Prima paginăActualitate

Viitorul platformei informaţiilor pentru finanţare, discutat la Roman

Dimensiune text

Platforma a fost realizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi oferă informaţii despre fondurile europene atrase în regiune. Judeţul Neamţ este cel mai slab din regiunea Nord-Est, din punct de vedere al proiectelor finanţate. Participanţii la discuţiile privind platforma informaţiilor pentru finanţare au propus punerea la punct a unui instrument suplimentar care să monitorizeze şi proiectele care au fost declarate eligibile, dar nu au fost finanţate, în vederea stabilirii mai stricte a nevoilor comunităţii.

 

Vineri, Hotelul Roman a găzduit cel de-al patrulea atelier de lucru organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), referitor la funcţionarea şi viitorul Platformei Informaţiilor Pentru Finanţare – un instrument ce permite tuturor doritorilor să afle informaţii privind gradul de absorbţie a fondurilor europene în regiune, proiectele finanţate şi stadiul lor de implementare, precum şi diverse rapoarte menite să vină în sprijinul celor care doresc să realizeze noi proiecte europene.

La discuţii au participat reprezentanţi ai organismelor intermediare şi ai autorităţilor locale şi judeţene din regiune, ai firmelor de consultanţă şi ai portalului de informaţii privind fondurile europene finanţare.ro. Alexandra Sanie, consilier de comunicare al Centrului Europe Direct Nord-Est, a prezentat varianta actuală a platformei informaţiilor pentru finanţare, iar Gabriela Macoveiu, director de comunicare şi promovare al ADRNE, a moderat discuţiile privind viitorul acestei platforme.
La ora actuală, platforma de informaţii monitorizează 6.918 de proiecte finanţate cu fonduri europene, din regiunea Nord Est. 54% dintre beneficiarii proiectelor reprezintă mediul privat, iar cele mai multe proiecte se referă la gestionarea deşeurilor, distribuţia apei, agricultură, silvicultură, pescuit şi infrastructură de acces. 13% dintre proiecte au beneficiari din judeţul Neamţ, valoarea totală a proiectelor depuse de nemţeni şi finanţate fiind de 1,615 miliarde de lei. Judeţul Neamţ se află pe ultimul loc din regiune, din punct de vedere al finanţărilor atrase„, au explicat reprezentanţii ADRNE.

Platforma on-line realizată de ADRNE include informaţii privind valoarea proiectelor finanţate, fişe ale proiectelor respective, precum şi tururi virtuale 3D ale proiectelor realizate. Sistemul este o premieră la nivel naţional şi include un modul de căutare a proiectelor finanţate, inclusiv prin localizarea directă pe hartă.
Ne propunem aducerea la zi a acestei platforme într-o formă mai simplificată. Ne-am dori un instrument care să poată fi uşor actualizat. Deşi colegii din regiune şi-au manifestat disponibilitatea de a ne sprijini în acest demers, sistemul utilizat la nivel naţional nu permite dezvăluirea unor date suficiente, astfel încît informaţiile oferite de această platformă să fie complete. Sperăm ca această situaţie să se remedieze în următoarea perioadă de programare. În anul 2013 vom realiza, în primul semestru, un raport intermediar privind stadiul absorbţiei fondurilor europene în regiune. Tot din anul 2013 ne propunem actualizarea situaţiei contractelor de finanţare de minim două ori pe an, iar din anul 2014 această platformă ar trebui să devină un forum comun, aşa cum se întîmplă în alte state membre„, a precizat Gabriela Macoveiu.

Invitaţii la dezbatere au propus înfiinţarea unui instrument suplimentar, care să vină în completarea actualei platforme şi să ofere informaţii inclusiv privind proiectele din regiune care au fost declarate eligibile, dar nu au fost finanţate. „O astfel de situaţie ar permite stabilirea mai clară a nevoilor societăţii. Este posibil ca, deocamdată, să ne confruntăm cu problema unor alocări neinspirate ale fondurilor europene pe anumite programe şi axe de finanţare, ce poate fi înlăturată, astfel, atunci cînd se vor elabora axele de finanţare din următoarea perioadă de programare„, au fost de părere invitaţii.

Reprezentanţii ADRNE au amintit faptul că, prin intermediul helpdesk-ului propriu, pot oferi doritorilor informaţii privind fondurile europene, la numărul de telefon 0233.224.167 sau prin e-mail, la adresa office@adrnordest.ro. În acest an, biroul de informare al ADRNE a soluţionat aproximativ 250 de cereri de informaţii şi a distribuit peste 8.000 de materiale de informare şi de promovare. Platforma de informaţii pentru finanţare este disponibilă pe site-ul www.inforegionordest.ro.

COMENTARII

WORDPRESS: 0