Prima paginăPolitica

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „Modificare legislativă pentru înființarea unor noi centre educative și de detenție pentru minorii care comit infracțiuni”

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „Modificare legislativă pentru înființarea unor noi centre educative și de detenție pentru minorii care comit infracțiuni”

Dimensiune text

 

 

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu a anunțat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege privind înființarea unor noi centre educative și de detenție pentru minori, eventual cu o capacitate mai mică decât cele existente, astfel încât fiecare să beneficieze de îndrumare și programe de reabilitare:

„Delincvența juvenilă este una dintre cele mai mari probleme sociale ale României la ora actuală, dar nu beneficiază de suficientă atenție. Majoritatea minorilor care comit infracțiuni sunt, în mare parte, copii care provin din familii defavorizate, cu o situație precară și care nu primesc îngrijirea, înțelegerea și îndrumarea de care au nevoie. Ulterior, un minor care comite o infracțiune poate deveni un pericol pentru societate, ca adult. Momentan, România are doar două centre educative și două centre de detenție.

Așa cum mi-au spus cei care se confruntă cu acest fenomen, la ora actuală, programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzător pentru că centrele pentru minori sunt supraaglomerate, iar personalul existent nu poate face față să acorde fiecărui tânăr atenția și îndrumarea de care are nevoie. Nu este deloc sănătos și nu dă rezultate să punem mai mult accent pe pedepsirea unui minor care a comis o infracțiune, în locul îndrumării și educării sale. De asemenea, faptul că centrele pentru minori deja existente se pot afla și la sute de km depărtare, în cealaltă parte a țării de domiciliul sau familia acestora, nu este de bun augur.

În plus, potrivit discuțiilor pe care le-am avut la nivelul poliției, chiar dacă minorii efectuează infracțiuni repetate, lipsa unor centre educative și de detenție îi trimite pe aceștia din nou, în stradă, unde comit noi infracțiuni. Gradul de recidivă în rândul minorilor este foarte mare, peste 60%”.

„Proiectul de lege pe care îl lansez în dezbatere publică prevede înființarea unor noi centre educative și de detenție pentru minori, prin modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Mai exact, inițiativa legislativă stabilește instituirea unui centru educativ pentru minori și a unui centru de detenție pentru minori în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, după cum urmează: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Vest, Nord-vest, Centru și București-Ilfov, astfel încât programele de reabilitare să se concentreze pe fiecare minor în parte și să îi ofere o șansă de a deveni un adult capabil să ia deciziile potrivite. Se vorbește mult despre condițiile din penitenciare și despre necesitatea de a remedia această problemă, în timp ce minorii care comit infracțiuni sunt ignorați.

Consider că mai ales aceștia trebuie să beneficieze de atenția noastră, în condițiile în care este de datoria noastră să îi recuperăm și să ne asigurăm că nu își încep viața, ca adulți, luând deciziile greșite”.

 

Deputat PNL de Neamț Laurențiu Leoreanu
Vicepreședinte al PNL 

Comunicat de presă

 

 

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • VASILE 3 ani

    „SUCCESURI” în opoziţie ! La putere fiind,VOI aţi tăiat salarii, pensii, alocaţii, ajutoare de înmormântare, indemnizaţii de şomaj, …. etc.. etc…, aţi închis şcoli şi spitale, inclusiv cele de siguranţă natională precum Institutul Cantacuzino. Regimul tău s-a bazat pe introducerea FRICII ca armă contra MASELOR! Acum în loc să propui DOTAREA şcolilor pentru asigurarea condiţiilor de instruire şi educare, alegi varianta băsistă, a terorii !!!! Succesuri ……..

  • Ideia este corecta.Daca nu se iau masuri in viitorul apropiat persoanele dispuse infractionalitatii va depasi numarul persoanelor corecte.la fel cum numarul pensionarilor va depasi cu peste 50% pe cei din campul muncii.

  • valeriu musat 3 ani

    Prima data cred că ar trebui făcut ceva cu scaderea varstei răspunderii penale, pentru ca la 14 ani sunt deja infractori versati, victime fiind mai ales bătrânii şi copiii… la 10 ani, sau macar la 12 ani, ca in Belgia, ca tot am copiat prima constitutie de la ei!