Prima paginăPolitica

Urmașul „domnului primar Cojocaru” a fost ales, la Doljești

Dimensiune text

Dispariția prematură a primarului Gheorge Cojocaru a impus alegeri în comuna Doljești. Localnicii au avut de ales dintre cinci candidați. Viitorul primar al comunei este candidatul USL, ales cu 53%, Iosif Șoican.

 

Foto: Iosif Șoican, noul primar al comunei Doljești

 

Duminică, locuitorii comunei Doljești au ales viitorul primar, Iosif Șoican întrunind 53% din numărul de voturi exprimate. A urmat, conform numărătorii paralele făcute de partide, candidatul PP-DD cu 18%, al PDL – 15%, candidatul independent – 11%, al PER – 1,5% și voturi nule – 1,5%.

Localnicii au mers la urne pentru a-și alege primarul încă de la primele ore ale zilei. Alegătorii au trebuit să repete gestul făcut în iunie 2012, după ce Gheorghe Cojocaru, primarul care i-a condus timp de 20 de ani, a plecat la cele veșnice în luna septembrie. La opt ore de la deschiderea celor cinci secții de votare din comună, doar 34% dintre alegători trecuseră pe la urne, iar diferența de procente era mică de la o secție la alta. Cei mai mulți alegători au mers să voteze după ce au ieșit de la biserică, iar un flux mai mare de votanți era așteptat înainte și după Liturghia de la ora 17.00, ceea ce s-a și confirmat.

Membrii secției de votare se luminau la față ori de câte ori cineva intra în sală în care erau urnele de vot. E lesne de înțeles atitudinea, având în vedere că plictiseala își făcea repede simțită prezența. „Din 1.280 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, până acum, la ora 15.00, au trecut pe la urne 430 de cetățeni. Cred că, până la închiderea secției de votare, vor vota în jur de 600 de persoane„, a afirmat președintele Secției de votare nr.3 din satul Rotunda.

Iosif Șoican - USL; Ironim Blaj - PP-DD; Daniel Dănuț Hușanu - independent; Paul Vătămanu - PDL

Iosif Șoican – USL; Ironim Blaj – PP-DD; Daniel Dănuț Hușanu – independent; Paul Vătămanu – PDL

Și la Doljești, la sediul Primăriei,  era liniște. Cum de la niciuna dintre secții nu fusese semnalată vreo neregulă, la Biroul electoral de circumscripție se numărau orele până la finalul zilei. Ceva mai agitată și implicată era Mihaela Adocheței, viceprimarul comunei. „Deocamdată, e liniște și sper să fie la fel situația și de acum înainte. A fost o campanie solicitantă, dar s-a terminat și, de acum, e cazul să ne continuăm proiectele„, a afirmat Mihaela Adochiței.

La fel gândesc și locuitorii comunei. „Vreau ca cel care va câștiga să facă tot ce-a început domnul primar„, a spus o femeie, după ce a ieșit de la urne. Despre regretatul Gheorghe Cojocaru, oamenii din comună vorbesc cu respect și îi spun, în continuare, „domnu’ primar”, ca și cum fostul edil doar a luat o pauză de la munca de administrație, dar veghează cu atenție la ceea ce se întâmplă în comună.

Ceva mai animată era atmosfera în satul Buruienești. Oamenii erau adunați pe la colțuri de ulițe în grupuri mai mari și mai mici, discutând despre ceea ce ar avea nevoie să li se întâmple de acum înainte. Polițiștii vegheau și ei, de pe o terasă a unui local, după ce au verificat dacă în bar se comercializează băuturi alcoolice.

Peste drum de polițiști se afla un grup unde veselia era la cote maxime. În mijlocul oamenilor se aflau patru dintre cei cinci candidați la primărie: Iosif Șoican (USL), Ironim Blaj (PP-DD), Daniel Dănuț Hușanu (independent) și Paul Vătămanu (PDL). Pentru cei patru, rezultatul votului părea mai puțin important față de calitatea unei fotografii de grup. Oricum, fiecare dintre candidați avea ajutoare locale sau colegi de partid din Roman. Cei mai activi erau membrii PSD și cei ai PDL, care circulau de la o secție de votare la alta.

 

Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești, model pentru generația de mâine

 

A fost iubit și stimat, respectat de colegi, de consăteni, de colaboratori și de prieteni. A avut planuri ambițioase și reușite pe măsură, deoarece a investit, șapte zile din șapte, toată energia, în munca dedicată comunității, care i-a fost ca o familie. Avea mîndria apartenenței la o comună născută pe vremea lui Ștefan și ambiția de a face din comuna sa una model de dezvoltare în spirit european. A lucrat în administrația locală din 1990, iar primar a fost ales din 1992, record rar întîlnit la un membru al PSD, sub tăvălugul schimbărilor. Pentru întreaga sa activitate a primit din partea președintelui României Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a.

N-a mai avut timp să se bucure de roadele muncii de o viață depuse numai în slujba oamenilor. Timpul i-a fost singurul dușman, în lupta cu boala nemiloasă.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0