[VIDEO] Percheziții în Neamț într-un dosar de fraudă informatică şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 4,5 milioane euro

[VIDEO] Percheziții în Neamț într-un dosar de fraudă informatică şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 4,5 milioane euro

Dimensiune text

 

euro diicotPoliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, au efectuat, în această dimineaţă, 64 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi efectuat licitaţii frauduloase, pe site-uri de vânzări de bunuri. 74 de persoane vor fi conduse la audieri.

Marți, 15 noiembrie, acţionând în cadrul unei echipe comune de anchetă româno-germane constituită cu sprijinul Eurojust (The European Union’s Judicial Cooperation Unit – Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Vâlcea, Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt, Vaslui şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat 64 percheziţii domiciliare, în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti.

26 de percheziții au fost efectuate în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, două în judeţul Buzău, două în judeţul Bihor, una în judeţul Hunedoara, una în judeţul Dâmboviţa, una în judeţul Botoşani, una în judeţul Neamţ şi una în judeţul Dolj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

Conform procurorilor DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul lunii aprilie 2015, suspectul R.I.D a iniţiat pe raza municipiului Bucureşti un grup infracţional organizat, format din 74 de suspecți, care a avut ca scop prejudicierea a peste 1.000 de persoane vătămate din mai multe țări, între care România, Germania, Cehia, Italia, și Franţa, cu suma de peste 4,5 milioane euro.

Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) şi în România (aproximativ 120), la grupul infracţional aderând mai mulţi membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line. Coordonatorul grupului infracţional, un bărbat, de 28 de ani, şi-ar fi însușit 30-35% din fiecare tranzacție, diferenţa fiind primită de autorul fraudei.

„S-a reţinut că grupul infracţional era structurat pe trei paliere. Primul palier era format din coordonatorul reţelei şi alţi membrii care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare. Al doilea palier era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa-ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului. Al treilea palier era format din membri denumiţi «săgeţi», care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate pe care le puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani. S-a reţinut că, începând cu luna aprilie 2015, membrii grupului infracţional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate şi aproximativ 120 de conturi în România”, precizează un comunicat al DIICOT.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse, în vederea audierii, 74 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. De asemenea, la acţiune au participat un procuror german, trei poliţiști din aceeași țară, precum și reprezentantul român la Europol. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor. DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0