Vaccinul diftero-tetanic a ajuns în atenţia Ministerului Sănătății

Dimensiune text

Din cauza unor posibile reacţii adverse ale vaccinului diftero-tetanic, Ministerul Sănătăţii a reţinut două loturi de vaccinuri, pentru a face verificări. În judeţul Neamţ nu a fost înregistrat niciun caz în care un copil să aibă o reacţie adversă la acest vaccine. 

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, în cadrul calendarului obligatoriu de vaccinare. În urma analizei, s-a constatat că au fost înregistrate 53 de posibile reacţii adverse post-vaccinare, la copii din cinci judeţe ale ţării. Toate aceste cazuri se află, în acest moment, în investigare.

În judeţ Neamţ, nu s-a înregistrat niciodată vreo reacţie adversă după administrarea acestui vaccin. „Anual, în jur de 4.000 de elevi de clasa a opta sunt vaccinaţi contra difteriei şi tetanosului. Nu s-au înregistrat niciodată reacţii adverse. În urmă cu câţiva ani, a existat un caz, în care i s-a făcut rău unei eleve, dar ea nu mâncase nimic în ziua aceea şi era o reacţie normală, mai mult pe fond psihic. Astfel de incidente trebuie luate în seamă şi trebuie investigate, dar e important de ştiut că reacţiile adverse nu apar aşa, deodată. Probabil că acei copii care s-au simţit rău au avut, mai degrabă, o reacţie emoţională”, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, şefa seviciului Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

„Menţionăm că administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post-vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată)”, a transmis Ministerul Sănătăţii, pentru a linişti părinţii cu privire la acest vaccin.

În această perioadă, la nivelul întregii ţări se desfăşoară campania de vaccinare diftero-tetanică, la clasa a opta, şi campania de vaccinare ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), la clasa I.COMENTARII

WORDPRESS: 0