[VIDEO] A fost lansat site-ul pentru situații de urgență RO-ALERT. Testarea națională a sistemului, începând de luni

[VIDEO] A fost lansat site-ul pentru situații de urgență RO-ALERT. Testarea națională a sistemului, începând de luni

Dimensiune text

 

 

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat sâmbătă, 15 septembrie, portalul ro-alert.ro – portalul de informare dedicat Sistemului RO-ALERT.

Lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT, de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației RO-ALERT este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

În cadrul conferinței de presă de lansare a portalului, secretarul de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme. „Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei. În plus devine foarte deranjant pentru că sunetul trimis de sistem atunci când se trimite un mesaj continuă să sune până se citeşte mesajul. Nu se opreşte sunetul. Dacă telefonul este pe silenţios, mesajul tot va veni cu sunet. Când vine mesajul înseamnă că este ceva grav. (…) Sunt două tipuri de avertizări, unele despre care ştim de ele despre ceva timp: ştim că vine o viitură peste două zile, de exemplu. (…) Dar avem şi anunţuri de la ANM că vine o furtună peste 20 de minute, şi atunci trimitem un mesaj”, a declarat Raed Arafat, la conferinţa de lansare a portalului.

Secretarul de stat în MAI a arătat că în perioada 17-27 septembrie sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional. El a menţionat că mesajele nu vor avertiza şi iminenţa unui cutremur pentru a nu induce panica în rândul oamenilor.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni: Prezentarea sistemului RO-ALERT, Configurare telefon, Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast, Întrebări frecvente, Instalează aplicația DSU și Contact.

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

„Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului”, precizează un comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0