Prima paginăPolitica

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „Avem un program amplu de susținere a pieței muncii. Guvernul PNL acordă 25% din salariul brut companiilor care angajează oameni aflați în căutarea unui loc de muncă”

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „Avem un program amplu de susținere a pieței muncii. Guvernul PNL acordă 25% din salariul brut companiilor care angajează oameni aflați în căutarea unui loc de muncă”

Dimensiune text

 

Guvernul PNL continuă să susțină piața muncii și în starea de alertă şi propune o serie de măsuri care vizează: prevenirea concedierilor, protejarea locurilor de muncă din sectoarele viabile, reinserția pe piața muncii, menținerea liniilor de producție pe piața internă și stimularea consumului.

Avem un program amplu de măsuri active care vizează angajatorii, angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, angajaţii full time, angajaţii part time, zilierii, angajaţii din agricultură. În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Astfel, pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5% (dar maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară), timp de 3 luni.

De asemenea, din cauza pandemiei, foarte mulți români s-au întors în țară, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară vor fi în căutarea unui loc de muncă. Şi aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă în România în perioada aceasta vor face eforturi să se angajeze. Din acest motiv, vom acorda un procent de până la 25% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile.

Nu uităm nici acea categorie de persoane pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, susținând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.

De asemenea, știm foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă și pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor.

Sursele de venituri pentru acest plan generos de măsuri sunt bugetul Asigurărilor pentru Șomaj şi fondurile europene, prin programul SURE (șomaj tehnic și subvenție angajați activi post pandemie). România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, suma fiind între trei miliarde de euro şi cinci miliarde de euro.

În plus, continuăm să susținem prin măsuri concrete familiile și persoanele defavorizate și în perioada următoare. Astfel, 2.300.000 de persoane vor primi câte 50 de măști, gratuit, respectiv: persoanele beneficiare ale ajutorului social; persoanele beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei; pensionarii cu pensii de până la 704 lei inclusiv; persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale.

De asemenea, 1,2 milioane de persoane care se găsesc astăzi în situație de risc de sărăcie vor beneficia de o primă tranșă de pachete de igienă corporală începând cu data de 4 iunie și, apoi, de două tranșe de pachete alimentare, adică peste 2.400.000 de astfel de pachete, care vor fi distribuite începând cu data de 15 iunie.

O altă măsură foarte importantă, finanțată cu 45 de milioane de lei, se referă la acordarea unui stimulent similar celui acordat personalului medical. Este vorba despre 38.000 de asistenți sociali care vor beneficia de un stimulent de risc social, cu o valoare de 1.150 de lei, acordat o singură dată în sumă fixă, personalului din centrele rezidențiale, celor care au lucrat cu persoanele vârstnice, dar și persoanele cu dizabilități.

Guvernul PNL are soluții pentru toate persoanele afectate de criza sanitară și continuă să le implementeze, indiferent care sunt capcanele și frustrările opozanților săi.

Laurențiu Leoreanu,
Deputat PNL de Neamț,
Vicepreședinte PNL

Comunicat de presă

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0