Veterinarii fac 12 ore pe zi teste pentru depistarea trichinelozei

Testele trichineloscopice se fac la circumscripţiile sanitare veterinare de la Piaţa Mare şi Piaţa Mică. Testul costă 9 lei și este obligatoriu.

Medicii veterinari care lucrează la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Neamţ au un program special, în această perioadă, pentru a putea răspunde tuturor solicitărilor venite din partea crescătorilor de porci care doresc să îşi testeze animalele pentru a vedea dacă sunt infestate cu trichineloză.

„Începând cu data de 8 decembrie şi până în apropierea Crăciunului, medicii veterinari de la cele două circumscripţii sanitare veterinare din Roman, de la Piaţa Mare şi de la Piaţa Mică, vor fi disponibili între orele 7.00 şi 19.00, pentru a putea răspunde tuturor solicitărilor proprietarilor de animale care doresc să le testeze pentru depistarea trichinelozei. Efectuarea unui astfel de test costă nouă lei”, a declarat Sorin Ulea, directorul Direcţei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ.

Medicii veterinari atrag atenţia asupra faptului că, potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie mai mulţi porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar unii consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin. Astfel, carnea nu mai este testată prin examen trichineloscopic și este pusă în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă acea carne neverificată.

Examinarea, în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0