Valeria Dascălu a primit cadou, la 60 de ani, o nepoțică

Dimensiune text

Localnicii o aleg de 14 ani în fruntea administraţiei publice de la Săbăoani. Bilanţul celor 14 ani de activitate înseamnă multe proiecte realizate, care au crescut gradul de vizibilitate al comunei. Cel mai frumos cadou l-a primit în urmă cu câteva zile, când a venit pe lume prima nepoată.

Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, împlineşte duminică, 10 august, 60 de ani. Și-a dorit să devină profesoară de franceză, dar destinul a vrut altceva. Diploma de inginer zootehnist, luată în 1979, i-a oferit șansa de a lucra, imediat după absolvire, în producție, dar, după trei ani, a ajuns profesor, cum și-a dorit. După ce liceul din Săbăoani a revenit la statutul de „teoretic”, inginera Valeria Dascălu a fost repartizată la Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad” din Horia, dar şi la Clubul Copiilor din Săbăoani, unde a ocupat şi funcţia de director. „Am avut rezultate frumoase cu copiii, de care îmi amintesc cu plăcere, inclusiv în cadrul concursurilor şi schimburilor de experienţă din ţară şi de peste hotare”, spune inginera Valeria Dasălu.

În 1992, Valeria Dascălu a fost aleasă consilier local. Nu s-a dat bătută în 1996, când a pierdut alegerile. În 2000 a candidat din nou şi a câştigat. „La alegerile din 2000, m-am «bătut» cu 16 candidaţi şi am câştigat din primul tur, cu aproximativ 70% din voturi”, îşi aminteşte primărița celei mai mari comune din Moldova.

A învăţat administraţie publică din mers. Bilanţul celor 14 ani de activitate înseamnă multe proiecte realizate, care au dat o mare vizibilitate comunei. Mentalitatea unor localnici a fost cel mai greu de schimbat. „Mulţi nu au văzut cu ochi buni implicarea mea în politică. Spuneau că locul unei femei este la cratiţă. Știam că va fi un drum lung şi anevoios, dar eram hotărâtă să încerc. Primele luni au fost dificile, ajungeam acasă foarte târziu. Mi se părea foarte greu. Au fost momente când am spus că renunţ. Și, totuşi, nu am făcut-o. Eram nemulţumită de cum mergeau lucrurile în comună şi asta m-a ambiţionat foarte mult. Între timp, oamenii şi-au schimbat părerea şi cred că femeile sunt cele mai potrivite să gestioneze o comunitate. Nu am rezolvat singură problemele comunei. Sunt sprijinită de un viceprimar destoinic, care are deja două mandate, de colegii din primărie, bine pregătiţi, şi de consilierii locali. Am avut în permanenţă înţelegerea şi suportul familiei. Îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot duce la bun sfârşit toate proiectele pe care mi le-am propus. Pentru cei care se gândesc că voi renunţa, am o surpriză. Merg mai departe”, a spus Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

De câteva zile, Valeria Dascălu este bunică. Una din cele două fiice a născut o fetiţă. „Sunt sentimente pe care nu le înţeleg decât cei care le trăiesc. Viaţa mi-a dat încă o bucurie. Sunt un om împlinit”, spune primarul.COMENTARII

WORDPRESS: 0