Următoarea redută pentru HCM Roman: Cetate Deva

Dimensiune text

Cele două echipe se vor întâlni la Sala Sporturilor din Roman sâmbătă, 22 februarie, de la ora 11, în etapa a 19-a a Ligii Naţionale.

 

Cursa către o cea mai bună poziţie a HCM Roman la final de retur în Liga Naţională de handbal feminin se apropie de finiş. Echipa romaşcană, de care se ocupă antrenorii Florentin Pera şi Viorel Lazăr, are, acum, un moral foarte bun după superba victorie din meciul cu CSM Bucureşti de miercuri şi se află, în continuare, cu patru etape înainte de final, pe poziţia a treia între echipele din ţară, cu şanse mari de a o păstra şi de a aborda faza I din play-off dintr-o postură avantajoasă. Următoarea redută pe care trebuie s-o cucerească HCM Roman este ambiţioasa Cetate Deva, o echipă care spera, pe bună dreptate, la o poziţie mai bună în clasament, chiar de play-off, decât cea pe care o ocupă acum, a opta. Meciul dintre cele două, din etapa a 19-a, se va disputa sâmbătă, 22 februarie, în Sala Sporturilor din Roman. Partida va fi arbitrată de cuplul constănţean Moldoveanu – Georgescu.

Pe final de sezon, oboseala se adună. CSM Cetate DevaTrans, formaţie pregătită de Ioan Băban, are dezavantajul că va trebui să facă o deplasare lungă. Unele dintre jucătoarele de la HCM Roman se resimt după confruntarea cu CSM Bucureşti. N-au avut timp decât să tragă un pui de somn după acel meci, întrucât joi dimineaţă, la ora 10, erau la antrenament. Vor mai efectua unul vineri, de la ora 11.

 

În meciul tur a fost 24-24, cu gol egalizator al Cetăţii în ultimele secunde

După 59 de minute şi 57 de secunde din partida CSM Cetate DevaTrans şi HCM Roman, din etapa a opta a Ligii Naţionale feminine de handbal, disputată în noiembrie 2013, scorul sigla Cetate Devaera favorabil echipei oaspete, care conducea cu 24-23. Trei secunde, ultimele ale partidei, s-au dovedit a fi echivalente cu pierderea a două puncte de către HCM Roman. N-au fost, totuşi, decisive, doar cele trei secunde ale finalului de meci. HCM Roman a condus şi la patru goluri diferenţă pe parcursul întrecerii, dar nu i-a fost sortit să învingă, deşi ar fi meritat, chiar dacă avea de depăşit o echipă, nou-promovată pe de o parte, dar şi cu jucătoare de mare clasă în componenţă, de lot naţional şi cu experienţă în cupele europene la cel mai înalt nivel.

În minutul al zecelea, HCM Roman, cu Stoleru şi Băbeanu stăpâne pe joc, conducea cu 6-2. După ce s-au apropiat la 7-8, în minutul 17, gazdele au reuşit să preia conducerea, 10-9 (min. 24), Toth şi Cartaş fiind cele mai eficiente. Până la pauză, Deva a menţinut avantajul de un gol: 13-12. Romanul a revenit cu joc foarte bun în apărare şi în atac, fapt reflectat şi de tabela de marcaj: 17-20, Deva – Roman (min. 42). Cele două partenere de întrecere au „ţinut” foarte mult, una la cealaltă, ulterior: 20-21, 23-24 (min. 58). Mai bine de două minute, scorul s-a păstrat. Terenul s-a înclinat, anti-gravitaţional şi nemeritat, spre poarta echipei oaspete, în ultimele trei secunde ale partidei. Cartaş a reuşit acea aruncare rarisimă, din ultima clipă, cu care a marcat golul egalizator, 24-24, spre dezamăgirea fetelor de la HCM Roman, private de o victorie meritată. Au jucat atunci: CSM Cetate – Poenaru – Cartaş (10 goluri), Toth (5), Tasici (3), Ardean (2), Petrinja (2), Rusu (1), Antoce (1) – antrenor: Gheorghe Ionescu; HCM Roman – Pîslaru, Vişan – Băbeanu (10), Stoleru (7), Horobeţ (2), Agrigoroaei (2), Genkova (1), Joldeş (1), Bokaric (1), Krumova, Pavăl, Chitacu, Amoagdei.

 

Duel de la distanţă între Roman şi Brăila

Practic, disputa pentru ocuparea locului al treilea la finalul returului se dă în trei, HCM Roman, Dunărea Brăila şi Universitatea Jolidon Cluj, concurenţa mai mare fiind între primele două. N-ar mai fi fost chiar aşa dacă Cetate Deva ar fi scos un rezultat de egalitate etapa trecută, cu Dunărea, deşi a avut ocazie mare în ultima secundă, în situaţie de unul la unul cu portarul. Presupunând că în etapa a 19-a toate cele trei vor învinge, fiind favorite în partidele de sâmbătă, bătăliile decisive se vor da în ultimele trei etape. HCM Roman mai are de jucat în deplasare cu HC Zalău, acasă cu Corona Braşov şi în deplasare cu SCM Craiova, meciuri de „1×2”. În caz că va câştiga două meciuri, Romanul îşi va păstra poziţia a treia. Dunărea pare a fi avantajată de program, două meciuri uşoare cu HCM Râmnicu Vâlcea (acasă) şi CSM Ploieşti (deplasare), respectiv unul mai greu, dar pe teren propriu, cu HCM Baia Mare. U Cluj mai are de jucat cu CSM Ploieşti (a), HCM Baia Mare (d) şi CSM Bucureşti (a), partide din care, conform celor petrecute în acest campionat, nu poate lua mai mult de şase puncte.

 

„Să repetăm evoluţia bună din meciul cu CSM Bucureşti”

Florentin Pera (antrenor principal la HCM Roman): „Dorinţa mea imediată este de a repeta evoluţia din meciul cu CSM Bucureşti, care să se încheie cu obţinerea a trei puncte. Cu aceeaşi atitudine şi determinare putem să continuăm perioada bună, în compania unei echipe incomode, cea care a demonstrat că este o nucă tare, pe parcursul campionatului. Avem încredere şi moral. Ar fi fost extraordinar dacă Deva ar fi luat punct sau puncte în meciul cu Brăila. Avem de recuperat câteva jucătoare după meciul trecut, unul dur, dar sper să trecem peste aceste inconveniente”.

 

dan leoreanu petrica sandu 1505„Romanul a mers tot timpul cu fruntea sus”

Laurenţiu Dan Leoreanu (primarul Romanului, preşedinte de onoare al HCM Roman): „Am bătut «Capitala» miercuri. A fost un meci extraordinar de greu. Scorul nu reflectă chiar realitatea. Echipa noastră s-a descătuşat pe final. În echipa din Bucureşti sunt trei jucătoare de naţională. Au o jucătoare din naţionala Ucrainei. Este o echipă care vine tare din urmă, diferenţă mare faţă de ce a fost în tur. E o mare bucurie pentru mine şi pentru romaşcani. Am stat greu cu pulsul, am avut şi momente grele care s-au apropiat. Avem un antrenor tânăr, dar cu multă experienţă, care a ştiut să intervină la momentul oportun, să stabilizeze echipa şi să meargă spre o victorie minunată. Mă aşteptam la o victorie, dar la două-trei goluri, nu la şapte. E un lucru care le onorează şi care le obligă. Avem meci cu Deva, la fel de important, cu acelaşi obiectiv, victoria. Mergem la Zalău şi ne batem cu şanse egale, apoi avem un meci mai greu, cu Braşovul, acasă. Sper ca până la meciul cu Braşovul să fie zarurile aruncate. Vom vedea ce se întâmplă şi în celelalte meciuri. Sperăm să avem o şansă mare şi ca un gest de dreptate. Noi am fost calificaţi în cupele europene şi, printr-un joc de culise al Federaţiei de atunci, au reuşit să ne scoată. Cred că pe adevăr, pe dreptate, pe luptă în teren, trebuie să mergem cu fruntea sus mai departe. Romanul a mers tot timpul cu fruntea sus”.

 

Tuturor le place cum arată clasamentul

Petre Sandu (preşedinte al HCM, director al LPS Roman): „În etapa de miercurea trecută, fetele noastre au arătat o mobilizare exemplară şi autodepăşire. Este unul dintre cele mai bune meciuri făcute, nu doar în acest campionat. Suntem bucuroşi, suntem pe drumul cel bun. Echipele clasate de pe locul al treilea până la al şaptelea luptă toate să-şi atingă scopul, calificarea în play-off pe un loc cât mai bun. CSM Bucureşti are meci cu HC Zalăul şi se poate apropia la un punct de aceasta. Acum, noi trebuie să învingem Deva, asta trebuie să ne preocupe. Spectatorii sunt impresionaţi de jocul pe care îl prestăm şi ne susţin meci de meci. Aşteptăm să-şi revină şi Carmen Stoleru. O veste foarte bună vine de la medicii din Bucureşti: în maximum două săptămâni, Gabriela Mihalschi va relua pregătirile. Tuturor iubitorilor de handbal şi de sport din Roman, în general, le place cum arată clasamentul. Între marile puteri ale handbalului românesc, HCM Roman este pe un meritat loc al treilea şi sperăm să o ţinem tot aşa”.

 

Gheorghe Carnariu vicepresedinteHandbalistele romaşcane joacă şi cu sufletul

Gheorghe Carnariu (secretar al municipiului Roman): „După frumoasa victorie cu Bucureştiul, am mare încredere în fete că vor avea aceeaşi atitudine şi în partida cu Deva. Va fi la fel de greu. Ale noastre joacă şi cu sufletul şi sunt convins că vom obţine trei puncte”.

Etapa a 19-a, sâmbătă, 22 februarie: HCM Roman – CSM Cetate DevaTrans (ora 11), CSM Ploieşti – SCM Craiova (ora 11), HCM Râmnicu Vâlcea – Universitatea Jolidon Cluj (ora 11), Universitatea Neptun Constanţa – HC Dunărea Brăila (ora 11). Meciul dintre HCM Baia Mare şi Corona 2010 Braşov va avea loc duminică, de la ora 14.35, iar cel dintre CSM Bucureşti şi HC Zalău se va disputa luni, de la ora 17.30. Următoarea etapă se va desfăşura de Mărţişor, atunci când HCM Roman va juca la Zalău cu o echipă aflată acum în oarece declin.

După încheierea returului, primele şase clasate vor participa în faza play-off a competiţiei, iar celelalte şase în faza play-out. Este foarte important şi locul în clasament. Primele trei poziţionate vor avea avantajul de a juca un meci mai mult pe teren propriu decât echipa cu care se vor împerechea: 1 cu 6, 2 cu 5 şi 3 cu 4. În prima fază a turneului play-off se va juca după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”.

 

Clasament

1 Baia Mare        18     17     0       1       532-403    51

2 Braşov              18     15     1       2       527-436    46

3 Roman             18     11     1       6       427-404    34

4 Brăila               18     10     2       6       417-395    32

5 Cluj                   18     10     0       8       516-489    30

6 Zalău                18     9       1       8       413-413    28

7 Bucureşti*      18     8       1       9       438-417    24

8 Deva                  18     6       3       9       467-459    21

9 Craiova*          18     6       3       9       419-453    20

10 Constanţa      18     4       2       12     408-473    14

11 Ploieşti            18     3       1       14     397-500    10

12 Vâlcea             18     0       3       15     408-497    3

* CSM Bucureşti şi SCM Craiova au fost penalizate cu câte un punctCOMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Eva 6 ani

    Felicitari domnule primar! Cred ca a-ti fost foarte inspirat cu alegerea facuta, ma refer la banca tehnica si la jucatoarele echipei. Mult succes!