Vaccin controversat, introdus în programul național de vaccinare

Ministerul Sănătății a anunțat că, din acest an, în programul național de vaccinare a copiilor vor fi introduse două noi vaccinuri. Este vorba de vaccinul împotriva pneumococului și cel împotriva cancerului de col uterin.

 

 

Dacă pneumococul este responsabil de foarte multe afecțiuni ale copiilor, cum ar fi otite sau afecțiuni respiratorii, vaccinul HPV împotriva cancerului de col uterin este cea mai sigură metodă de a reduce riscul îmbolnăvirii la femei. În 2008, Ministerul Sănătății a mai inițiat o astfel de campanie de vaccinare în școli, însă aceasta s-a dovedit un eșec răsunător, pentru că tot mai mulți părinți au refuzat să-și vaccineze fetițele împotriva cancerului de col, iar mii de doze de vaccin au fost aruncate. Acum, în urma cererilor părinților, Ministerul Sănătății a inclus acest vaccin în programul național de vaccinare.
„Campania demarată în anii trecuți a fost un mare eșec, pentru că s-a desfășurat o adevărată campanie media împotriva acestui vaccin. Acum, pentru că au fost foarte multe cereri din partea părinților, el va fi introdus în calendarul național de vaccinare. Vaccinul HPV reduce, în proporție de 90%, riscul apariției cancerului de col. Acest vaccin se adresează elevelor de 14 ani, iar o vaccinare completă cuprinde trei doze, care se injectează la un interval de 60 de zile. O singură doză poate să ajungă și la 200 de euro”, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0