HomeActualitate

Vânzarea terenurilor agricole extravilane este mai dificilă

Noua lege intrată în vigoare impune reguli a căror respectare poate consuma chiar şi două luni. Nerespectarea noilor reglementări poate atrage amenzi între 50.000-100.000 de lei.

Ministerul Agriculturii a publicat vineri, 30 mai, în Monitorul Oficial, normele de aplicare a Legii care reglementează piaţa funciară. Noile prevederi legale fac mai dificilă vânzarea terenurilor agricole din extravilan.
Documentele necesare vânzării de terenuri pe care proprietarul trebuie să le depună, alături de o cerere şi de oferta sa, la primărie:

– o copie a BI/CI a vânzătorului persoană fizică sau o copie a paşaportului pentru vânzătorul persoană fizică ce are domiciliul în străinătate;

– o copie legalizată de notarul public ori instanţa de judecată, după caz, sau certificată pentru conformitate de către funcţionarii primăriei a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vânzare (după caz: contract de vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificate de moştenitor, contract de schimb, act de lichidare a patrimoniului, altele asemenea);

– extras de carte funciară pentru informare, emis cu cel mult 30 de zile înainte de afişarea ofertei, însoţit de extrasul de plan cadastral de carte funciară al imobilului, în sistem de coordonate „Stereografic 1970”, în condiţiile în care terenul este intabulat;

– o copie a certificatului constatator de la registrul comerţului sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul vânzătorului persoană juridică;

– în caz de reprezentare, procura notarială, respectiv delegaţia, hotărârea adunării generale a asociaţilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, după caz, în original, precum şi o copie a BI/CI a împuternicitului persoană fizică sau o copie a paşaportului pentru împuternicitul persoană fizică cu domiciliul în străinătate;

– hotărârea adunării generale a asociaţilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, după caz, în original, din care să rezulte acordul cu privire la vânzarea bunului aflat în proprietatea societăţii, în cazul vânzătorului persoană juridică;

– certificat de atestare fiscală emis de către primărie;

– alte documente doveditoare, după caz.

Potrivit normelor, primăriile au obligaţia să înfiinţeze şi să organizeze Registrul de evidenţă a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, pe suport hârtie şi în format electronic.
Registrul trebuie să cuprindă cel puţin informaţii privind datele de identificare ale vânzătorului, suprafaţa de teren agricol situată în extravilan oferită spre vânzare, categoria de folosinţă a acestuia, preţul de vânzare, amplasamentul identificat prin tarla şi parcelă sau, după caz, amplasamentul terenurilor stabilit prin planul de amplasament şi delimitare a imobilului întocmit în sistemul naţional de proiecţie Stereografic 1970, eliberat de oficiul teritorial ca urmare a recepţiei documentaţiei cadastrale pentru imobilul în privinţa căruia s-a solicitat avizul, procesele-verbale încheiate pentru fiecare etapă a procedurii, adeverinţele eliberate în vederea vânzării libere a terenurilor, precum şi orice corespondenţă referitoare la realizarea procedurii.

calculatorMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că urmează să se prevadă în Codul fiscal ca, de la 1 ianuarie 2015, o parte din impozitele plătite de agricultorii persoane fizice, pe norme de venit, să meargă la primării, pentru a asigura, cu aceşti bani, suportul pentru tranzacţiile cu terenuri în extravilan.

Tranzacţiile cu terenuri agricole extravilane vor fi mai dificile

Vânzarea terenurilor agricole extravilane se va putea face numai cu respectarea unor drepturi de preempţiune – ceea ce va întârzia tranzacţia cu cel puţin o lună şi jumătate -, la preţ şi în condiţii egale, în această ordine, următoarelor categorii de persoane:

– coproprietarilor,

– arendaşilor,

– proprietarilor vecini,

– statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului.

Pentru a putea vinde, un proprietar trebuie să înregistreze – la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află respectivul teren – o cerere prin care solicită afişarea ofertei de vânzare a suprafeţei agricole.
Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol şi de documentele doveditoare prevăzute de normele de aplicare.
Primăria afişează, până a doua zi, oferta la sediu şi, după caz, pe site-ul sau oficial.
La rândul lor, preemptorii îşi pot manifesta dreptul în termen de 30 de zile, în scris. Ei trebuie să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată.
În cazul în care mai mulţi preemptori de acelaşi rang îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare şi niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege dintre aceştia şi va comunica numele acestuia primăriei.
În cazul în care un preemptor de rang inferior oferă un preţ superior celui din oferta de vânzare sau celui oferit de ceilalţi preemptori de rang superior lui care acceptă oferta, vânzătorul poate relua procedura, cu înregistrarea ofertei de vânzare cu acest preţ, cu preemptorii de rang superior.
Această procedură se va desfăşura o singură dată, în termen de 10 zile de la expirarea termenului de 30 de zile până la care preemtorii puteau să-şi manifeste dreptul.
La expirarea celor 10 zile, vânzătorul va comunica primăriei numele preemptorului ales.
Dacă în termenul de 30 de zile acordat, niciunul dintre titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă.
Vânzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare, ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate atrage nulitatea absolută.
Restricţiile referitoare la drepturile de preempţiune şi celelalte prevederi ale acestei legi nu se vor aplica înstrăinărilor între rude până la gradul trei, inclusiv.
De asemenea, legea nu se va aplica nici antecontractelor şi pactelor de opţiune care au fost autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a acesteia.
În plus de toate aceste proceduri privind drepturile de preemţiune, în cazul terenurilor aflate la o distanţă de cel mult 30 de kilometri de graniţe, în interiorul ţării, vânzătorul nu-şi poate înstrăina pământul fără un aviz al Ministerului Apărării Naţionale. Acelaşi regim îl au şi terenurile situate la o distanţă de cel mult 2,4 kilometri de un obiectiv special.
De asemenea, în cazul terenurilor situate în zone cu patrimoniu arheologic, vânzătorul are nevoie de avizul Ministerului Culturii, care poate fi emis şi în 20 de zile lucrătoare, ceea ce presupune o altă întârziere a tranzacţiei.
Pentru terenurile cu suprafaţă de până la 30 de hectare, inclusiv, pentru încheierea contractului de vânzare în formă autentificată de notar este nevoie de un aviz care se emite de către structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii. Pentru terenurile cu suprafaţă de peste 30 de hectare, avizul îl emite structura centrală a Ministerului Agriculturii. Termenul pentru verificările prealabile avizului este de 5 zile lucrătoare.

Amenzi de până la 100.000 de lei

Legea prevede amenzi de 50.000 – 100.000 de lei pentru patru tipuri de contravenţii:

– încălcarea drepturilor de preempţiune;

– vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan fără avizul structurii centrale, respectiv al structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

– vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole în care se află situri arheologice fără avizul specific al Ministerului Culturii, acolo unde se impune;

– vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan, fără avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale, acolo unde se impune.

Comentarii

WORDPRESS: 0