Prima paginăActualitate

Viitorul agriculturii este dezbătut la SCDA Secuieni

Dimensiune text

SCDA Secuieni organizează, în luna martie, o manifestare ştiinţifică la care sunt invitaţi cercetători din toate staţiunile de cercetare-dezvoltare din Moldova, doctoranzi, cadre didactice de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi şi parteneri ai unităţii.

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni sprijină în mod direct agricultorii cu sămânţă şi soluţii performante pentru a obţine cele mai bune rezultate. Cei mai mulţi dintre clienţii SCDA sunt parteneri vechi ai unităţii, care achiziţionează seminţe de plante cu însuşiri biologice superioare şi de bună calitate. „Suntem în procesul de finalizare a primirii certificatelor de calitate a seminţelor de la Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Seminţelor Neamţ, pentru toate categoriile de seminţe pe care Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Secuieni le pune în această primăvară la dispoziţia agricultorilor, nu numai din Moldova, ci din întreaga ţară. Sunt solicitări de seminţe venite din sud, sud-vest şi nordul ţării. Și pentru această primăvară, unitatea a pregătit seminţe la speciile ovăz, orzoaică, mazăre, soia, floarea soarelui, cânepă şi porumb. Ca de fiecare dată, materialul semincer pe care unitatea îl oferă cultivatorilor este din soiuri şi hibrizi româneşti, pentru care s-au făcut experimente în condiţiile climatice ale zonei noastre şi care au dovedit cele mai bune adaptabilităţi la condiţiile pedoclimatice ale zonei. Seminţele din soiurile şi hibrizii pe care unitatea le pune la dispoziţia cultivatorilor sunt cunoscute de aceştia şi sunt solicitate an de an. Aşa se face că aproape întreaga cantitate de seminţe pe care o avem pentru comercializare în această primăvară este deja comandată, o parte din cantitatea vândută fiind deja achitată”, a precizat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Pentru speciile menţionate, SCDA Secuieni oferă cultivatorilor seminţe din categoria biologică bază. Asta înseamnă că marii cultivatori au posibilitatea să-şi mai multiplice sămânţa încă un an din sămânţa pe care o vor produce în acest an. „Oferim spre comercializare sămânţă din soiul «Mureş» la ovăz, sămânţă din soiul «Romaniţa» la orzoaică, sămânţă din soiul «Lumina» la mazăre, sămânţă din soiurile «Eugen» şi «Onix» la soia. Sunt soiuri cu capacitate mare de producţie şi cu pretabilitate ridicată la condiţiile zonei noastre. Oferim la floarea soarelui sămânţă din hibridul Performer, iar la porumb sămânţă din doi hibrizi – «Turda Star» şi «Olt». «Olt» este un hibrid semitardiv pentru zona Neamţului şi nordul Bacăului şi poate fi cultivat pentru siloz, dar şi pentru boabe, în sudul judeţului Bacău, nordul Vrancei şi restul zonelor din Moldova. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni este printre puţinele unităţi de cercetare care comercializează sămânţă de fasole. Oferim în această primăvară sămânţă din categoria biologică bază la soiul «Delia». Pentru cânepă, oferim cultivatorilor sămânţă din soiurile «Zenit» şi «Jubileu», cantităţile de sămânţă fiind deja comandate. Oferta de seminţe este însoţită şi de un pliant de prezentare în care sunt arătate toate caracteristicile speciilor şi soiurilor puse în vânzare în această primăvară”, a precizat directorul SCDA Secuieni.

SCDA Secuieni este în plină acţiune de aprovizionare cu seminţele care vor fi multiplicate în acest an în câmpurile experimentale şi în laboratorul de producere a seminţelor. „Aceste seminţe sunt furnizate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea şi de la Staţiunea Turda, unităţi specializate în procesul de ameliorare a plantelor de câmp, de la care staţiunea noastră preia verigile biologice superioare, adică sămânţa amelioratorului pe care an de an o multiplicăm în câmpurile de cercetare şi cele de dezvoltare ale unităţii, pentru a le oferi agriculturii zonale”, a spus directorul SCDA Secuieni.

Rezultatele experimentale sunt valorificate de SCDA

Colectivul de cercetători din cadrul SCDA Secuieni se preocupă de valorificarea rezultatelor experimentale obţinute în anul 2013 şi în anii anteriori. Cercetătorii vor fi prezenţi joi, 6 martie, la sesiunea internă de referate organizată de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, din judeţul Cluj, cu care SCDA Secuieni are relaţii de colaborare. „Suntem prezenţi, pe 6 martie, la Turda, cu patru referate ştiinţifice. Referatele sunt întocmite de colective de autori. Primul referat va fi prezentat de doamna doctor inginer Cornelia Lupu, secretarul ştiinţific al unităţii. Cel de-al doilea referat va fi prezentat de doctorand inginer Simona Pochişcanu. Colegii de la laboratorul de ameliorare a cânepii, doctor inginer Constantin Găucă şi doctor inginer Lorena Diana Popa, vor prezenta al treilea referat care cuprinde rezultate privind ameliorarea cânepii monoice. Colectivul de la protecţia plantelor va fi prezent la Turda cu un referat privind entomofauna dăunătoare şi utilă din culturile de rapiţă, referat pe care l-am elaborat împreună cu inginer Alexandra Andreea Buburuz”, a spus directorul SCDA Secuieni.

Valorificarea rezultatelor experimentale obţinute în anul 2013 şi în anii anteriori se realizează prin elaborarea şi publicarea de lucrări ştiinţifice, dar şi prin participarea cu lucrări ştiinţifice la o serie de sesiuni interne de referate. „În acest an, în premieră, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni va organiza, împreună cu Academia Oamenilor de Știinţă, filiala Piatra Neamţ, o sesiune de referate ştiinţifice care va avea loc pe 25 martie, la sediul unităţii noastre. La această manifestare ştiinţifică sunt invitaţi cercetători din toate staţiunile de cercetare din Moldova, doctoranzi, cadre didactice de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, parteneri din sectorul de dezvoltare cu care unitatea noastră are relaţii de colaborare”, a precizat doctor inginer Elena Trotuş.

Tema sesiunii este „Ştiinţă, cunoaştere, creativitate”. Programul manifestării cuprinde zece referate ştiinţifice, o conferinţă care va fi susţinută de preşedintele filialei Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Știinţă din România şi o prezentare de carte care va fi realizată de către doctorul Virgil Răzeşu, membru titular al filialei Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Știinţă din România.

Tinerii cercetători cu care SCDA se mândrește

Alexandra Andreea Buburuz este tânărul cercetător care a obţinut, în această lună, titlul de doctor în domeniul horticulturii, specializarea protecţia plantelor, în urma susţinerii tezei de doctorat în cadrul Universităţii de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. „Prezentarea publică a tezei de doctorat a fost un succes. Îl considerăm un succes al întregii Staţiuni de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Sunt convinsă că succesul Alexandrei va fi un imbold şi pentru colegii noştri care încă sunt în faza de pregătire a doctoraturii, pentru că încă cinci colegi din cadrul sectorului de cercetare sunt doctoranzi ai Universităţii de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, în diferite stadii de pregătire a doctoraturii. Toţi colegii au depus un efort deosebit în întocmirea lucrărilor cu rezultate parţiale pentru pregătirea doctoraturii. Elaborarea tezei de doctorat are la bază o activitate intensă. În primul rând, o activitate de documentare pentru crearea unor ipoteze de lucru. Apoi, urmează partea cercetărilor proprii, care include, pe o parte, cercetări fundamentale, iar pe de altă parte, cercetări aplicative. Cercetările experimentale se întind pe o perioadă de minim trei ani, datorită variabilităţii condiţiilor climatice de un an la altul. Lucrarea elaborată de Alexandra Andreea Buburuz are importanţă practică deosebită. Colega a inventariat entomofauna din culturile de rapiţă din zona în care a efectuat cercetările, respectiv din centrul Moldovei, entomofauna dăunătoare care include toţi dăunătorii specifici culturii de rapiţă şi care produc pierderi de recoltă, şi entomofauna utilă, care prezintă un caracter de noutate pentru ţara noastră. La toate acestea s-au adăugat măsurile de protecţie pe care doctoranda le-a experimentat şi în cadrul cărora a obţinut rezultate bune pentru diminuarea atacurilor produse de dăunătorii specifici şi pentru salvarea recoltelor. Lucrarea elaborată prezintă şi importanţă teoretică, pentru că ea vine să completeze literatura de specialitate cu date noi şi valoroase”, a precizat directorul SCDA Secuieni.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • gorenschi 7 ani

    Nu aveam nici o indoiala ca sora mea (Buburuz Alexandra)nu va face fata unei asemenea provocari,eram convinsa ca va reusi,va fi o profesionista si ca isi va face *temele*asa cum trebuie sa ni le facem toti.Felicitari si mult succes in continuare!!!!