HomeRoman

[VIDEO] [GALERIE FOTO] Sergiu Celibidache s-a întors acasă

În ziua împlinirii a o sută de ani de la nașterea muzicianului romașcan Sergiu Celibidache, fiul său, Serge Ioan Celibidache, a fost prezent la un eveniment emoționant desfășurat la Roman: un bust al compozitorului Sergiu Celibidache a fost dezvelit joi, în piața ce îi poartă numele. „Am avut privilegiul de a fi alături de tatăl meu timp de 28 de ani. Acum, el s-a întors acasă„, a spus, vădit emoționat, fiul compozitorului. UNESCO a declarat anul 2012 „Anul Celibidache”, iar Google l-a omagiat joi pe compozitorul romașcan printr-un logo special.

 

Joi, maestrul Celibidache a renăscut la Roman, în orașul în care, acum 100 de ani, a văzut lumina zilei. Sergiu Celibidache a cunoscut faima ca dirijor în întreaga lume, fiind cel care a condus Orchestra Filarmonică din Berlin și Orchestra Radio din Stuttgart, Orchestra Națională din Paris și Orchestra Simfonică Radio din Stockholm. În 1979, a primit funcția de director muzical general al orașului München și cea de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din orașul german. Sergiu Celibidache a făcut din Filarmonica din München una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Romașcanul Celibidache considera că a asista la un concert însemna să iei parte la momentul în care „ia naștere muzica„.

 

„Sergiu Celibidache – din nou acasă”

 

Joi, administrația locală romașcană a organizat o ceremonie pentru aniversarea a 100 de ani de la nașterea maestrului Sergiu Celibidache, invitați speciali la eveniment fiind fiul compozitorului – Serge Ioan Celibidache, președinte al fundației „Sergiu Celibidache” – dar și directorul Filarmonicii „George Enescu” din București, Andrei Dimitriu. Sute de romașcani au fost prezenți în piața ce îi poartă numele compozitorului, unde, timp de o oră, s-a desfășurat o ceremonie de suflet, constînd în dezvelirea unui bust al compozitorului, o slujbă religioasă și interludii muzicale din opere de Bach, Mouret, Mozart, Rossini, Puccini și Bizet. Cu această ocazie, Serge Celibidache a primit, în numele tatălui său, distincția de cetățean de onoare al Romanului, acordată post-mortem compozitorului.

Mă gîndesc acum la tatăl meu și de unde a plecat. S-a născut în casa aceasta din Roman, apoi a plecat la Iași împreună cu familia. Deși bunicul meu, Demostene, dorea un alt viitor tatălui meu, el a ales un alt drum, plecînd în Germania pentru a face carieră în domeniul muzicii. Nu există simbol mai mare pentru mine, nu există emoție mai mare decît aceasta pe care o simt acum, cînd mă aflu în locul unde a început totul, unde energia lui Sergiu Celibidache s-a născut. Vreau să putem face ceva pentru muzică și cultură, în România, încercînd să promovăm realele valori, care încă există. Atît timp cît un romașcan a reușit, folosindu-și inima și sufletul și visele, să facă lucruri deosebite pentru lume, atunci este important ca toți să credem în această putere. Indiferent de venim, avem dreptul să visăm și să facem pe parcursul vieții noastre lucruri care contează. Să aveți cu toții încredere în ceea ce faceți, în inimă și în suflet. Am avut privilegiul de a fi alături de tatăl meu timp de 28 de ani. Acum, el s-a întors acasă„, a spus, vădit emoționat, Serge Ioan Celibidache.

Serge Ioan Celibidache, președinte al fundației "Sergiu Celibidache"

Serge Ioan Celibidache, președinte al fundației „Sergiu Celibidache”

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a salutat prezența la Roman a fiului compozitorului Celibidache, alături de care a dezvelit bustul maestrului romașcan. „Sîntem împreună, din nou, acasă la Sergiu Celibidache. Anul 2012 a fost declarat de UNESCO «Anul Celibidache», dar, dată fiind amprenta pe care maestrul și-a lăsat-o asupra Romanului, am organizat în acest an mai multe acțiuni ce i-au fost dedicate. Am reușit, în primăvara acestui an, să achiziționăm Casa Celibidache, pe care o vom reabilita și o vom transforma într-un muzeu, un centru pentru simpozioane și o sală de spectacole de muzică de cameră. Romanul are nevoie de acest lucru, iar dorința romașcanilor de a promova muzica clasică a devenit o certitudine de mai multe ori, inclusiv cu ocazia Zilelor Municipiului Roman, în cadrul serii dedicate dirijorului Sergiu Celibidache. Tot cu ocazia Zilelor Municipiului, dirijorul a fost declarat cetățean de onoare al Romanului, post-mortem, ca o recunoaștere din partea orașului natal. Acum, pe 28 iunie, la 100 de ani de la nașterea dirijorului, ne aflăm la momentul îndeplinirii unei alte promisiuni – dezvelirea bustului lui Sergiu Celibidache. Oferim cu această ocazie fiului dirijorului, Serge Ioan Celibidache, simbolurile municipiului, distincția de cetățean de onoare acordată maestrului Celibidache, dar și distincția «Roman-Vodă Mușat», ce se acordă ambasadorilor de onoare ai acestui municipiu. Sperăm ca Fundația Sergiu Celibidache să ne fie alături și să ne sprijine în vederea organizării unor manifestări și evenimente viitoare, inclusiv în această casă a compozitorului„, a declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Directorul Filarmonicii "George Enescu" din București, Andrei Dimitriu

Directorul Filarmonicii „George Enescu” din București, Andrei Dimitriu

Directorul Filarmonicii George Enescu din București, Andrei Dimitriu, a susținut că, în perioada actuală, în care realele valori sînt neglijate, ceremonia de la Roman este un proiect ambițios și deosebit. „Într-o perioadă destul de bulversată, în care scara valorilor este dată peste cap, într-un oraș de provincie, un primar are forța și stăruința de a realiza un proiect ce onorează atît orașul, cît și cultura română. O perioadă contează în măsura în care oamenii ei sînt reprezentativi, iar Sergiu Celibidache este una din personalitățile importante ce a amprentat nu numai cultura română, ci și pe cea a lumii. El onorează orașul, iar ce s-a întîmplat la Roman acum este o dovadă că în provincie se nasc proiecte deosebite, evenimente ce readuc în circuitul cultural personalități care au zidit bazele culturii. Romanul a mai dat lumii astfel de personalități în domeniul muzicii, un exemplu fiind Mihail Jora. Îi felicit pe toți cei care au făcut posibil acest eveniment și vă aduc aminte faptul că maestrul Sergiu Celibidache a fost director de onoare al Filarmonicii George Enescu din București„, a precizat Andrei Dimitriu.

 

Romașcanul Sergiu Celibidache, omagiat de Google

 

Dirijorul și compozitorul romașcan Sergiu Celibidache a fost omagiat joi și de Google, printr-un logo special, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea muzicianului. Sergiu Celibidache s-a născut la Roman pe 28 iunie 1912 și a decedat în 1996 în Franța. După  adolescența petrecută la Iași, unde a luat lecții de pian și compoziție, Celibidache s-a înscris la cursurile de filosofie și matematică ale Universității din București. La vîrsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatăl său, Demostene, un influent ofițer de cavalerie si prefect al regiunii, care prevăzuse pentru fiul lui – înzestrat cu o inteligență iesită din comun – o carieră politică. Sergiu Celibidache vroia cu orice preț să devină muzician și, în cele din urmă, a părăsit casa parintească pentru totdeauna, continuîndu-și studiile la București și cîștigîndu-și existența ca pianist corepetitor la o școală de dans. În 1945, Sergiu Celibidache a devenit dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, impunîndu-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică, nu totdeauna comodă pentru componenții unei orchestre. Maniera sa dirijorală originală putea fi savurată doar în sala de concerte, Celibidache socotind că a asista la un concert însemna să iei parte la momentul în care „ia naștere muzica„. Timp de 40 de ani nu au existat înregistrări din concertele lui Sergiu Celibidache. După moartea sa, pe piață au apărut mai multe CD-uri și înregistrări video pe care Celibidache le-a permis în timpul vieții.


Comentarii

WORDPRESS: 4
  • Confucius 12 ani ago

    frumos eveniment dar taranu i tot taran…..O fata de masa si o masa ca asta numai de la tata Ileana o procuri…..

    • florin 12 ani ago

      Andrei Dimitriu este, cumva, fratele lui Sorin Dimitriu, fost sef la FPS, cu destule acuzatii de privatizari,”cu cintec”, fost sef la APAPS,apoi vicepres. la Camera de Comert si Industrie a Romaniei ? Nu stiu ca familia Dimitriu din Roman sa fi avut un reprezentannt de marca in lumea culturala romaneasca,astfel incit sa ajunga la conducerea Filarmonicii „George Enescu”. Poate ma insel, poate e vorba de o coincidenta de nume, dar, din fotografie , Andrei prea seamana cu Sorin, nu credeti?

  • Luminita 12 ani ago

    Nu pot decat sa laud asemena actiuni ale primarului. nu ma intereseaza politica, ci doar faptele si cred ca acestea vorbesc de la sine. sper ca planurile de reabilitare sa se indeplineasca. sincer, ma bucur de fiecare data cand aud de planurile noi de dezvoltare din roman (economica, culturala, etc) si mai ales ca acestea sunt puse in practica, nu raman simple promisiuni…. felicitari!

  • Felicitări pentru evenimentul de răsunet, pentru onoarea de a fi concitadini cu o mare personalitate, recunoscută pe plan mondial…
    Felicitări conducerii oraşului,ataşată acestei acţiuni onorante!
    Dar, a venit vreo televiziune centrală, presă centrală să preia evenimentul? N-am văzut.
    Apoi,mă gândesc că ne mândrim cu asemenea personalitate, dar-ţara,oraşul a făcut ceva
    pentru aceasta în timpul vieţii?