Prima paginăSocial

Valoarea tichetelor de creşă a crescut

Dimensiune text

Valoarea unui tichet este de 430 de lei lunar, pentru fiecare copil, faţă de 420 de lei, cât era la sfârşitul anului trecut.

 

Părinţii care au copii cu vârste până la trei ani pot beneficia, lunar, de tichete de creşă. Este vorba despre părinţii care decid să se întoarcă la servicu şi care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani. Tichetele de creşă se acordă de către angajator, potrivit Legii nr. 193/2006. Aceste tichete reprezintă un beneficiu extrasalarial pe care un angajator îl poate acorda propriilor angajaţi. Acordarea tichetelor de creşă angajaţilor rămâne, însă, la decizia angajatorului. Conform ordinului Ministerului Muncii nr. 2210/2013, valoarea unui astfel de tichet este de 430 de lei lunar, pentru fiecare copil.

Tichetele pot fi acordate pentru fiecare dintre copiii angajaţilor – naturali sau adoptaţi, pentru care s-a instituit tutela sau sunt încredinţaţi în vederea adopţiei. Aceste tichete pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul salariatului. Tichetele pot fi folosite atât în creşele de stat, cât şi în cele particulare. Legea interzice comercializarea de către salariaţi şi unităţile de învăţământ a tichetelor de creşă contra bani sau servicii; acest lucru constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 1.000 de lei.

Pentru a beneficia de aceste tichete, angajaţii trebuie să facă o cerere, la care să ataşeze mai multe documente: actul doveditor eliberat de creşă sau, după caz, de unitatea educaţională la care este înscris copilul, declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de tichete de creşă, declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia care se acordă pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani – respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap – şi livretul de familie.

Cuantumul tichetelor de creşă a crescut constant în ultimii doi ani. În 2013, de exemplu, valoarea tichetului de creşă a crescut de la 400 de lei până la 420 lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Romascan 7 ani

    La madam Oatu nu e valabil tichetul. Zice ca nu stie…..

    • PISTRUIATUL 7 ani

      IN ROMAN A ACORDAT VREODATA VREO FIRMA TICHETE DE CRESA?