Viscolul a curmat o viață, închide școlile și blochează traficul

Dimensiune text

Iarna a luat tribut o viață. Ministrul Educației a dispus suspendarea cursurilor din prima zi a săptămânii. Drumul către Bacău este blocat.

Vlad Angheluță, subprefectul județului Neamț

Vlad Angheluță, subprefectul județului Neamț

Luni, 27 ianuarie, nu se vor desfășura cursuri în nicio școală din județ. ”Este un ordin al domnului ministru Pricopie pentru toate județele aflate sub atenționări și avertizări meteo și sunt de acord cu această decizie, am dispus deja informarea primarilor. Deocamdată, nu sunt probleme pe drumurile din județ, dar situația este dinamică și duminică seara se așteaptă întețirea vântului, este risc de viscol, astfel încât situația să fie cu totul alta luni dimineață. Nu-mi asum riscuri, fiindcă lucrurile se pot schimba de la o oră la alta”, a precizat Vlad Angheluță.

Iarna a pus stăpânire pe județul Neamț, iar zăpada și viscolul au dus la o avertizare de cod galben, valabilă începând de sâmbătă dimineață, de la ora 5.00, ceea ce înseamnă că în județ s-au înregistrat ninsori și intensificări de vânt cu viteze la rafală de până la 45-50 km/h.

Din  păcate, o persoană a decedat din cauza frigului. Este vorba despre un pacient al Spitalului Bisericani, a cărui absență a fost constatată de personalul medical duminică dimineața, la ora 3.00. ”Este vorba despre un pacient a cărui afecțiune se afla într-un stadiu avansat. Nu se știe din ce motiv a luat decizia de a pleca din spital. Omul a fost găsit îmbrăcat doar cu hainele de spital, atunci când a plecat nu și-a mai luat nimic pe el. A fost identificat pe un traseu care duce către comuna Pângărați, localitatea de domiciliu a pacientului. Pentru găsirea bărbatului s-a folosit inclusive un câine de urmă. Din păcate, căutările de noapte au fost dificile, iar pacientul a fost găsit în jurul orei 11.00”, a declarat Vlad Angheluță, subprefectul județului Neamț.

Conform raportărilor făcute către Prefectura Neamț, în perioada 25 ianuarie, ora 5.00 – 26 ianuarie, ora 5.00 au fost aplicate 53 sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto – două pentru lipsa pneurilor de iarnă  și 51 pentru alte abateri. Au acţionat 81 de polițiști cu 37 mijloace  auto.

iarna 3Iarnă grea și pe drumurile județului

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamţ a executat  două misiuni de patrulare, în două zone distincte a judeţului, cu rol de identificare a stării drumurilor, la care au participat  două echipe formate din un ofițer şi trei subofiţeri cu două autoturisme din cadrul ISU Neamţ. Utilajele de la Secţia Neamţ a CNADR au acţionat cu 19 lucrători şi 18 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe următoarele sectoare de drum: DN 12C, DN 15, DN 15B, DN15C, DN 15D, DN 15E şi DN 15F, DN 17B și DN 2 (E85).

Operatorii economici care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 15 lucrători şi 15 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe următoarele sectoare de drum: DJ 157 I Ruginoasa; DJ 201 C Tămăşeni – Adjudeni; DJ 207 G Sagna- Doljeşti; DJ 207 A Bîra – Boghicea; DJ 280 Roman-Bâra – Boghicea, DJ 207 Sagna – Gâdinţi;

– DJ 157 Trifeşti – Chicerea; DJ 208G Girov – Hanu Ancuţei; DJ 155I Făurei – Budeşti; DJ 157 Trifeşti – Prăjeşti, DJ 157 A Dulceşti – Talpa, DJ 155 I Totoeşti – Urecheni, DJ 155I Grumăzeşti – Crăcăoani, DJ 155M Târpeşti – Ţolici, DJ 155B Urecheni – Timişeşti, DJ 155C Mănăstirea Neamţ – DN 15B, DJ 157F Mănăstirea Sihăstria, DJ 155A Drăgăneşti – Brusturi, DJ 157G Oglinzi – Răuceşti și DJ 155J Topoliţa – Grumăzeşti.

”Pe drumurile din județ se circulă cu dificultate, dar nu sunt sectoare de drum blocate. Există o restricție pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone. Acestea nu sunt lăsate să înainteze către Bacău, fiind îndrumate către punctele de oprire de la Secuieni și de la stadionul din Roman. Reprezentanții ISU vor duce șoferilor alimente de bază și un ceai cald. Și  eu am fost în mai multe puncte din județ în cursul zilei de duminică, pentru a vedea dacă sunt problem”, a mai spus subprefectul județului Neamț.

Probleme cu furnizarea energiei electrice s-au înregistrat în opt localități  din județ, printre care și Gherăești. O altă problemă a fost în Roman, dar din cauza unei pisici care a căutat un loc mai cald și s-a electrocutat.COMENTARII

WORDPRESS: 0