[UPDATE] Ploile şi vîntul au făcut prăpăd

Codul galben a lăsat urme nedorite în mai multe comune din judeţ. Zeci de kilometri de drum au fost afectaţi, mai multe podeţe au fost colmatate, iar hectare întregi de teren arabil au fost inundate. Localităţile Horia, Cotu Vameş şi Vînători au rămas, de joi după-amiază, fără curent electric. Furnizarea energiei electrice a fost reluată abia vineri dimineaţă în zonele afectate.

 

În data de 24 mai, pe teritoriul judeţului Neamţ s-au semnalat precipitaţii sub formă de averse cu caracter torenţial, care au totalizat chiar şi 25,6 de litri pe metrul pătrat în 60 de minute. În urma precipitaţiilor, la nivelul judeţului Neamţ au fost afectate cinci localităţi: Piatra Neamţ, Roman, Moldoveni, Români şi Costişa. În municipiul Roman, o curte a fost inundată şi un cablu electric s-a rupt de la stîlp. În comuna Moldoveni, DJ 158 a fost colmatat pe o lungime de aproximativ 100 de metri, DC 179 a fost afectat pe o lungime de doi kilometri, un drum sătesc a fost afectat pe o lungime de cinci kilometri, iar şapte curţi şi patru hectare de culturi agricole au fost afectate.

În comuna Români au fost afectaţi 700 de metri din DJ 155, 800 de metri din DJ 185, un pod peste Pîrîul Șarpelui, şase kilometri de drum sătesc, 20 de podeţe şi 30 de fîntîni. În aceeaşi zonă au fost inundate cinci hectare de teren arabil, patru curţi şi două case.

În comuna Bahna, satul Izvoare, un podeţ a fost colmatat, iar şase kilometri din DJ 159 şi un bazin de înmagazinare apă au fost afectate. În satul Broşteni, doi kilometri din DC 98 au fost afectaţi. În satul Liliac, şase hectare de teren arabil au fost inundate, un kilometru din DC 98 a fost afectat şi un podeţ a fost colmatat. În satul Arămeşti a fost afectat DC 98 pe o lungime de 200 de metri şi un podeţ a fost colmatat.

În comuna Secuieni au fost afectate următoatele porţiuni de drum: DC 88 (sat Unceşti) – 1,2 kilometri, DC 87 (Butnăreşti – Giuleşti) – 2 kilometri, un drum vicinal Giuleşti – şcoala Giuleşti – 1,2 kilometri, un drum vicinal din Bogzeşti – 1,5 kilometri, un drum vicinal Butnăreşti – Bîrjoveni – 1,6 kilometri, drumul Giuleşti – Prăjeşti din DJ 157 – Satul Prăjeşti – 1,5 kilometri. În aceeaşi localitate, şapte hectare de teren arabil au fost inundate.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate şi echipele E-ON Electrica sînt în teren şi acţionează pentru remedierea defecţiunilor şi diminuarea efectelor produse de precipitaţiile din această perioadă.

Subprefectul Daniela Soroceanu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus trimiterea a două comisii, constituite din reprezentanţi ai ISU Neamţ şi SGA Neamţ, în localităţile din judeţ pentru a verifica, prin sondaj, respectarea de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) a măsurilor dispuse pentru reducerea efectelor meteorologice şi hidrologice periculoase. Printre măsurile solicitate sînt: întrunirea în şedinţă extraordinară a CLSU pentru stabilirea măsurilor şi acţiunilor ce se impun a fi adoptate, în scopul gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase, instituirea serviciului de permanenţă în primării, avertizarea populaţiei, instituţiilor şi operatorilor economici, supravegherea podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă.

 

Probleme în reţeaua de energie electrică

 

Condiţiile meteorologice nefavorabile din ultimele ore, caracterizate prin rafale puternice de vînt şi precipitaţii abundente, au deteminat mai multe avarii în sistemul de distribuţie a energiei electrice din judeţul Neamţ, fiind afectată în special zona limitrofă municipiului Roman. Începînd de joi după-amiază şi pînă vineri dimineaţă, alimentarea cu energie electrică era întreruptă în localităţile Horia, Cotu Vameş şi Vînători.

Avariile identificate în sistemul de distribuţie a energiei electrice constau în conductoare, transformatoare, elemente de susţinere şi de izolaţie deteriorate. Echipele E.ON Moldova Distribuţie au fost suplimentate şi au acţionat pentru remedierea avariilor, inclusiv pe parcursul nopţii de joi spre vineri. Intervenţiile au necesitat lucru la înălţime pe stîlpi, fiind îngreunate din cauza precipitaţiilor şi a vîntului. Vineri dimineaţă, alimentarea cu energie electrică a fost reluată în toate zonele afectate. Echipele companiei noastre acţionează în continuare pentru remedierea deranjamentelor colective şi individuale existente„, a precizat Sorin Munteanu, reprezentant al departamentului de comunicare al companiei E.On România.


COMENTARII

WORDPRESS: 0