Prima paginăSocial

[VIDEO] O romașcancă, ofițer de Marină, a devenit imaginea NATO

[VIDEO] O romașcancă, ofițer de Marină, a devenit imaginea NATO

Dimensiune text

 

 

O romașcancă, locotenent în cadrul Forțelor Navale Române, este mândria Armatei Române, dar și a forțelor militare ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În această săptămână, tânăra originară din Roman a fost protagonista unuia dintre reportajele prezentate periodic pe pagina oficială a NATO, după ce, în luna februarie, Fregata „Regele Ferdinand” a făcut parte din Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), în cadrul unui exercițiu comun al forțelor navale ale României, Marii Britanii și Turciei în Marea Neagră.

„Colega noastră, locotenent Ștefana Farcaș, ne povestește despre viața pe mare la bordul Fregatei «Regele Ferdinand». Noi îi dorim bun cart înainte în cariera sa de marinar militar!”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale Române pe pagina de socializare, distribuind clipul „The Romanian navigation officer” al NATO, care a strâns zeci de mii de vizualizări după primele două zile de la publicare.

„E un sentiment ciudat dacă ai fost pe mare pentru mai mult timp. Ți se pare că toată lumea se schimbă, chiar și străzile, copacii, oamenii, toți se schimbă. Numele meu este Ștefana Farcaș, locotenent, ofițer de navigație în cadrul navei românești Fregata «Regele Ferdinand». Sunt responsabilă de siguranța navigației. Este necesară o atenție foarte bună și, de asemenea, uneori, și o bună intuiție. Dacă marea a fost agitată, simți o ușoară amețeală atunci când calci din nou pe pământ. [Pe mare] îmi este dor doar de ciocolată, dar fac în așa fel încât să mă asigur, la fiecare nouă misiune, că am destulă ciocolată la mine. [Pe mare] e cu siguranță o altă lume, un alt mediu, asta am ales noi, iar eu iubesc ceea ce fac”, afirmă Ștefana Farcaș în clipul postat miercuri, 18 aprilie, pe pagina oficială a NATO și pe cea a Standing NATO Maritime Group 2.

Nu este pentru prima dată când Ștefana ia parte la reportaje filmate pe mare alături de Forțele Armate Române, apărând acum doi ani într-un material filmat de Centrul de Televiziune și Film al Ministerului Apărării Naționale, pentru emisiunea ProPatria, pe Fregata „Regina Maria”, precum și într-un reportaj Digi24, făcând o manevră complicată pe Marea Neagră la bordul aceleiași Fregate „Regina Maria”.

Ștefana Farcaş a absolvit ca şefă de promoţie, în 2014, Facultatea de Inginerie Marină şi Navigaţie din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, specializarea Navigaţie, Hidrografie şi Echipamente Navale. Ea a îmbrăcat haina militară la 14 ani, când a decis să urmeze liceul militar. Fără să provină dintr-o familie cu tradiție militară, Ștefana s-a înscris la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc după ce a absolvit gimnaziul la Școala nr. 5 din Roman, actuala Școală Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”. „Mi-au plăcut foarte mult uniforma și posibilitățile pe care ți le oferă o carieră în armată. Am pus în balanță ce mi-ar oferi o carieră în armată și una civilă și am ales”, spunea Ștefana pentru Ziarul de Roman în vara anului 2010, după aflarea veștii că a fost admisă la Academia Navală.

În 2017, Ștefana Farcaș a absolvit, în Statele Unite, alături de alți 25 de ofițeri de marină, din 14 țări, cursurile International Surface Warfare Officers School (ISWOS) Department Head and Division Officer Courses, organizate de Marina Americană – US Navy, pentru rezultatele deosebite obținute fiind singura din seria sa care a absolvit cursurile cu onoruri.

 

Materialul publicat pe pagina NATO:

 

 

Materialul publicat de Centrul de Televiziune și Film al Ministerului Apărării Naționale (intervenția Ștefanei Farcaș, după minutul 12):

 

Materialul publicat de Digi 24:

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0