Prima paginăSocial

Victime ale propriilor părinţi

Dimensiune text

În prima jumătate a acestui an, 191 de copii din judeţ au ajuns în atenţia autorităţilor, din cauza abuzurilor la care îi supun părinţii lor. Cei mai mulţi dintre copii sunt privaţi de drepturi elementare.

Numeroşi copii sunt abuzaţi în fiecare zi de propriii părinţi. Micuţi lăsaţi în casă fără mâncare sau fără hăinuţe pe ei, locuind în condiţii mizerabile sau suferind de diverse boli, bătuţi de părinţi, martori la scene de violenţă sau victime ale agresiunilor sexuale. Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, în prima jumătate a anului au fost înregistrate 191 de cazuri de abuz asupra copiilor. Situaţia reală este, însă, mai dramatică, în condiţiile în care nu toate cazurile de abuz ajung la urechile funcţionarilor statului.

Deşi Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului obligă orice persoană care are suspiciuni în legătură cu existenţa unei situaţii de abuz sau de neglijare a minorului să sesizeze Serviciul Public de Asistenţă Socială sau DGASPC, societatea civilă nu are încă maturitatea de a înţelege că reclamarea abuzurilor nu înseamnă a te amesteca în viaţa familiei, ci a da unui copil şansa la o viaţă normală. „Oricine poate sesiza astfel de situaţii. Legislaţia în domeniu este destul de limpede, incriminând toate formele de abuz, de la aplicarea pedepselor fizice sub orice formă, până la incapacitatea sau refuzul părinţilor de a comunica adecvat cu copilul, de a-i asigura nevoile biologice, emoţionale, dezvoltarea fizică şi psihică. Conform legii, noi analizăm şi sesizările anonime”, a spus Alina Chiriac, din cadrul DGASPC Neamţ.

80% din abuzuri se petrec la sate

Cele mai multe dintre situaţiile înregistrate de la începutul anului, 132 din totalul de 191, au fost înregistrate în mediul rural. Cele mai multe dintre cazurile reclamate, fie că a fost vorba de mediul rural sau urban, sunt reprezentate de cazurile de abuz prin neglijare, aproape jumătate din cazurile semnalate. În aceste cazuri, copiii fie nu aveau ce mânca, nu se îngrijea nimeni de sănătatea şi de educaţia lor ori locuiau în condiţii mizere. De asemenea, un număr mare de copii suferă abuzuri emoţionale în mod repetat, trăiesc în medii tensionate, în care conflictele dintre părinţi sau dintre părinţi şi copii fac parte din „meniul zilnic”.

Corecţiile fizice şi bătaia „ruptă din rai” sunt motivele pentru care 29 de copii au ajuns în atenţia DGASPC Neamţ, situaţia a doi dintre aceştia fiind atăt de gravă încât s-a dispus scoaterea acestora din familii şi plasamentul în regim de urgenţă. Au mai fost înregistrate intervenţii în cazul a 13 copii exploataţi în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar alţi 13 copii au ajuns în atenţia autorităţilor fiind abuzaţi sexual.

În total, în prima jumătate a anului 2013, pentru şapte copii s-a dispus plasamentul familial. Ceilalţi 184 de copii pentru care s-au făcut solicitări au rămas în grija familiei, beneficiind, însă, de servicii de consiliere psihologică şi de monitorizare din partea specialiştilor de la DGASPC.

Printre cauzele care conduc la abuzul asupra copiilor se regăsesc, de cele mai multe ori, sărăcia, consumul frecvent de alcool, în cazul părinţilor, sau lipsa de educaţie. Dar acestea nu reprezintă o regulă. „Au fost cazuri de copii abuzaţi proveniţi din familii înstărite, copii care erau abuzaţi fizic sau emoţional, care erau privaţi de comunicarea cu părinţii”, a spus Alina Chiriac.COMENTARII

WORDPRESS: 0