[UPDATE] Un nemțean și-a dat foc pentru că se simțea discriminat

Dimensiune text

* Florin Damian, din județul Neamț, a șocat întreaga Italie, dîndu-și foc în fața palatului președintelui italian * motivele gestului său au fost problemele financiare cu care se confrunta și faptul că se simțea discrimat * cazul a ajuns în atenția președintelui Italiei, Giorgio Napolitano, care s-a interesat de soarta sa * nemțeanul, internat într-un spital din Roma, este în stare stabilă *
Joi, 18 octombrie, un bărbat din Neamț, aflat la muncă în Italia de 14 ani, a cedat în fața dificultăților financiare. A vrut să-și pună capăt zilelor, în centrul Romei, chiar în fața palatului Quirinale, sediul președenției italiene.

 

 

Carabinerii au intervenit la timp și au stins flăcările care l-au cuprins pe român. Acesta a fost internat la un spital din Roma, cu arsuri pe 30% din suprafața corpului, dar starea sa este stabilă. Președintele italian Giorgio Napolitano s-a interesat personal de soarta românului, care a fost protagonistul mai multor proteste, de-a lungul anilor.

 

Măcinat de boală și discriminare

Florin Damian, din satul Budești, comuna Făurei, s-a născut în fosta casă de nașteri de la Bozienii de Sus. A emigrat în Italia în 1998 și de 14 ani este stabilit în localitatea Pirenolo, de lîngă Torino. În vîrstă de 55 de ani, românul a fost căsătorit în țară, unde are cinci copii, dar a divorțat și s-a recăsătorit în Italia, unde are o fiică. În 2003 a fost angajat legal la o firmă de transport în Italia. „Credeam că viața mea se schimbă în bine. Aveam un loc de muncă bun, mi-am întemeiat o nouă familie și soția a născut o fetiță care acum are trei ani și jumătate. Făceam curse internaționale, în aproape toată Europa, iar volumul de muncă era enorm. Și chiar dacă sufeream multe alte nedreptăți eram mulțumit cu acea situație. Nu mi-am putut imagina însă ce mă așteaptă„, a povestit Florin Damian.

În 2007 a suferit un accident de muncă, din cauza căruia a a avut nevoie de șapte luni de recuperare. „Am făcut zeci de controale, la diverși medici, chiar și cei angajați de firmă. Toți confirmau că am probleme grave de sănătate, iar activitatea mea în cadrul firmei putea continua în anumite condiții. Nu puteam urca rampe, descarca anumite greutăți, iar distanțele trebuiau să fie mici, deoarece trebuia să fac tratamentul pentru diabet, ceea ce însemna trei injecții cu insulină pe zi. Nu mai vorbesc de un anumit număr strict de ore care trebuia respectat, pentru că trebuie să urmez un anume regim alimentar. Cei din firmă nu mi-au dat nici o mînă de ajutor, chiar se comportau ca și cum nu s-ar fi întîmplat nimic, iar convingerea lor era că eu mă prefăceam că-s bolnav. Cînd am avut curajul să le spun în față toate acestea, a început războiul psihologic.Nu-mi mai dădeau de muncă și practic m-au tras pe dreapta. Salariul a devenit inexistent, deoarece eram plătit la numărul de ore efectuat. Am căzut și în depresie, deoarece problemele financiare se adunaseră„, spune Damian.

La începutul lunii septembrie 2009, Florin Damian a hotărît ca, împreună cu soția și fetita, să încerce să-și rezolve problemele, mergînd la Bruxelles, la Parlamentul European, însă nici acolo nu a găsit înțelegere. Așa se face că pe 29 septembrie a intrat în greva foamei. Cu această ocazie, Florin Damian și soția sa l-au întîlnit pe europarlamentarul George  Becali, care a refuzat să-i ajute. „Zilele treceau și eram consolați doar de turiști străini. Într-o după amiază l-am întîlnit pe omul care vorbește doar de Dumnezeu, domnul GeorgeBecali. L-am întrebat politicos dacă ne poate da și nouă o mînă de ajutor și încercam să-i explicăm manifestarea pe care o făcem în fiecare dimineață în fața Parlamentului. Nu am putut să spunem prea multe, pentru că ne-a repezit, spunîndu-ne: „Haide băăă, nici aici nu mă lăsați în pace?”„, a mai povestit Florin Damian.

După ce a fost concediat de firma la care a lucrat patru ani de zile, joi a cedat nervos, s-a stropit cu benzină apoi și-a dat foc.Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • emi 8 ani

    Noi Romanii care locuim in Romania(mai bine zis in Neamt unde saracia e la ea acasa)sa ne dam foc cu totii???Acuma…nu ma refer la cei care fac bani grei pe spatele nostru ca nu e cazul.