Vântul va fi exploatat la Valea Ursului și Bozieni

Dimensiune text

Comunele Valea Ursului și Bozieni s-ar putea afla pe harta surselor regenerabile de energie din România. O firmă italiană specializată în construcția parcurilor eoliene și-a propus să investească în cele două comune.

 

 

Pentru început, specialiștii au montat două anemometre, aparate care măsoară intensitatea vântului, în cotele cele mai înalte din satul Muncel, comuna Valea Ursului, și Băneasa, comuna Bozieni.

Marți, 19 martie, reprezentanți ai SC Bodo Invest SRL Iași, specializată în servicii de proiectare în domeniul infrastructurii de transport rutier, al construcțiilor civile, hidrotehnice și industriale și al parcurilor eoliene, au sosit în comuna Valea Ursului, pentru consultări cu reprezentanții autorităților locale. „De mai bine de un an le-am dat acceptul să monteze stâlpul pentru măsurătoarea puterii vântului. Din discuțiile purtate cu reprezentantul Bodo Invest, am înțeles că vor fi amenajate trei sau patru centrale eoliene. Terenul unde vor fi construite centralele aparține localnicilor. Nu cred că ne vom lovi de refuzul oamenilor, deoarece proprietarii care au suprafețe de terenuri în zona respectivă locuiesc în oraș și nu sunt interesați să-și lucreze pământul. În plus, acest tip de despăgubiri sunt foarte avantajoase pentru localnici. În unele cazuri, investitorii au plătit pentru 10 – 15 ari cât pentru un hectar de teren. Investiția este utilă și profitabilă pentru comună”, a precizat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Și în satul Băneasa, din comuna Bozieni, un aparat înregistrează zilnic viteza vântului. Pentru localnicii din satul Băneasa, cel mai mic și mai sărac al comunei Bozieni, este singurul lucru bun care li se poate întâmpla. Energia nepoluantă pe care o vor capta italienii i-ar scoate din întuneric în fiecare iarnă, când satul lor rămâne singura localitate din județ ruptă de lume. „Proiectul de construcție a unui parc eolian în comuna noastră se află în desfășurare. Suntem în discuții în legătură cu terenul pe care va fi construit parcul eolian, teren care este dat în folosința asociației proprietarilor de bovine din comună. După încheierea măsurătorilor vitezei vântului, vom concesiona terenul firmei italiene pe o perioadă de 49 de ani pentru construirea parcului eolian, primăria neputând înstrăina terenurile aflate în administrare”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Mitica 7 ani

  Vantul din cate stiu bine va fi exploatat la penitenciarul Rahova,nicidecum la Valea Ursului,mai documentati-va.

 • miky 7 ani

  Nu inteleg de ce nu faceti masuratori in satul chilii?

  • ilici 7 ani

   De acord,parcul eolian sa se amplasezein zona dintre goronu,pancu si veisa,are si reteaua de inalta U,APOI zona glodarie,cioate,broscarie,fara a afecta terenurile arabile ca o sa muriti de foame oameni buni.Daca vor sa cumpere terenurile sa plateasca mp la nivel de kw,nu cum vor negociatorii mafioti.

 • sabina 7 ani

  in sfarsit putem veni sa investim si noi in satul baneasa. ma gandesc sa fac o pensiune turistica si o gradinita pt. toata acea zona saraca.