USR Neamț: „Programul «Corn și lapte», ținta reclamațiilor părinților nemțeni”

USR Neamț: „Programul «Corn și lapte», ținta reclamațiilor părinților nemțeni”

Dimensiune text

 

 

Reclamațiile părinților nemțeni cu privire la calitatea produselor pe care le primesc copiii lor la școlile unde învață în cadrul programului guvernamental „Corn și lapte” se înmulțesc pe zi ce trece.

Conform sesizărilor părinților, „cornul” la care tânjesc copiii nu este decât o pâine goală, chiar dacă inclusiv pe ambalaj este prezentat ca fiind „corn”. Apoi, în cazul multor reclamații, mărul primit de unii copii era fie stricat, fie veștejit. Probleme au fost semnalate și în cazurile școlilor unde copiii au primit biscuiți sau covrigei, aceștia fiind foarte tari și/sau vechi, motiv pentru care nu au putut fi consumați. O persoană din Bodești a descris că biscuiții primiți de copilul său erau atât de tari încât „îți poți rupe dinții în ei”.  Într-un alt caz, un părinte a descris cum pâinea adusă de copil de la școală era mucegăită.

Pe data de 27 noiembrie, după semnalarea primului caz, din comuna Săbăoani, parlamentarul USR Neamț Iulian Bulai a sesizat Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului pentru a verifica firma care a câștigat lotul aferent acestei localități și calitatea produselor pe care această societate le distribuie în școli. CJPC Neamț și-a declinat competența către Direcția de Sănătate Publică Neamț, care a efectuat un control la firma SC Panamarom SRL din Târgu Neamț, ale cărei produse au ajuns în Săbăoani, pe data de 6 decembrie. Conform răspunsului DSP, societatea care produce și distribuie cornul și celelalte produse de patiserie care ajung în unele unități școlare nemțene respectă regulile igienico – sanitare, angajații aveau echipament corespunzător, dar aveau și expirate diplomele de absolvire ale cursurilor „Noțiuni fundamentale de igienă”, motiv pentru care a fost amendată persoana responsabilă din firmă.

De asemenea, potrivit DSP Neamț, „Referitor la calitatea produsului „corn”, conform reglementărilor HG  640/2017, compoziția acestuia trebuie sa conțină: făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori și alți aditivi alimentari, compoziție care trebuie respectată și pentru celelalte produse din cadrul Programului Guvernamental respectiv: batoane, covrigi simpli, biscuiți uscați, toate având termenul de valabilitate de 48 de ore”.

„Din răspunsul DSP, înțelegem că societatea respectivă nu are probleme și distribuie către școli produse calitative și conforme cu caietul de sarcini. Totuși, din sesizările părinților, susținute de fotografii relevante, constatăm că la elevii nemțeni, în foarte multe cazuri, ajung produse necomestibile, pe care aceștia le duc acasă sau le aruncă. Atunci, avem o problemă pe traseu. Ce se întâmplă? Cine este vinovat pentru starea produsului finit care ajunge la copii? Nu ne putem juca deloc cu sănătatea copiilor noștri. Pentru unii dintre ei, această hrană este singura masă pe zi. Personal, nu m-a convins răspunsul DSP, motiv pentru care voi interpela Guvernul României pentru ca, pornind de la situația din Neamț, să fie verificat modul în care funcționează întreg Programul „Corn și lapte”, scopul final fiind acela de a oferi doar produse calitative elevilor români. Îi îndemn pe toți cei care constată nereguli să ne anunțe sau să sesizeze DSP”, a precizat deputatul Iulian Bulai.

Până în acest moment, USR Neamț a constatat neconformități privind calitatea produselor din cadrul programului „Corn și lapte” în școli din 10 localități nemțene, conform detaliilor primite de la cetățeni, respectiv: Roman, Săbăoani, Gherăești, Bodești, Bârgăuani, Pildești (Cordun), Borca, Gârcina, Adjudeni (Tămășeni) și Horia.

USR Neamț va continua să monitorizeze unitățile școlare în care ajung produse necalitative prin Programul „Corn și lapte” și va sesiza autoritățile competente. În cazul în care există părinți care cunosc astfel de cazuri, pot trimite detalii și imagini sugestive pe adresa de e-mail: neamt.judet@usr.ro, pe pagina de Facebook a USR Neamț sau la numărul de telefon 0771185224.

USR Neamț
Comunicat de presă

 

 

 

foto: USR Neamț

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0