dezvoltare creat de Politehnica din Torino și aplicat cu succes în cinci regiuni europene.

În perioada 15-16 iunie, la Iași, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est va organiza Evenimentul interregional de schimb de bune practici în domeniul economiei circulare, la Centrul de conferințe din cadrul Hotelului Unirea. Auditoriul este format din partenerii consorțiului RETRACE, precum și reprezentanți ai părților interesate din Italia, Franța, Spania și Slovenia (actori privați, autorități naționale și regionale, agenții pentru dezvoltarea mediului de afaceri, institute de cercetare și universități).

În contextul noilor orientări ale Comisiei Europene privind sprijinirea tranziției către economia circulară, începând cu luna aprilie 2016, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est implementează proiectul de cooperare interregională RETRACE – O abordare sistemică pentru regiuni aflate în tranziția către o economie circulară (https://www.interregeurope.eu/retrace/ ), prin intermediul căruia partenerii și părțile interesate de la nivel regional realizează un schimb de bune practici și modelele funcționale din acest domeniu, existente la nivel european.

Demersul Comisiei se fundamentează pe realitate: deși managementul deșeurilor s-a îmbunătățit constant în ultimele decenii, la nivel european o treime din deșeuri sunt încă depozitate și mai puțin de jumătate sunt reciclate sau compostate. Plecând de la premisa că îmbunătățirea managementului deșeurilor ar putea genera efecte pozitive asupra mediului, climei, sănătății umane și economiei, Comisia Europeană a înaintat patru propuneri legislative care introduc noi ținte în acest domeniu, privind reutilizarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor. Aceste propuneri întăresc prevederile privind reducerea deșeurilor, și responsabilitatea extinsă a producătorilor, clarifică unele definiții și stabilesc obligații privind raportarea și metodele de calculare a țintelor.

Inițiat de Politehnica din Torino, proiectul RETRACE prezintă o metodologie inovativă privind tranziția către economia circulară, prin abordarea design-ului sistemic, un concept care presupune colaborarea dintre actorii publici, cei privați și mediul academic în vederea generării de noi lanțuri valorice și modele de afaceri bazate pe valorificarea integrală a resurselor și produselor secundare.

„Tranziția către o economie circulară orientează discursul către reutilizare, reparare, renovare și reciclarea materialelor și a produselor existente. Având în vedere importanța pe care eficiența utilizării resurselor o capătă în această perioadă de programare, acest proiect aduce în prim plan conceptele și principiile de bază în economia circulară, precum și exemple existente și soluții emergente pentru punerea în aplicare a modelului economic circular în Regiunea noastră. Ne bucurăm să fim gazdă a acestor evenimente, pe care le considerăm exerciții de învățare reciprocă”, a declarat Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0