Viaţa unui jurnalist stă în puterea noastră

Dimensiune text

Flora Ordean are urgentă nevoie de intervenții chirurgicale care să-i salveze inima.

Decanul de vârstă al presei romaşcane, Flora Ordean, trece printr-un moment de cumpănă al vieţii. Ajunsă pe mâinile medicilor pentru o arterită, Flora Ordean a aflat că are probleme și cu inima. Mai exact, una din arterele coronare este înfundată în proporţie de 75%. Starea de sănătate, mult mai complicată decât a fost estimată iniţial, nu a descurajat-o pe Flora Ordean, deşi, iniţial, aceasta a vrut să se descurce pe cont propriu. Însă costurile intervenţiilor chirurgicale – trei la număr – depăşesc cu mult veniturile unui jurnalist de provincie. Și, chiar dacă „este cumplit să trec peste orgoliu meu”, Flora Ordean a înţeles că trebuie să accepte ajutor. De la oameni care o cunosc de zeci de ani sau doar de puțin timp, dar care o apreciază în egală măsură. Unul a vorbit cu un medic. Altul a sunat-o duminică şi luni, 5 mai, i-a oferit prima mână de ajutor, nu şi ultima. Dar nu a vrut să-i fie cunoscută identitatea: „Mă ocup de afaceri, dar fac şi politică. Și, pentru că suntem în plină campanie electorală, iar eu vreau să o ajut pe doamna Flora doar pentru că o respect, am ales anonimatul”.

Acestea nu sunt, din fericire, singurele reacţii. Pentru că Flora va mai avea nevoie de ajutor. Prima dată, medicii vor da, din nou, forţă inimii. Apoi vor interveni la picioare. Dar numai operaţia la inimă, de montare de stent, se ridică la 20.000 de lei. Un singur stent de metal ajunge la 7.000 de lei, iar două înseamnă de două ori mai mult. Dacă se optează pentru alte stenturi decât cele metalice, preţul creşte. Și aici vorbim doar despre costul acelor obiecte, nu şi de alte cheltuieli conexe, care pot dubla preţul vieţii unui jurnalist.

„Dacă şi de data aceasta scap, cred că va fi o minune. Oricum, încerc încă o dată să-mi adun forţele şi să nu mă sui în pat pentru a-mi aştepta sfârşitul. Și mai încerc – a câta oară, nu ştiu, să dau cu tifla unui destin care m-a tot încercat în viaţa asta. Poate voi mai reuşi să fac acest lucru. Nu-mi doresc decât să nu-mi pierd minţile şi vreau să am puterea de a avea un sfârşit demn. Este cumplit prin ceea ce trec. Dă-mi, Doamne, puterea s-o mai văd pe Milena (n.r. – nepoata Florei Ordean) măcar la viitorul concurs din 27 mai. Până atunci, vreau să merg seara la emisiunea mea şi, cât mintea mă mai ajută, să fac ceea ce ştiu”, a scris Flora Ordean pe Facebook, la scurt timp după ce a aflat ce „surpriză” i-a pregătit viaţa.

Noi, jurnaliştii, prin natura meseriei și a faptului că stăm zilnic de vorbă cu oamenii, avem și datoria de a-i ajuta pe cei de lângă noi. Ne-o asumăm de la prima ştire şi o continuăm până când lăsăm tastatura sau microfonul la o parte. Se întâmplă, uneori, ca și noi să avem nevoie de ajutor. De data aceasta, este cazul Florei Ordean, căreia îi trasmitem urări de sănătate și sprijinul dumneavoastră.COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • emi 6 ani

  Multa sanatate!

 • mimi popa 6 ani

  Sa-ti de dumnezeu putere sa treci peste toate. Muta sanatate!

 • vraciul 6 ani

  Sunt sigur ca doamna in cauza este asigurata C.N.A.S. – fiind salariata si beneficiaza de gratuitate, atat la implantarea stentului cat si la stentul ca atare, in toate unitatile de profil de stat.
  Daca doamna jurnalist doreste implant de stent la o unitate de profil privata…..suporta costurile de mai sus.
  Sanatate!

 • asigurat 6 ani

  Toata lumea se imbolnaveste la un moment dat,se stie!Se mai stie ca sistemul sanitar este si el bolnav ,in coma ,ca medicii pleaca ,ca altii fura si ca sunt arestati pentru mita ,pentru malpraxis,pentru alte faradelegi.Cu tote acestea ,imiplace sa cred ca mai exista si medici foarte buni ,iar pacientii sunt si ei fel de fel…Ce ma uimeste si ma pune pe ganduri este ca ce s-ar face un om simplu ,un cetatean ,care a platit toate pe statul de plata ,la sanatate ,la pensii si somaj ,la impozit pe venit ,dar ,in caz de nevoie nu-i face nimeni calmpanie de strangere de fonduri.Chiar zilele acestea aud la televizor despre un artist bolnav si ca n-are bani ,iar alti artisti, cu castiguri mari din concerte, vin sa cerseasca.Pentru sanatate cred ca fiecare trebuie sa se ingrijeasca ,avand grija mereu de ea!!