Prima paginăActualitate

V-ați bătut sau ați fost implicați într-un accident, sunteți buni de plată!

V-ați bătut sau ați fost implicați într-un accident, sunteți buni de plată!

Dimensiune text

 

cpu spitalCasa de Asigurări de Sănătate strânge gura la sac și obligă spitalele să recupereze cheltuielile cu asistența medicală acordată celor implicați în agresiuni sau accidente rutiere. Dacă ai provocat o bătaie și ai fost și tu rănit, atunci ești bun de plată. Dacă nu ai respectat legislația rutieră și ai făcut accident și ai avut nevoie de îngrijiri medicale, iar ești obligat să plătești. Din păcate, în unele cazuri, și victimele au primit acasă o notificare privind informarea asupra costurilor spitalizării, dar, din fericire, nu trebuie să o achite.

Trei ani pentru recuperarea sumelor înainte de prescriere

Spitalul Municipal Roman a pornit o întreagă acțiune asupra persoanelor care se fac vinovate pentru faptul că au băgat alți oameni în Spital, prin provocarea de agresiuni sau accidente rutiere. În astfel de cazuri, cei vinovați vor trebui să achite costurile cu spitalizarea victimelor.

„În luna august, am primit o adresă de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, prin care ni se aduce la cunoștință faptul că trebuie să avem o evidență a cazurilor persoanelor care, prin faptele lor, aduc daune sănătății altor persoane sau sănătății lor. Acestea răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul creat furnizorului medical, adică nouă și CAS Neamț, prin decontarea cheltuielilor aferente cu asistența medical acordată. În adresă se precizează că sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii serviciilor medicale. Debitele identificate pentru toate cazurile vor fi urmărite de Spital cu maximă responsabilitate, recuperate și virate la CAS Neamț. Ni s-a cerut să comunicăm măsurile luate în vederea recuperării cheltuielilor cu asistența medicală acordată persoanelor vătămate în accidente rutiere și agresiuni, stadiul recuperării acestor sume pentru fiecare caz, precum și măsurile luate pentru recuperarea prejudiciului dacă nu s-au putut recupera banii”, a declarat doctor Maria Andrici, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman. Toate aceste adrese trebuie făcute din timp, pentru că, după trei ani, faptele se prescriu și sumele nu mai pot fi recuperate.

Adrese către toate victimele agresiunilor și accidentelor rutiere

În aproape jumătate dintre cazurile înregistrate ca victime ale agresiunilor sau accidentelor rutiere, Spitalul Roman are la mână hotărârile judecătorești cu privire la persoana care se face vinovată de cele întâmplate. Astfel, situația este simplă. Dacă instanța te-a găsit vinovat că ai produs o agresiune sau un accident rutier, atunci va trebui să plătești cheltuielile cu îngrijirile medicale care ți s-au acordat ție sau altei/altor victime.

„Am făcut adrese către toți cei implicați în agresiuni sau accidente rutiere. În parte, din dosare avem hotărârile judecătorești definitive și știm vinovatul. În astfel de cazuri, le-am spus celor vinovați ca, în termen de cinci zile, să achite contravaloarea îngrijirilor și mulți au venit și au dat banii”, a precizat managerul Spitalului Roman.

Problema se complică în momentul în care nu există o hotărâre judecătorească prin care să se precizeze calitatea pacientului, de victimă sau de inculpat. Până când instanțele se vor pronunța, inclusiv victimele au primit acasă, din partea Spitalului, o adresă prin care au fost înștiințate asupra sumelor care s-au cheltuit pentru acordarea asistenței medicale. Bineînțeles, fără a fi și obligate să achite acești bani. Totuși, au existat și oameni care au reclamat situația.

„În cazurile în care nu avem hotărâre de la judecători, noi am trimis adrese către pacienți. Noi îi avem înregistrați ca pacienți îngrijiți ca urmare a unei agresiuni sau a unui accident rutier, dar nu le știm calitatea. Astfel, acestora doar le-am trimis o adresă prin care i-am anunțat că, în urma internării motivată de agresiune sau accident, valoarea asistenței medicale au fost de x lei. Am trimis aceste adrese către toți pacienții implicați în astfel de cazuri, iar unii au fost nemulțumiți, deși noi doar i-am informat asupra costurilor internării. În multe cazuri, părțile se împacă, iar noi, ca medici, nu știm cine s-a făcut vinovat de cele întâmplate, astfel încât aceste sume nu pot fi recuperate”, a declarat medicul Maria Andrici.

În cazul accidentelor rutiere, inclusiv firmele de asigurări au de achitat sumele compensatorii legate de asistența medicală acordată de Spital. În cazul în care părțile se înțeleg, asistența medicală pentru victimă sau victime este suportată din bugetul tuturor. În principiu, o zi de spitalizare ajunge la 300 de lei, dar, în cazul fracturilor sau a unor complicații ce necesită și o lună de internare, o factură ce ar trebui achitată de cel responsabil poate ajunge și la aproape 10.000 de lei.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • asta inseamna capitalism cica in loc sa avem ingrijiri medicale gratuite si instanta sa hotarasca in ce mod sa fie recuperate cheltuielile aceasta lasa la latitudinea prestatorului de servicii ,asa ne trebuie daca avem parlament tradator care emite legi pe banda rulanta ,majoritatea impotriva spiritului acestei natii,daca mai dormim mult si santem ajutati zi de zi in aceasta latenta dezastruoasa ,vor aparea legii care vor stipula ca cei sanatosi sa contribuie suplimentar ,sau cei peste 60 de ani vor avea libertatea de a alege eutanasierea ,somnul natiunii naste legi aberante ca mai toate lucrurile din tara asta santem agresati cu legi cu ordonante scopul final ,tine-ti capul la cutie ca noi sa va putem fura in liniste ,ce revolutii ce model islandez sau norvegian ,voi nu va puteti conduce singuri si ca atare va conducem (furam),noi ………

  • Păi noi de ce naiba mai suntem obligați să plătim asigurare dacă hoții ăștia de la casa de asigurări ne cer bani pentru serviciile care ni se acordă?

    Vinovat sau nu, tot ai plătit asigurarea și tot ar trebui să beneficiezi de servicii (mai ales în cazul accidentelor care se pot face din cea mai mică neatenție, deci nu cu reavoință). Ce treabă are sula cu prefectura?

  • cei care se bat ,tre sa plateasca,la munca de jos fratilor care nu va convine ,cati platesc asigurari de sanatate,cati beneficiaza de ele?unul plateste ,golanii beneficiaza,nu e drept.