Violeta Lăcătușu, premiată de Uniunea Scriitorilor din România pentru romanul „Daria”

Violeta Lăcătușu, premiată de Uniunea Scriitorilor din România pentru romanul „Daria”

Violeta Lăcătușu lansează volumul „Daria”
REPERE: „Să fim mândri că aparţinem unui popor talentat şi binecuvântat”
Paleta planetei şi Hăul astralic

lacatusu-violetaVineri, 4 noiembrie, a avut loc la Iași festivitatea de acordare a Premiilor Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România (USR), în prezenţa preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu. Juriul din acest an a fost format din criticii literari Vasile Spiridon – președinte, Ioan Holban și Cristian Livescu. Au fost acordate premiile anului pentru cărţile membrilor Filialei Iaşi a USR, apărute în 2015, și premiile Comitetului Filialei Iaşi a USR. În acest an au fost depuse de către membrii filialei, pentru jurizare, 66 de volume apărute în anul editorial 2015.

În cadrul ceremoniei, Premiul Filialei Iași a USR pentru carte de proză i-a fost acordat scriitoarei romașcane Violeta Lăcătușu, profesor, autor și pictor, pentru romanul „Daria”, apărut la Editura Crigarux.

Violeta Lăcătuşu s-a născut pe 2 februarie 1944, la Asău, județul Bacău. Este absolventă a Liceului „Roman-Vodă”. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, promoţia 1967. După terminarea facultăţii a fost profesor de Limba şi literatura română la Şcolile din Hociungi, Săbăoani, apoi la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” şi la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Debutul publicistic a fost în anul 1985, în revista Cronica, cu eseul „Mitul orfic în poezia lui Lucian Blaga”.  Debutul editorial şi l-a făcut în anul 1999, cu romanul „Simurgul”, apărut la Editura Junimea din Iaşi.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Violeta Lăcătuşu, este şi autoarea volumelor: „Iniţiere astrală” (2003), „Imprevizibilul este săgeata destinului” (2004), „Să crezi în imposibil” (2008), „Prin universul holografic” (2012). De asemenea, a publicat eseuri, poezie şi proză în revistele Convorbiri literare, Cronica, Analele Universităţii Al. I. Cuza, Antiteze.

Despre romanul „Daria”, apărut la finele anului trecut, criticul literar Cristian Livescu spunea: „Bine elaborat, bine scris, «Daria» este realmente o reuşită în cariera literară a autoarei. Dorinţa de a construi personaje feminine de paletă densă o aseamănă cu Hortensia Papadat Bengescu, dar şi cu Gabriela Adameşteanu, scriitoare de înalt rafinament, cărora alăturarea Violetei Lăcătuşu cu noul său roman nu reprezintă nici o exagerare”.

daria

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cine v-a scris prefata cartii stimata dna premiata? un nou nou in critica romascana aparut din neanutul politico-financiar ? in zodia leureana e posibil orice

  • error: Content is protected !!