Prima paginăSport

Unul dintre cei trei antrenori români din delegație este Lucică Cucoș

Dimensiune text

Pentru prima oară în istoria olimpiadelor sportive moderne, din 1896 și pînă acum, o treime din delegația de antrenori de atletism a României este din Roman.

 

„Treimea” la care ne referim se numește Lucică Cucoș, antrenor emerit (foto – stînga), declarat cel mai bun tehnician în atletism din România în 2011. Mulți ar spune că este vorba de o conjunctură, de vreme ce lotul olimpic al României va fi însoțit la Londra doar de trei antrenori, la atletism, care au sportivi în concurs. Conjuncturi, însă, au fost și vor fi tot timpul. Acesta este anul lui Lucică Cucoș, pentru că are o sportivă, Bianca Perie, care, deloc de neglijat, este prima atletă a României calificată la Jocurile Olimpice din Marea Britanie.

Decizia ca, la această Olimpiadă, din delegația tehnică atletică a României să facă parte, alături de conducătorul acesteia, doar trei antrenori, aparține Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR) și a fost luată în urmă cu două săptămîni. Lotul atletic al României cuprinde 17 sportivi, între care Bianca Perie și Nicoleta Grasu sînt de sorginte romașcană. Care sînt și cei trei antrenori desemnați s-a stabilit în săptămîna trecută, la ședința Consiliului Federal al Federației Române de Atletism. Astfel, alături de romașcanul Lucică Cucoș, la Londra vor mai fi prezeți antrenorii Marin Istrate, cel care se ocupă de pregătirea Ancuței Bobocel – concurentă în proba de 3000 metri obstacole, respectiv Horia Ștef, antrenorul Claudiei Ștef – participantă în proba de 20 de kilometri marș. De altfel, COSR a micșorat, față de alte ediții ale Jocurilor Olimpice, numărul însoțitorilor sportivilor, tăind din numărul antrenorilor, la mai toate disciplinele, din 15, cîte sînt cu participare românească, dar, mai ales, la atletism. La box, spre exemplu, sînt doi sportivi și doi antrenori, unul dintre cei din urmă fiind Gheorghe Napoleon Bonaparte.
Mai precizăm că România va fi reprezentată de 104 sportivi, iar numărul oficialilor a fost fixat la 58.

 

Cucoș, un antrenor echipat

 

Bineînțeles, numărul antrenorilor de la atletism care ar fi vrut să mergă la Londra a fost mai mare. Au fost preferați cei care au avut rezultatele cele mai bune în ultima perioadă. Spre bucuria sa și nu doar, Lucică Cucoș își vede răsplătită munca și rezultatele, mai ales că nu mică a fost concurența.

Gîndul meu se îndreaptă acum spre ultimul test al Biancăi Perie, înainte de Olimpiadă, cel de la naționalele juniori I, unde va participa în fara concursului și unde sper să arunce către 72 de metri. La Londra o voi asista, ca antrenor, și pe Nicoleta Grasu. Bianca și Nicoleta sînt sportive de la care se așteaptă rezultate și mare parte din această povară cade și pe umerii mei, bineînțeles mai mult în privința Biancăi. Nicoleta este o sportivă matură și de foarte mare valoare. Sper să o pot susține și să-i pot da un sfat bun. În rest, Comitetul Olimpic ne-a echipat și dotat cu tot ce ne trebuie. Sportivii de la atletism vor pleca în prima zi a lui august, iar antrenorii în 3 august„, declara Lucică Cucoș după numirea sa ca membru al delegației olimpice.
Între timp, Bianca a aruncat, în afara concursului, la naționalele juniorilor I, dar rezultatul său, 66,08 metri, a fost sub așteptări.

Din 1980, de la Olimpiada de la Moscova, Romanul n-a mai avut antrenor care să facă parte din delegația României. De fapt, atunci a fost singura dată, pînă acum, din cîte îmi aduc aminte. Este vorba despre Constantinescu Nehoi, sub oblăduirea căruia au fost cucerite medaliile de bronz ale ștafetei feminine de 4 x 400 metri, din care făceau parte, de ale noastre: Mariana Suman, Maria Samungi, Elena Tărîță. Tot atunci, Mihaela Loghin a devenit vicecampioană olimpică  la aruncarea greutății, cu o aruncare de 20,80 metri, record național și acum„, a afirmat Traian Macovei, directorul Clubului Atletic Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0