„Upgrade” pentru violența școlară

 Machetele pentru raportarea cazurilor de violență prevăd rubrici pentru acte grave, care cad sub incidența legii. În județul Neamț s-au înregistrat 822 de violențe în trei luni.

 

În ceeea ce privește actele de violență, elevii au depășit așteptările oficialilor din Ministerul Educației. Cel puțin așa reiese din noile machete propuse de Ministerul Educației pentru raportarea cazurilor de violență, care s-a „îmbunătățit” cu fapte grave, cum ar fi privarea de libertate, hărțuirea sexuală, răspîndirea materialelor obscene, distrugere de bunuri, acte de discriminare, care au apărut ca rubrici noi în raportările întocmite lunar de către inspectoratele școlare. „Noi nu am avut, pînă acum, astfel de situații, dar, din moment ce acestea sînt solicitate, probabil că au fost astfel de cazuri în alte județe. Ministerul Educației se adaptează, astfel, situației existente în școli” a spus inspectorul școlar pentru probleme educative Eugen Dinu Vasiliu.

La nivelul județului Neamț, în lunile martie, aprilie și mai au fost înregistrate 822 de fapte de violență. Dintre acestea, 545 au fost cazuri de violențe fizice ușoare, fără vătămări corporale sau loviri. În șapte situații a fost vorba despre introducerea unor persoane străine în școală, iar celelalte au fost cazuri de violență verbală și psihologică. Odată cu noua machetă de monitorizare a violențelor din școli, Ministerul Educației va introduce și un plan nou de măsuri. „Noul plan de măsuri va veni și cu măsuri concrete, care țin, în primul rînd, de implicarea mai multor factori educativi, nu doar de școală. Este vorba de factori care țin de ordinea publică, care s-ar putea implica în cazurile care țin de fapte grave, de încălcări de lege„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu.

 

Violențele au crescut în ultimii ani

 

Numărul actelor de violență, indiferent de tipul machetelor sub care au fost raportate, au crescut de la an la an. Psihologii sînt de părere că acestea sînt o reprezentare a problemelor cu care se confruntă societatea și care se reflectă, în primul rînd, asupra tinerilor. „Toate problemele care se manifestă la nivelul societății se reflectă în comportamentul tinerilor. Nesiguranța, lipsa de afectivitate a părinților, care nu mai au timp de copiii lor, responsabilitățile prea mari pe care și le asumă copiii din familii cu părinții plecați, lipsa de modele la nivelul societății și, de foarte multe ori, chiar la nivelul familiei, lipsa motivației, toate acestea se răsfrîng în mod negativ asupra copiilor„, a spus psihologul Iulia Tălmaciu, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”.

La cauzele generale se adaugă și situații particulare. „Astfel de violențe pot apare și pe fondul consumului ocazional de alcool, în cazul insuccesului școlar sau familial sau pentru că respectivul copil a suferit abuzuri fizice sau psihologice în familie„, a spus psihologul Iulia Tălmaciu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0