Prima paginăRoman

[VIDEO] Mărturii din infernul alb

Dimensiune text

Pompierii sunt cei care pot descrie cel mai bine situația oamenilor înzăpeziți și izolați. Aceștia au lucrat non stop pe ciscol. Pentru oamenii de dincolo de zidul alb, pompierii erau singura speranță.

 

 

Stau relaxați pe scaune și fac glume, senini și cu sentimentul unor misiuni îndeplinite cu succes. Parcă nu ei sunt aceia care, în urmă cu câteva zile sau cu câteva ore, au înfruntat frigul, ninsoarea și viscolul pentru a ajunge la oamenii aflați în situații-limită. Pompierii de la Detașamentul din Roman au ajuns să stea, în ultima săptămână, mai mult la detașament decât acasă. „A sta” este impropriu spus, fiindcă au mers din misiune în misiune, „la flux continuu”, pentru a aduce la Spitalul Municipal de Urgență Roman oamenii care nu puteau să scape din capcana albă.

Pompierii romașcani folosesc un ATV cu șenile, cu tracțiune 8x8, venit de la ISU Mureș

Pompierii romașcani folosesc un ATV cu șenile, cu tracțiune 8×8, venit de la ISU Mureș

Am avut misiuni la Băneasa, la Chilii, Stănița, Adjudeni, Cotu Vameș, la Schitul Zimbru. Am adus și persoanele care trebuie să facă dializă, de la Săbăoani sau din alte localități în care mașinile firmei care face, de regulă, transportul nu au putut ajunge„, enumeră, rapid, căpitanul Constantin Parasca, din numeroasele intervenții la care el sau colegii săi au participat.

Atât el, cât și adjunctul său, locotenentul Constantin Luca, au copii mici acasă. Recunosc, cu greu, că le simt lipsa celor dragi și pun mereu în față semnul datoriei. „Avem la telefoane camere foto. Facem poză la familie și gata„, glumește, amar, locotenentul Constantin Luca.

Poate tocmai din acest motiv, cele mai impresionante misiuni au fost cele în care au salvat copii.

Locotenentul Constantin Luca și căpitanul Constantin Parasca

Locotenentul Constantin Luca și căpitanul Constantin Parasca

Când ajungeam la destinație, oamenii ne priveau cu speranță. Au fost mereu primitori și mulțumiți că așteptarea lor a luat sfârșit, fiindcă dura ore până să ajungem la ei. Spre exemplu, am adus la spital un bebeluș de o lună și trei săptămâni, de la Băneasa. Intervenția a fost extrem de dificilă, deoarece am mers pe timp de noapte, iar în fața noastră era totul alb. Nu se cunoștea pe unde ar trebui să fie drumul, nu aveam niciun punct de reper. Toată intervenția a durat aproximativ patru ore și jumătate„, spune Constantin Parasca, comandantul Detașamentului de Pompieri Roman.

Traseul până la Băneasa a fost făcut cu un ATV cu șenile (foto stânga), cu tracțiune 8×8, venit de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș. De altfel, cele mai multe misiuni au fost duse la bun sfârșit datorită acestui vehicul. „Viteza maximă este de 35 de kilometri la oră. Timpul de răspuns la un apel este dictat de foarte mulți factori. Dacă noi eram într-o altă misiune cu autoșenilata, dura ceva timp până ce ajungeam la o a doua solicitare. Foarte mult a contat și vremea. Un traseu pe care, pe timp de viscol, l-am făcut în două ore, după ce a încetat vântul a necesitat numai 40 de minute„, a afirmat locotenentul Constantin Luca, locțiitorul comandantului Detașamentului de Pompieri Roman.

În satele izolate de nămeți, zăpada depășea, pe alocuri, doi metri. „Când ajungeam în sate, nu era nimeni afară, părea totul pustiu, iar zăpada depășea, în multe locuri, înălțimea gardului. La un moment dat, am văzut mai mulți copii care se dădeau cu sania și am oprit să întrebăm unde locuiește familia pe care o căutam. Când ne-am ridicat viziera și ne-au văzut copiii cu cagule pe față, au rupt-o la fugă cât i-au ținut picioarele„, afirmă Constantin Parasca. „Mănușile și cagula sunt obligatorii când mergi cu ATV-ul, fiindcă bate vântul din toate părțile. Noi am fost echipați, dar asistenții medicali, medicii de la Serviciul de Ambulanță sau pacienții au fost înveliți în pături„, a completat plutonierul major Dumitru Iuștiuc (foto dreapta), un alt pompier care a înfruntat vitregiile naturii pentru a-i salva pe cei aflați la ananghie.

Pe lângă intervențiile în care au mers cu ATV-ul, pompierii au dat și la lopată, pentru a deszăpezi anumite porțiuni de drum, și au adus la spital oameni găsiți înzăpeziți în mașini, care prezentau hipotermii severe.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • selaru 8 ani

    Domnu’ „ziarist” ….rusinica. Iar redactorul sef ar trebui sa-si dea demisia daca nu e capabil sa corecteze articolele dupa ce le citeste !
    Sunt curios daca o sa fie cenzurat comment-ul asta !
    PS : comment perfect din punct de vedere gramatical :)))